Op welke temperatuur moet u wassen?

Laatst bijgewerkt: January 2014 | 16 reacties
123-hyg-huish-wasmachine-170_01.jpg

tips Op vuile kleren huizen miljoenen bacteriën, huismijten en schimmels. Die worden niet verwijderd als u de was doet op 30 of 40 graden. Daarvoor zou u minimaal op 60 graden en zelfs 90 graden moeten wassen. Maar dat is voor veel kleren veel te heet en bovendien verbruikt u op die manier ook veel meer energie: een was op 90 graden kost 5 keer zoveel als eenzelfde was op 30 graden.

Wat kunt of moet u hieraan doen?

• Ten eerste moet u zich niet te veel zorgen maken over de bacteriën en andere micro-organismen in uw was. Meestal zijn ze niet schadelijk voor de gezondheid, althans niet voor gezonde mensen. U hoeft dus geen schrik te hebben dat u er ziek van zult worden.
• Voor mensen met een verminderde immuniteit (bijvoorbeeld hiv-patiënten, fragiele zieken of ouderen, baby’s...) past wel enige voorzichtigheid.
Was babykleding (inclusief luiers, inlegvliezen enz.) en spullen die afkomstig zijn van of bestemd zijn voor zieke mensen (beddengoed, zakdoeken, handdoeken, ondergoed...) daarom best op 60 graden.
• Het is overigens een goed idee om alles wat u in de keuken, de badkamer en de slaapkamer gebruikt (handdoeken, beddengoed, schoteldoeken, enz.) geregeld op 60 graden te wassen. Ook ondergoed wast u het best geregeld op 60 graden.
• Bij een allergie voor huisstofmijt moet u het beddengoed zeker één keer om de vier à zes weken op 60 graden wassen om de mijten te doden.
• Mensen met voetschimmel of zogenaamde ‘zwemmerseczeem’ (Tinea pedis) wassen hun sokken het best op 60 graden. Ook bij andere schimmelinfecties (bijvoorbeeld van de hoofdhuid) moet u de kledij die mogelijk in aanraking is geweest met de schimmels en het beddengoed wassen op 60 graden.
• Ook bij een besmetting met schurft of schaamluis moeten alle kleren, beddengoed en knuffeldieren gewassen worden op 60 graden.
• Hoe sneller de was droogt, hoe minder kans microorganismen krijgen om zich verder te ontwikkelen. Haal de was dus zo snel mogelijk uit de machine en stop ze meteen in de droogkast of hang ze op op een warme plek. Als het weer het toelaat droogt u de was het best buiten in de zon.
• Als u meestal op 30 of 40 graden wast, is het aan te raden om de machine af en toe (minstens eens per drie maanden) op 90 graden leeg te laten draaien (zonder was en uiteraard zonder zeep) om de machine te reinigen en bacteriën en zeepresten te verwijderen.


verschenen op : 26/01/2014

16 reacties

Op welke temperatuur moet u wassen?

door anoniem, 9 October 2017 om 23:38

Mensen die als op 30 of 40 graden wassen hebben niet in de gaten dat ze stinken. Aan geuren raak je gewend. Je eigen geur ruik je daarom niet meer. Iedereen, zelfs hele huizen en gezinnen, hebben een unieke samenstelling van bacteriën.

Op welke temperatuur moet u wassen?

door anoniem, 28 June 2017 om 14:26

als. je op 60 gr wast kan je dan alle handoeken theedoeken vaatoeken onderbroeken schoonmaak doekjes bij elkaar in wassen? en bv de dweil waar kan die bij in?

Op welke temperatuur moet u wassen?

door anoniem, 21 May 2017 om 11:45

Eenvoudig, voorgeschreven temperatuur, minstens dagelijks onderkleding zoals sokken en slips zuiver aan doen. Twijfel ? Onderbreek je programma na of tijdens 1e wasbeurt, laat opnieuw wassen, voeg zo nodig wasmiddel bij, je kan dus je sop verversen, helpt

Wassen bij 30

door ldc, 6 March 2014 om 12:33

klopt niet. ik was altijd bij lage temperaturen en mijn gewassen kleren ruiken absoluut niet. ik heb ook geen last van enige huidaandoening. en het is budgetvriendelijk. nee, ik stink niet.

Op welke temperatuur moet u wassen?

door anoniem, 18 February 2014 om 22:18

beste, zelf ben ik ook zwaar allergisch aan huisstofmijt en tal van andere zaken. ik was mijn lakens op 60°, gebruik nooit wasverzachter voor mijn beddengoed en strijk mijn lakens. Wekelijks nieuwe lakens op bed en kussens, sprei, gordijnen worden maandelijks gewassen. Je moet zelf uitzoeken welk wasproduct jou het beste ligt, voor mij is dat dash voor wit en dreft voor kleur (maar dat hangt af van persoon tot persoon). Indien ik uitzonderlijk toch wasverzachter moet gebruiken (bij nylons bv) dan Silan. En tot slot, nooit borstelen in de slaapkamer maar steeds een natte dweil, mop of vochtige doek. Dit lijkt ingewikkeld, maar het is echt gemakkelijk te doen. Ik wens jou alvast een prettige slaap

bekijk alle 16 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub