7 op 10 Belgen gaan niet naar de tandarts

123-vr-tandpijn--tandarts-06-19.png

nieuws Nauwelijks drie op tien Belgen gaat jaarlijks op bezoek bij de tandarts. Nochtans is tandverzorging de laatste jaren financieel beter toegankelijk geworden. Wat houdt ons dan tegen? Het financiële aspect laat zich nog altijd gelden, maar ook factoren als leeftijd, geslacht en sociale status spelen een belangrijke rol. Dat blijkt uit een studie van de Onafhankelijke ziekenfondsen.

Jongeren tot 18 jaar krijgen hun tandverzorging sinds 2009 volledig terugbetaald, op 5 jaar betalen 75% van de volwassenen mannen die recht hebben op de verhoogde tegemoetkoming (RVV) maximaal 50 euro uit eigen zak, …: ondanks een betere financiële toegankelijkheid gaat een kwart van de leden van de Onafhankelijke Ziekenfondsen nooit langs bij de tandarts en slechts 31% vergeet het jaarlijkse bezoek niet. De lage kosten voor de verzorging stimuleren de socio-economische groepen met de laagste inkomens ook slechts in mindere mate om vaker naar de tandarts te gaan.

Welke andere factoren spelen een rol?
Leeftijd: jongeren tussen 18 en 30 jaar en 50-plussers verwaarlozen hun jaarlijkse bezoek aan de tandarts (die laatste groep gaat vaak te laat omdat ze nauwelijks bij de tandarts langsgingen in hun jeugd).
Geslacht: de kans dat vrouwen naar de tandarts gaan is 47% groter dan bij mannen.
Regio: In Vlaanderen en Brussel is de kans dat men naar de tandarts gaat 20% groter dan in Wallonië.
Sociale status: ondanks de geringe kosten voor de verzorging voor mensen met de verhoogde tegemoetkoming (RVV), gaan ze twee keer minder langs bij de tandarts.

bron: www.mloz.be

Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram