Hindert spijsvertering en ademhaling
Shapewear zou geen shapewear zijn als het niet strak zat. Helaas betekent dat ook dat je maag en darmen ingesnoerd worden en dat kan volgens dokter Van Gampelaere zure oprispingen en brandend maagzuur verergeren. ‘Daarnaast kan deze verhoogde druk in beperkte mate een extra oorzakelijke factor betekenen bij gastro-oesofagale refluxziekte (een ontsteking van de slokdarm door reflux van de maaginhoud, red.),’ zegt hij.

Corrigerend ondergoed kan ook inwerken op het spijsverteringsstelsel. ‘Onze darmen moeten kunnen samentrekken. Als ze langere tijd worden samengedrukt, verhindert dat de vertering,’ zegt hij. ‘Die schade is niet permanent, maar kan je tijdelijk een opgeblazen en ongemakkelijk gevoel bezorgen.’ Een ander neveneffect van shapewear? Bij het inademen zet het middenrif uit en wordt je buik bol. Helaas beperkt corrigerend ondergoed die beweging waardoor je minder diep kunt ademhalen.

Tintelingen, een verdoofd gevoel en pijn in de benen
Langdurig zitten in shapewear kan meralgia paraesthetica, ook wel bekend als het syndroom van Bernhardt-Roth, veroorzaken. Repeterende, langdurige belasting van de zenuw, van het dijbeen naar de wervelkolom, kan namelijk tot irritatie leiden. ‘Het is alsof je een dikke rubberen band rond je benen trekt die vervolgens aanspant wanneer je gaat zitten,’ zegt dokter Van Gampelaere. ‘Dat effect van corrigerend ondergoed kan de bloedsomloop belemmeren.’

Je spieren worden afhankelijk
‘Heel wat mensen gebruiken corrigerend ondergoed als steuntje in de rug voor een goede houding, maar het is belangrijk om je spieren zelf aan het werk te zetten,’ zegt hij. ‘Je mag shapewear voor cosmetische doeleinden dan ook nooit verwarren met een orthopedisch korset.’

Vatbaar voor infecties
Shapewear is heel aansluitend en maakt van jou een makkelijke prooi voor zowel bacteriële als schimmelinfecties. Vooral folliculitis, een ontsteking van de haarzakjes die kleine rode bultjes en jeuk veroorzaakt, is een vaak gezien gevolg van te strakke kleding. Vooral mensen met overgewicht, diabetes of patiënten die hevig transpireren zijn gevoelig voor deze infecties.
Corrigerend ondergoed wordt vaak gemaakt van synthetisch materiaal waardoor je meer gaat zweten en dus meer kans loopt op infecties. ‘Ook vaginose (een verstoring in het bacteriële evenwicht van de vagina, red.) komt wel vaker voor bij vrouwen die kiezen voor nauw aansluitende kleding,’ zegt Van Gampelaere.

Maak er geen gewoonte van
Ondergoed dat alles gladstrijkt kan best voor een bijzondere gelegenheid, maar probeer het niet elke dag te dragen. Dagelijks shapewear aantrekken en urenlang zitten met zo’n corrigerende onderbroek is geen goed idee. Kies ook altijd voor lingerie die past en dus niet in de huid snijdt of je in je bewegingen beperkt.
Wanneer je met een van bovengenoemde symptomen worstelt, kan je strak ondergoed maar beter even links laten liggen tot je geen klachten meer hebt.