Voedingsaanbevelingen voor jonge kinderen

123-baby-voeding-potje-170_03.jpg

nieuws In het kader van de longitudinale studie JOnG! werden ouders van meer dan 3000 kinderen, geboren tussen mei 2008 en april 2009 in 9 regio’s verspreid over de verschillende Vlaamse provincies en het Brussels Gewest, bevraagd over de gezondheid, ontwikkeling, gedrag en opvoeding van hun kinderen.
Tot het eerste levensjaar worden de leeftijdsspecifieke Vlaamse voedingsaanbevelingen vrij goed opgevolgd: op de leeftijd van een jaar krijgt 95% dagelijks een geschikte melkvoeding. Op deze leeftijd eet 80% van de kinderen elke dag fruit en 92% elke dag groenten.

Vanaf één jaar wijken de voedingsgewoonten van de peuters in de JOnG-studie sterker af van deze aanbevelingen. Op de leeftijd van een jaar krijgt meer dan één op vier (29%) kinderen dagelijks een (kinder)koek aangeboden. Op de leeftijd van twee en drie jaar neemt dit verder toe tot 37% en 54%. Ook de dagelijkse consumptie van gezoete dranken neemt toe met de leeftijd, van 13% (1 jaar) naar 16% (2 jaar) en 26% (3 jaar).
Op 2 en 3 jaar eten respectievelijk slechts 67% en 62% van de kinderen dagelijks fruit, en 87% en 77% dagelijks groenten. Tussen 2 en 3 jaar neemt het aantal kinderen dat ten minste één van beide aanbevelingen volgt (met name dagelijks fruit en/of groenten eten) af van 90% tot 81%.

Aanbevelingen voor gezonde voeding van jonge kinderen

Melkvoeding
• Kind en Gezin adviseert om aangepaste melkvoeding (met name groeimelk) bij voorkeur tot de leeftijd van 3 jaar toe te dienen.
• Tot de leeftijd van 12 -18 maanden wordt tweede leeftijdsmelk gegeven.
• Vanaf 12-18 maanden wordt overgeschakeld naar volle melkvoeding (en dus geen halfvolle of magere melk), en dit tot de leeftijd van 4 jaar.

Fruit
De daling van fruitconsumptie na de leeftijd van 12 maanden kan deels verklaard worden door een te snelle overgang van gladde fruitpap naar het aanbieden van fruitstukken. Aanbevolen wordt om deze overgang meer geleidelijk te laten gebeuren.
• Naast de progressieve introductie van fruitstukken vanaf de leeftijd van 12 maanden wordt aangeraden om fruitpap verder dagelijks aan te bieden, en dit totdat het kind in staat is om elke dag een volwaardige fruitmaaltijd onder de vorm van fruitstukken in te nemen.
• Bijkomend wordt aanbevolen om geen koek (of meel) in de samenstelling van de fruitpap op te nemen.
• Een fruityoghurt of een koek is geenszins een alternatief voor de aanbevolen dagelijkse fruitmaaltijd.

Dranken
• Elk kind moet dagelijks water aangeboden krijgen (en zeker bij de maaltijd)
• Zoete dranken moeten beperkt worden tot maximum 1 glas per dag: hierbij gaat de voorkeur naar (vers) fruitsap boven frisdranken
• Frisdranken moeten tot een minimum beperkt worden.

Om de hogere consumptie van zoete dranken bij peuters te voorkomen, worden drie specifieke gewoonten afgeraden:
• het toedienen van zoete dranken bij de warme maaltijd (toegankelijkheid)
• het kind zich laten bedienen in frisdranken wanneer het dit wenst
• het hebben van frisdranken in huis.

Ontbijt
Al doen peuters het momenteel vrij goed op het vlak van ontbijtgewoonten, toch blijkt uit onderzoek dat deze gezonde gewoonte sterk afneemt met de leeftijd. Het is daarom zinvol om het belang van het ontbijt (zo mogelijk in gezinscontext) te blijven benadrukken.

Nachtvoeding
De tijdige (zo vroeg mogelijk) afbouw van nachtvoeding is een specifiek aandachtspunt bij kinderen van ouders met niet Belgische herkomst en/of laag opleidingsniveau.

Laatst bijgewerkt: juni 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram