Hoe ontstaat spanningshoofdpijn en wat kunt eraan doen?

Laatst bijgewerkt: January 2014 | 14 reacties
man-hoofdp-depr-stress-170_400_06.jpg

tips Spanningshoofdpijn is een veelvoorkomend type van hoofdpijn waarbij u een drukkende of knellende, eerder een doffe, zeurende dan kloppende pijn voelt op het voorhoofd of aan beide kanten van het hoofd, alsof er een band rond het hoofd zit. Ook de nek- en schouderspieren kunnen stijf en gevoelig zijn. Het kan ook zijn dat u last hebt van fel licht of hard geluid. In vergelijking met sommige andere types van hoofdpijn, zoals migraine, is de pijn meestal niet zo erg dat u uw normale bezigheden niet meer kunt uitoefenen. De pijn wordt ook niet erger door lichamelijke inspanning. Meestal voelt u zich ook niet misselijk. De pijn kan slechts enkele minuten duren, maar kan ook meerdere dagen aanhouden. Sommige mensen hebben bijna constant in mindere of meerdere mate van spanningshoofdpijn, waardoor het wel erg vervelend kan worden.
Bijna iedereen heeft wel eens last van dit soort hoofdpijn, de ene als iets vaker dan de andere. Ook kinderen kunnen er last van hebben.

Hoe ontstaat spanningshoofdpijn?
Het preciese ontstaansmechanisme is niet gekend. Maar dit type van hoofdpijn kan uitgelokt worden of verergeren bij een verkeerde houding of wanneer u lang in dezelfde houding blijft zitten, wanneer u slecht slaapt, moe bent of om een of andere reden gespannen bent. Wanneer u daarentegen afgeleid of ontspannen bent, of goed hebt geslapen, vermindert de hoofdpijn meestal.
Mogelijk spelen ook hormonale factoren mee, wat zou kunnen verklaren waarom vrouwen meer last hebben van dit soort hoofdpijn dan mannen.

Wat kunt u doen bij spanningshoofdpijn?
Meestal verdwijnt spanningshoofdpijn na enkele uren tot dagen vanzelf.

• Vermijd alle situaties die spanningshoofdpijn kunnen uitlokken, zoals gebrek aan slaap, lang in dezelfde houding blijven, fysieke en mentale stress, enzovoorts. Hou eventueel een hoofdpijndagboek bij om erachter te komen wanneer en in welke omstandigheden u hoofdpijn krijgt.
- Probeer voldoende te bewegen (minstens een halfuur per dag) en u zowel fysiek als mentaal te ontspannen.
- Leer eventueel ademhalings- en ontspanningsoefeningen aan, zoals bijvoorbeeld yoga.
- Laat uw gespannen spieren masseren door een vriend(in).
- Zit geen uren aaneen in dezelfde houding, bijvoorbeeld achter de computer, maar ontspan af en toe.
- Probeer of de pijn weggaat door een warm bad of douche.
- Zorg voor voldoende nachtrust.

• Indien de hoofdpijn erg is of heel frequent optreedt, kunt u een pijnstiller zoals aspirine of paracetamol gebruiken. Gebruik alleen een pijnstiller wanneer de pijn erg is, en respecteer de maximum hoeveelheden. Neem geen pijnstillers dagenlang achter elkaar.

• Hebt u vaak last van dit soort hoofdpijn, dan kunt u overwegen om gedurende enkele weken een acupunctuurkuur te volgen: volgens sommige rapporten zou dit een positief effect kunnen hebben.

• Raadpleeg uw arts indien de pijn na enkele dagen niet voorbij is of erger wordt, als er andere verschijnselen optreden (zoals braken, gezichtsverlies, verwardheid, koorts enzovoorts) of als u zich ongerust maakt.


verschenen op : 08/02/2014

14 reacties

SPANNINGSHOOFPIJN

door vanderauwera yvonne, 19 April 2014 om 18:46

Begonnen met last in de linkeroog zwarte flitsjes voor de linkeroog en lichtflitsen s'avonds ook linkeroog en hoofdpijn

Hoe ontstaat spanningshoofdpijn en wat kunt eraan doen?

door Jo Nys, 3 April 2014 om 11:27

De OOGSAMENWERKING is meestal de grote boosdoener. Kijk op WWW.POLATEST.INFO daar vindt u al veel informatie. Na 20-jaar ervaring met deze methode kan ik zeggen dat dit echt helpt. Wij raden soms extra osteopathie of acupunctuur aan.

naalden

door anoniem, 22 March 2014 om 15:57

Ik deel dezelfde ergernis! Een bezoek aan de huisarts is de eerste stap als de pijn te vaak en te lang aanhoudt. Al was het nog maar om eerst de juiste diagnose te stellen. Er zijn immers nog veel meer oorzaken van hoofdpijn bekend, dan enkel migraine of spanningshoofdpijn, die een aangepaste behandeling kunnen vragen. Zelfs al zijn die 2 de meest voorkomende oorzaken. Nu, er wordt natuurlijk veel brol verkocht onder het mom van wetenschappelijk te zijn. Je zou dan inderdaad verwachten dat deze site tenminste een onderscheid kan maken tussen wat aangetoond is door degelijk wetenschappelijk onderzoek en pseudowetenschappelijk onderzoek.

spanningshoofdpijn

door anoniem, 21 March 2014 om 11:13

warm kersenpitkussen in de nek en osteopatie helpen ook !

bekijk alle 14 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub