print 10 reacties |244.668x gelezen

Bloedkankers deel 4: Ziekte van Kahler

De ziekte van Kahler (of multiple myeloom) is een aandoening van plasmacellen in het beenmerg met nog steeds onbekende oorzaak. Plasmacellen zijn cellen die gespecialiseerd zijn in de productie van antistoffen (immunoglobulinen). Bij de ziekte van Kahler beginnen specifieke plasmacellen ongecontroleerd te groeien waarbij meerdere botafbrekende haarden in het skelet ontstaan en de hoeveelheid van een bepaald eiwit in het bloed en urine toeneemt. Door de ziekte neemt de productie van normale antistoffen af en kan een tekort ontstaan aan witte en rode bloedcellen. Omdat de bloedplaatjes als het ware gecoat worden door de eiwitten, werken ze slechter. De botafbraak ontstaat ook doordat de botafbrekende cellen geactiveerd worden door stoffen die gemaakt worden door de aangedane plasmacellen.
Er bestaan ook andere zeldzame kankers van de plasmacellen en verschillende vormen van plasmacel-aandoeningen die kunnen evolueren tot de ziekte van Kahler. Ze wordt jaarlijks bij 30 op 100.000 mensen boven de 25 jaar gevonden. De ziekte van Kahler komt meer bij mannen dan bij vrouwen voor en begint meestal boven de leeftijd van 50 jaar.

zie ook artikel : Botkanker

Oorzaken

De preciese oorzaak is niet bekend.
Factoren waarvan vermoed wordt dat ze bijdragen tot het ontstaan van deze kanker zijn:
• hoge radioactieve bestraling
• benzeen, pesticiden
• herpesachtige virusinfectie

zie ook artikel : Straling - De bestraalde mens

Symptomen

Door de aantasting van het skelet ontstaan botpijnen, vooral in de rug die worden veroorzaakt door kleine botbreuken. Bij bewegen doet het meer pijn. Ook kunnen wervelinzakkingen en skeletmisvormingen ontstaan. In de rug kunnen hierdoor ook zenuwen bekneld raken wat weer uitstralende pijn in bv. de benen kan geven. Ook op andere plaatsen kunnen botproblemen optreden (ribben, hals, heup).
Door de botafbraak loopt de hoeveelheid calcium in het bloed op. Dit geeft ook weer allerlei klachten, zoals dorst, frequent plassen, uitdroging, misselijkheid, braken en nierfunctiestoornissen. De calciumconcentratie in bloed kan te hoog oplopen waardoor verwardheid en zelfs coma kunnen ontstaan.
Doordat het normale beenmerg verdrongen wordt, neemt het aantal rode en witte cellen af. Hierdoor ontstaan bloedarmoede en een verhoogde gevoeligheid voor allerlei infecties.
De bloedplaatjes werken ook slechter waardoor spontane bloedingen kunnen optreden.

Evolutie

De ziekte gedraagt zich 2-5 jaar rustig om daarna ernstiger te worden. De behandeling werkt dan niet meer. Hoe groter de hoeveelheid plasmacellen en eiwitproductie, hoe meer het skelet is aangedaan en ernstiger de bloedafwijkingen, hoe slechter de prognose is.
Meestal wordt een onderscheid gemaakt in drie stadia:

Stadium 1
Relatief weinig kankercellen in het lichaam, geen tumoren in het bot, normale hoeveelheid rode bloedcellen en calcium, licht verhoogd M-eiwit in de urine. Weinig klachten.
Voor stadium I staat een gemiddelde overlevingsduur van 3 tot 5 jaar.

Stadium 2
De kankercellen hebben zich over het hele lichaam verspreid.

Stadium 3
Kankercellen in het hele lichaam, verminderde rode bloedcellen, verhoogde calciumconcentraties, meer dan 3 tumoren in het bot, hoge concentraties M-eiwit in urine en bloed.
De overleving bedraagt gemiddeld 15 maanden.

Behandeling

Er is voorlopig geen genezende behandeling beschikbaar, daarom is de behandeling symptomatisch.
Er wordt met chemotherapie (cytostatica en corticosteroiden) geprobeerd om de hoeveelheid plasmacellen onder controle te houden. Een standaardkuur met vier of zes sessies van elk drie weken duurt tussen drie en vijf maanden.
De complicaties (zoals botbreuken, verstoring van de nierfuntie, infecties…) worden behandeld en indien mogelijk voorkomen.
Eventueel wordt ook radiotherapie toegepast, o.m. bij hevige botpijnen.
Indien het bloed te veel M-eiwitten bevat, kunnen die met een speciaal apparaat uit het bloed worden gefilterd.
Bloedtransfusies worden toegediend bij ernstige bloedarmoede. Infecties worden nauwgezet opgevolgd en behandeld.
De hoge calciumbloedwaarden worden bestreden met bisfosfonaten.

zie ook rubriek bloedkankers

zie ook artikel : Bloedkankers: deel 2: Behandelingsmethoden

zie ook artikel : Chemotherapie

verschenen op : 19-06-2003   |  bijgewerkt op : 28-09-2011

 

Meer over:   leukemie     bloedziekten     immuunsysteemziekten    

Vind je deze informatie nuttig? Deel deze dan nu:
print 10 reacties |244.668x gelezen

Reacties

kahler

door anoniem , 14 augustus 2014 om 00:35

Sorry voor deze late reactie, in maart 2013 kreeg ik te horen dat ik niet meer heel lang in een totale remisssie zou zijn. 2 jaar na de 1ste stamceltransplantat ...

lees verder »

Bloedkankers deel 4: Ziekte van Kahler (of Multipel myeloom)

door Raymonde , 20 maart 2014 om 23:40

zoek meer lotgenoten of informatie bronnen over AL AMYLOIDOSE in afwachting ; dank bij voorbaat Ray. ...

lees verder »

Bloedkankers deel 4: Ziekte van Kahler (of Multipel myeloom)

door alex , 04 februari 2014 om 21:34

Mijn broer zijn dochtertje van nog geen 6jaar heeft een kwaadaardige tumor aan de ruggegraat l4 en uitzaaing aan bijnier. ruggemergpunctie vandaag uitgevoerd en ...

lees verder »

kahler

door anoniem , 10 juni 2013 om 14:52

Dag Roos, Op de infecties na heb ik ongeveer hetzelfde traject doorlopen als jou begonnen in november 2012. Mijn Kahler slaapt en ik voel me nu uitstekend (h ...

lees verder »

kahler

door alie , 27 augustus 2012 om 13:21

hoi ik heb nu 1 jaar de ziekte ik was erg moe en viel ook af .het sluimert rond om de 3 maanden moet ik bloedprikken en na de arts alles wordt goed besproken en ...

lees verder »

de leukenmie kan niet meer behandeld worden.

door anoniem , 14 juli 2012 om 13:10

Ben 86j hebleukenmie en kan niet meer behandeld worden krijg alleen nog wat voor de pijn ,maar ik wil het ook niet meer mijn hart is niet meer goed en ik heb e ...

lees verder »

kahler

door Roos , 03 juni 2012 om 23:24

In april 2004 werd bij mij per toeval Kahler vastgesteld na een uitgebreid bloedonderzoek bij mijn werkgever. De schok was groot want ik was amper 42 jaar en ha ...

lees verder »

Reageer op dit artikel

email:
naam:
verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
onderwerp:
bericht: tekens over.
terug naar begin artikel »

Videokanaal

Leven met Multipel Myeloom In dit filmpje kom je meer te weten over multipel myeloom, welke soorten behandeling er beschikbaar zijn en wat voor invloed het heeft op je leven.
In dit filmpje kom je meer te weten over multipel myeloom, welke soorten behandeling er beschikbaar zijn en wat voor invloed het heeft op je leven.

Bekijk het filmpje »

naar alle video's »

pub
pub
pub