Vermijd een ‘kerstmis’-allergie

Laatst bijgewerkt: December 2017 | 3 reacties
123-kerst-allergie-ziek-12-17.jpg

tips 1. Zet geen kerstboom

Sommige mensen reageren allergisch op kerstbomen (kerstsparren). Het kan gaan om een allergische huidreactie bij mensen die een contactallergie hebben voor colofonium, een stof die voorkomt in het hars van de bomen.

Bij mensen met allergisch astma kunnen in ruimten waar een kerstboom staat de astmaklachten verergeren. Het gaat mogelijk om een reactie van de luchtwegen op schimmels.
De makkelijkste manier om dergelijke allergische reacties te voorkomen is om geen kerstboom in huis te halen of een kunst-kerstboom aan te schaffen.

Wanneer u toch een echte kerstboom wilt, is het vanzelfsprekend dat mensen met een colofonium allergie geen huidcontact met de boom mogen hebben bij het halen en binnenbrengen of het versieren van de kerstboom. Ook mensen die kerststukjes met sparrentakken maken, kunnen last hebben van jeuk op handen en onder hun armen.

Verder is het van belang de boom niet uit te laten drogen om allergenen in de lucht (of dat nu schimmels, stuifmeel of eventueel harsdeeltjes zijn) te voorkomen. Laat de boom dus liever niet vele weken opgetuigd in de woonkamer staan.

2. Wees voorzichtig met kerstdecoratie

Kerstdecoratie die een heel jaar op zolder heeft gelegen, kan bij het uitpakken tot flinke niesbuien en tranende ogen leiden bij mensen die gevoelig zijn voor stof.
Laat iemand anders de kerstdecoratie uitpakken en schoonmaken. En verpak de kerstdecoratie na gebruik in gesloten plastic zakken. Wees ook zuinig met kunstsneeuw en dergelijke in spuitbussen.

3. Haal geen kerststerren (Poinsettia) in huis

De Poinsettia behoort tot de rubberfamilie. Bij mensen met een rubberallergie kan aanraking van de plant en soms zelfs het inademen van de lucht in de nabijheid van deze planten een allergische reactie uitlokken.

4. Gebruik liever geen kaarsen en zeker geen geurkaarsen

Geurkaarsen, kamerparfums en andere luchtverfrissers kunnen irriterende substanties en/of allergenen bevatten. Volgens heel wat studies kan zelfs kortstondige blootstelling negatieve gezondheidseffecten hebben, zoals vermindering van de longfunctie, opstoten van astma, hoofdpijn, enz. De geurstoffen kunnen bij inademing ook een huidallergie en allergische klachten aan luchtwegen veroorzaken.

5. Wees voorzichtig met de open haard

Een open haard is natuurlijk oergezellig. Maar voor mensen met astma en luchtwegproblemen kan het erg vervelend zijn. De rook en asse kunnen zelfs een astma-aanval uitlokken.
Ventileer uw woning alleszins goed wanneer de open haard brandt. Hierdoor komt er verse lucht in huis en krijgt het vuur genoeg zuurstof om te branden en worden vervuilende stoffen afgevoerd.


verschenen op : 16/11/2017 , bijgewerkt op 07/12/2017

3 reacties

Vermijd een ‘kerstmis’-allergie

door anoniem, 27 December 2016 om 10:18

Inderdaad ieder moet het voor zich uit maken en zal dit ondervinden ook.Ken iemand die een kerstster had en die heeft hij mogen weg doen kreeg er een verschrikkelijke pijne rug van.Als de dokter dit hem zei dacht ie dat de dokter zot was en het was waar.

Kerstboom en kerstgebruiken.

door Leplae Rudolf, 16 December 2013 om 11:25

Zonder voor een zaag te willen doorgaan was ik toch misnoegd toen ik je artikel las over de gevaren van de kerstboom en dergelijke. Ik vind dat je sterk overdrijft, wat mag een mens nod ? War mogen we nog eten ? wat mogen we nog drinken ? Wat kan er nog gevierd worden. In onin hebben wij van baby tot nu altijd kerstbomen gehad en nooit hebben wij daar last van gehad. Wie er allergisch aan is zal dat wel ondervinden en het nodige doen maar daarvoor iedereen het plezier van kerstversiering en kerstgezelligheid ontzeggen is paniekzaaierij. Overdrijven is populistisch of commercieel of beiden.

bekijk alle 3 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub