Maken lightproducten dik?

nieuws Mensen die lightproducten consumeren om af te vallen, kunnen als resultaat juist meer gaan eten en dus in gewicht toenemen. Dat stelt Karolien van den Akker van de Universiteit Maastricht in De Psycholoog, het vakblad van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP).
Ze noemt dit de zoetstofmythe. Wie zoete producten vervangt door kunstmatig gezoete ('light') producten, vermindert zijn energie-inname en zou dus gemakkelijker gewicht verliezen. Maar volgens Van den Akker brengen zoetstoffen een zoete smaak met zich mee die het lichaam kan verwarren. Zodra mensen zoet proeven, gaan er signalen naar het brein dat er suiker (en dus energie) aan gaat komen. Het brein geeft vervolgens de opdracht om extra insuline af te scheiden. Omdat er echter geen suiker komt, wordt als reactie op dit ‘vals alarm’ bestaande glucose uit het bloed verwijderd. Dit kan leiden tot een lage bloedsuikerspiegel in het bloed, wat weer wordt ervaren als ‘trek in eten’ en dus tot mogelijke inname van meer voedsel.
Dat wordt bevestigd in een Amerikaanse studie, gepubliceerd in
het American Journal of Public Health. Daaruit blijkt namelijk dat zwaarlijvige mensen die light frisdrank drinken méér eten dan mensen met een vergelijkbaar gewicht die gewone gesuikerde frisdranken drinken. Daardoor consumeren ze ongeveer evenveel calorieën.

De onderzoekers vergeleken de eet- en drinkgewoonten van meer dan 23.000 volwassen Amerikanen met overgewicht en obesitas. 61% van de deelnemers hadden daags voor de bevraging gewone, gesuikerde frisdranken gedronken, 15% light frisdranken. De consumptie van light frisdranken lag het hoogst bij mensen met obesitas (22%), gevolgd door mensen met overgewicht (19%) en mensen met een gezond gewicht (11%). Zwaarlijvige mensen consumeerden ook meer gewone frisdranken dan mensen met een gezond gewicht (respectievelijk 63% tegenover 59%).
Light-drinkers aten gemiddeld meer dan mensen die gewone frisdranken dronken. Hoe zwaarder ze waren, hoe meer ze aten. Light-drinkers met obesitas aten gemiddeld 194 kcal per dag meer dan gewone drinkers, bij mensen met overgewicht was dit gemiddeld 88 kcal en bij mensen met gezond gewicht gemiddeld 73 kcal. Ze compenseren de lagere calorie-opname uit drank dus blijkbaar door meer vast voedsel te eten.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram