Gember tegen zwangerschapsmisselijkheid en reisziekte

123-gember-kruid-170-03.jpg

nieuws Misselijkheid en braken is een veel voorkomende klacht die tal van oorzaken kan hebben. Het kan een gevolg zijn van een maag- of darminfectie (bijvoorbeeld na het eten van besmet voedsel), een voedselallergie of –intolerantie, een indigestie (omdat u teveel hebt gegeten of gedronken), migraine, een hersenschudding, een kankerbehandeling, evenwichtsstoornissen (bijvoorbeeld reisziekte), zwangerschap enzovoorts. Baby’s kunnen bij bijna elke ziekte, zelfs een verkoudheid, overgeven. Of als ze te veel voeding hebben binnengekregen. Meestal is het een vervelend maar vrij onschuldig verschijnsel dat meestal ook weer vanzelf overgaat.

Waar mogelijk moet de onderliggende oorzaak worden aangepakt. Indien dat niet mogelijk is en omwille van de hinder of de duur van de misselijkheid of het braken toch een behandeling nodig is, kan uw arts eventueel een antibraakmiddel voorschrijven. Bij reisziekte kan bijvoorbeeld een antihistamincum (zoals cinnarizine of meclozine) worden gebruikt, maar die hebben onder meer als nadeel dat ze sufheid en slaperigheid veroorzaken. Bij zwangerschapsmisselijkheid kunt u bijvoorbeeld meclozine of metoclopramide gebruiken.

Een andere mogelijkheid is gemberwortel. Meerdere recente studies tonen aan dat gemberwortel helpt bij onder meer zwangerschapsmisselijkheid en reisziekte, en mogelijk ook bij misselijkheid door chemotherapie en na een chirurgische ingreep. Alhoewel er ook studies zijn die geen effect konden aantonen, wordt gember in meer en meer wetenschappelijke richtlijnen als een mogelijk alternatief voor geneesmiddelen voorgesteld bij reisziekte en vooral zwangerschapsmisselijkheid. Groot voordeel van gember is dat het, in vergelijking met de courante geneesmiddelen, weinig of geen bijwerkingen heeft, zoals bijvoorbeeld sufheid of slaperigheid. In hoge dosis kan het wel diarree, zuuroprispingen en mondirritatie veroorzaken.

Hoe gember gebruiken?
Gemberwortel is afkomstig van de plant Zingiber officinale. De plant is al meer dan 2000 jaar bekend als keukenkruid en plantenmedicijn. Gember wordt vooral in de Aziatische keuken gebruikt.
Gember bestaat in verschillende vormen. U kunt bijvoorbeeld kauwen op verse gemberwortel, u kunt gemberkoekjes eten, gemberthee drinken of gemberpoeder toevoegen aan uw eten. Of u kunt een speciaal gemberpreparaat gebruiken, zoals bijvoorbeeld Antimetil.

• Het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA) raadt gember af beneden de leeftijd van 18 jaar vanwege een gebrek aan studies over effectiviteit en veiligheid.
Dit is wellicht een te voorzichtig standpunt, gezien het feit dat gember, onder meer in de Aziatische keuken, veel wordt gebruikt zonder enig probleem bij kinderen.
In de meeste publicaties en richtlijnen wordt gebruik vanaf de leeftijd van 2 jaar veilig geacht.
• Gember wordt afgeraden wanneer u bloedverdunners (inclusief aspirine) neemt of galstenen hebt.

• Reisziekte
De resultaten van de meeste studies zijn vrij positief, wat niet wegneemt dat er ook heel wat studies zijn die concluderen dat gember niet of nauwelijks werkt tegen bewegingsziekte.
Indien u gember wilt nemen, respecteer dan volgende maximumdosissen (inclusief voeding):
- Kinderen tussen 2 en 6 jaar: maximaal 1 g per dag.
- Kinderen tussen 6 en 12 jaar: maximaal 2 g per dag.
- Vanaf 12 jaar: maximaal 4 g per dag.

• Zwangerschapsmisselijkheid
In diverse richtlijnen, onder meer van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG), het Britse National Institute for Health and Care Intelligence (NICE) en het American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG), worden preparaten op basis van gemberwortel aangeraden voor de behandeling van zwangerschapsmisselijkheid. Dosissen van 250 mg, 4 keer per dag (dus maximaal 1 g per dag), worden veilig geacht.
Indien u overweegt om tijdens uw zwangerschap een gingerpreparaat te nemen, bespreek dit dan eerst met uw arts.

Bronnen
http://q-box.be/node/421
www.nhg.org/standaarden/samenvatting/zwangerschap-en-kraamperiode#idm5635520
www.apotheek.nl/Medische_informatie/Klachten___ziektes/Aandoeningen/Reisziekte.aspx?mId=10701&rId=156
www.aafp.org/afp/2011/1115/od1.html
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22540971
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23638927
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23612703


Laatst bijgewerkt: mei 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram