Uitbraak van chikungunya in het Caraïbisch gebied

Laatst bijgewerkt: May 2014 | 1 reacties
mug-chikung-dengue-170-05.jpg

nieuws Sinds november 2013 heerst er een uitbraak van de door muggen overgedragen ziekte chikungunya in het Caraîbisch gebied op de eilanden Sint-Maarten en Saint-Martin. Gezien de wijdverspreide aanwezigheid van de muggen die deze ziekte kunnen overbrengen, is het te verwachten dat de ziekte zich verder verspreid in de hele regio en hier blijvend zal voorkomen. Eerder was er ook al een uitbraak op Réunion. Sinds november 2013 zijn al ruim 17.000 ziektegevallen gesignaleerd op diverse Caraïbische eilanden en Frans Guyana.

Naast verspreiding in deze regio, moet ook rekening gehouden worden met mogelijke introductie van het chikungunyavirus via patiënten naar Europa. Er is intensief verkeer tussen de eilanden en Europa, met name omdat verschillende eilanden onderdeel zijn van Europese landen of dat in het verleden waren. Daarom adviseren onderzoekers dat artsen in Europa naast dengue ook aan chikungunya moeten denken als mensen met klachten terugkomen uit het Caribisch gebied.

Chikungunya
Chikungunya is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een virus dat wordt overgedragen door muggen die overdag steken (A. aegypti en A. albopictus). De belangrijkste symptomen zijn plotseling opkomende hoge koorts, ernstige spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn, lichtschuwheid en huiduitslag die enkele weken tot maanden kan aanhouden.

zie ook artikel : Opgepast voor Dengue- en Chikungunya-muggen

bron: www.eurosurveillance.org
verschenen op : 15/05/2014

1 reacties

Uitbraak van chikungunya in het Caraïbisch gebied

door Martine Haentjens, 15 May 2014 om 23:28

Ik ben woonachtig in Haïti waar de ziekte sinds een drietal weken aanwezig is. Mijn dochter en ik zelf hebben de ziekte twee weken geleden opgelopen. Mijn dochter (20 jaar oud) heeft er behalve de koorts, voorbijgaande spierpijn en huiduitslag vrij weinig last van gehad. Bij mij (53 jaar oud) blijven de spier- en articulatiepijnen aanhouden. Ministerie van gezondheid doe teen poging om de gevallen te tellen maar dat is vrij onmogelijk (dus grove onderschatting) de ziekte valt aan als een mitraillette, iedereen wordt getroffen.

bekijk alle 1 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub