Terug aan het werk na borstkanker

nieuws Het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting, beoogt de bestrijding van borstkanker in de meest ruime betekenis, zowel via sensibilisering en voorlichting als door het steunen van initiatieven die het welzijn en de levenskwaliteit van vrouwen met borstkanker willen verbeteren.

Jaarlijks lanceert het Fonds een projectoproep voor wetenschappelijk onderzoek rond een specifiek aspect.
Thema van de projectoproep in 2013 was ‘Borstkanker en werk’ waarmee het Fonds mikte op de ondersteuning van een of meer projecten die de impact van borstkanker op het beroepsleven van vrouwen onderzochten en/of die de re-integratie van (ex)-patiëntes op de arbeidsmarkt stimuleerden.
Dat thema is bijzonder belangrijk op het sociale en maatschappelijke vlak: in ons land wordt een vrouw op acht (de laatste statistieken situeren België op een onrustwekkende eerste plaats in Europa) geconfronteerd met borstkanker en erg vaak gaat het om vrouwen die actief zijn op de arbeidsmarkt.
Het tijdelijke of definitieve jobverlies wegens borstkanker is niet alleen een bron van financiële moeilijkheden, maar heeft eveneens een sterke impact op het sociale leven en het welzijn van de patiënte en haar gezin.

Daarom wilde het Pink Ribbon Fonds een project steunen dat de impact van borstkanker op het beroepsleven van vrouwen op een wetenschappelijke manier bestudeert en dat tevens vaststelt welke factoren het behoud van een job en de professionele re-integratie van (ex)patiëntes bevorderen.
In het project van de dienst Santé au Travail et Education pour la Santé van de ULg worden de patiëntes verdeeld in vier groepen: zij die na de diagnose tijdelijk stoppen met werken en het werk na de behandeling hervatten; zij die blijven werken, maar dan in een aangepast kader (minder arbeidsuren bv.); zij die blijven werken zoals gewoonlijk; zij die helemaal stoppen met werken en het statuut krijgen van «persoon met een handicap».

Er zullen diepte-interviews worden gerealiseerd met minstens honderd vrouwen om te bepalen hoe de borstkanker hun werk heeft beïnvloed, hoe ze ertoe gekomen zijn om te kiezen voor een bepaald werkregime, hoe en of ze toegang hadden tot informatie, of ze een evenwicht konden vinden tussen de eisen van de behandeling en de arbeidsmodaliteiten, welke relatie ze hadden met de betrokken personen zoals de raadgevend arts, de arbeidsgeneesheren, hun werkgever, hun collega’s…
Het onderzoek zal tevens de aandacht vestigen op de factoren die de professionele re-integratie bevorderen, en ook op de factoren die deze afremmen en belemmeren.

De resultaten zullen worden voorgelegd aan een multidisciplinaire groep experts waarin alle betrokken diensten en sectoren vertegenwoordigd zijn: oncologische centra, verzekeringsorganismen, dienst arbeidspreventie en -bescherming, sector uitkeringen van het RIZIV… Het is de bedoeling om deze resultaten te vertalen in aanbevelingen en goede praktijken.
Er wordt ook een website gemaakt waar vrouwen met borstkanker snel, begrijpelijke en gestructureerde informatie kunnen vinden over alle vragen rond hun job.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram