Voorzichtig met capsules vloeibaar wasmiddel

123-hyg-wasprod-vloeibaar-gif-170_02.jpg

nieuws Liquid caps, zakjes van wateroplosbaar folie gevuld met geconcentreerd wasmiddel, kunnen in de trommel van de wasmachine geplaatst worden, waarna het wasgoed er bovenop gelegd wordt en de was gedraaid kan worden. Ze zien eruit als snoepjes en daarom gebeuren er steeds meer ongelukken met jonge kinderen. Zowel het Belgische Antigifcentrum als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwen in een rapport voor de risico’s van dergelijke capsules.

Risico’s
De vloeistof in deze liquid caps bevat detergentia in hogere concentraties dan gebruikelijk is in vloeibaar wasmiddel uit een fles. Daarnaast worden in liquid caps glycolen als oplosmiddel gebruikt in plaats van water zoals in gewoon vloeibaar wasmiddel gebruikelijk is.
De zakjes moeten kunnen oplossen in water op lage temperatuur (30°). Bij lichaamstemperatuur van handen of mond kunnen ze dus openscheuren en kunnen de sterk geconcentreerde producten vrijkomen.
• Als de vloeistof in aanraking komt met de ogen kan dit ernstige irritatie en soms zelfs pijnlijke schade aan het hoornvlies veroorzaken. In dit geval is medische hulp noodzakelijk. Deze schade is na behandeling gelukkig omkeerbaar.
• Bij inslikken van vloeibare wascapsules irriteert het product de slokdarm. Ook misselijkheid en braken kunnen voorkomen. Als de vloeistof rechtstreeks tot achteraan in de keel geraakt, kan dit ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken en kan een hospitalisatie nodig zijn.

Behandeling
U neemt in geval van een ongeval met deze capsules best contact op met het Antigifcentrum, maar u kunt alvast enkele eerste zorgen toedienen:
Bij oogcontact
• Het oog gedurende een tiental minuten goed uitspoelen met lauw water.
• Als het ongemak aanhoudt, biedt u zich het best aan bij een spoedarts voor een oogonderzoek.
Bij huidcontact
• Grondig spoelen met lauw water.
• Verwijder kleding waarop het product is gemorst.
Bij inslikken
• Laat het kind niet braken. Dit kan complicaties geven.
• Spoel de mond met water.
• Als het wasmiddel is ingeslikt, het kind een beetje water laten drinken en daarna iets vettigs te eten geven, bijvoorbeeld een klontje boter. Als dit snel na de inname gebeurt, dan kan het de inwerking van het wasmiddel op de weefsels verkorten en daarmee schade aan weefsels beperken.
• Neem contact op met het Antigifcentrum of een arts. Als de vloeistof rechtstreeks tot achteraan in de keel geraakt, kan dit ademhalingsmoeilijkheden veroorzaken en kan een hospitalisatie nodig zijn.

Voorzorgsmaatregelen om ongelukken te vermijden
Vooral jonge kinderen spelen graag met deze capsules, die makkelijk openscheuren als er op gebeten wordt.
• Bewaar de capsules buiten het zicht en het bereik van kinderen (bijvoorbeeld niet in een doos op de wasmachine).
• Berg de producten na gebruik onmiddellijk op, liefst in een doos die kinderen niet gemakkelijk openkrijgen.

Bronnen
www.antigifcentrum.be/huishouden/vloeibare-wasmiddelen-capsules
www.vwa.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/2038463/houd-capsules-met-vloeibaar-wasmiddel-uit-de-buurt-van-kinderen


Laatst bijgewerkt: maart 2014

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram