Nieuwe website met betrouwbare informatie over voeding en kanker

123-voeding-gezond-snack-menu-170_10.jpg

nieuws Op de nieuwe website Voeding & Kanker Info, www.voedingenkankerinfo.nl, staat betrouwbare en wetenschappelijk onderbouwde informatie over de samenhang tussen voeding en kanker. De site is bedoeld voor (ex)patiënten, familieleden van patiënten en alle andere mensen met belangstelling voor dit onderwerp. Naast informatie over voeding tijdens de behandeling, bevat de site ook antwoorden op vragen over de preventie van kanker en voeding ná de behandeling van kanker.
De website is een initiatief van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL), de Wageningen Universiteit en de Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie (LWDO).

Betrouwbare informatie
De initiatiefnemers achter de site constateren dat er steeds meer vraag is naar goede en betrouwbare informatie over voeding en kanker. Ze hopen dat de website in deze behoefte voorziet. De website heeft een ‘dynamisch karakter’. Dat wil zeggen dat de inhoud voortdurend wordt aangevuld met nieuwe, nog niet eerder gestelde vragen en de antwoorden die daarbij horen.
Veel mensen zijn bijvoorbeeld opgegroeid met het idee dat het eten van biefstuk kracht geeft. Consumptie van rood vlees verhoogt echter het risico op het ontwikkelen van darmkanker. Om die reden wordt aangeraden om niet meer dan 500 gram rood vlees per week te eten. Op Voeding & Kanker Info zijn meer van dergelijke voorbeelden te vinden.

Superfoods
Er is momenteel veel te doen over zogeheten ‘superfoods’. Zo circuleren er bijvoorbeeld berichten dat acaibessen werkzaam zouden zijn tegen kanker. Op de website wordt duidelijk uiteengezet dat dit een fabel is en dat dergelijke verhalen mogelijk voortkomen uit studies in reageerbuisjes in laboratoria. Er zijn echter geen studies bekend waaruit blijkt dat dit effect in mensen is aangetoond.
Wetenschappelijk onderzoek toonde wel al aan dat mogelijk kankerbeschermende stoffen in de voeding, vooral in groenten en fruit, verschillende complexe werkingsmechanismen hebben. Bovendien zou net de combinatie van al deze verschillende stoffen een effect hebben. Individuele ‘superfoods’ lijken dus niet te bestaan.

Beter dan ons te concentreren op specifieke ‘superfoods’ brengen we dus maximale variatie aan in een gezonde voeding, door iedere dag verschillende voedingsmiddelen te eten. Voor groenten en fruit luidt de beste tip: volg de seizoenen en varieer in kleur.

Zie ook:
www.kanker.be/nieuws/invloed-van-voeding-op-kankerpreventie-overschat#sthash.yO6yWSH4.dpuf


Laatst bijgewerkt: mei 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram