Waarom moet je voorzichtig zijn met hoestsiroop en hoestwerende middelen?

In dit artikel
Waarom moet je voorzichtig zijn met hoestsiroop en hoestwerende middelen?

dossier

Veel mensen denken nog altijd dat ze meteen naar een hoestsiroop moeten grijpen om de kwaal zo snel mogelijk te verhelpen. De meeste geneesmiddelen tegen hoest (zuigtabletten, hoestsiropen...) hebben echter weinig of geen zin en kunnen zelfs gevaarlijk zijn. Dit geldt ook voor kruidengeneesmiddelen of andere plantaardige producten in de vorm van siroop, druppels enz.

Indien je huisarts toch een geneesmiddel tegen hoest voorschrijft, hou je dan strikt aan de voorgeschreven dosis, het aantal keren per dag dat je het product mag nemen en de duur van de behandeling die zo kort mogelijk moet zijn.


Lees ook: Wat kan je doen tegen een droge hoest en slijmhoest?

Hoestremmers (antitussiva)

123h-hoestsiroop-med-siroop-12-18.jpg

De werking van hoestremmers (antitussiva) is onvoldoende bewezen, ze kunnen heel wat bijwerkingen hebben (zoals slaperigheid, duizeligheid en ademhalingsproblemen) én ze kunnen ernstige aandoeningen, zoals astma en reflux, maskeren waardoor die soms te laat opgemerkt worden.



  • Gebruik geen hoestremmers bij een productieve hoest (waarbij slijm wordt opgehoest). Een productieve hoest wordt best niet onderdrukt omdat hierdoor opgehoopte slijmen in de luchtwegen worden verwijderd.
  • Hoestremmers zijn in ons land verboden bij kinderen jonger dan 2 jaar.
  • Volgende hoestmiddelen mogen niet gebruikt worden bij kinderen jonger dan 6 jaar: alle producten op basis van dextromethorfaan, pentoxyverine, levodropropizine, noscapine, cloperastine, folcodine of codeïne en afgeleiden en guaifenesine. 
  • Alle hoestremmers worden afgeraden bij kinderen tussen 6 tot 12 jaar zonder medisch advies.
  • Ook bij oudere mensen en bij mensen met een verminderde lever- of nierfunctie moet men zeer voorzichtig zijn, omdat zij gevoeliger kunnen zijn voor de ongewenste effecten van hoestremmers. Daarom is aan te raden om altijd eerst je huisarts te raadplegen.
  • Alle hoestremmers worden afgeraden tijdens zwangerschap en borstvoeding. Raadpleeg alleszins je arts indien je toch een hoestremmer wilt nemen.
  • Diabetespatiënten die een hoestmiddel willen nemen, moeten er rekening mee houden dat sommige siropen veel suiker bevatten. Gebruik best een suikervrije variant:
    Siropen zonder suiker: Actifed New, Balsoclase Dextrometorphan, Balsoclase Antitussivum, Bisoltussin, Bronchosedal Dextromethorphan HBr, Dextromethorphan Teva, Sinecod.
    Tabletten: Lysotossil, Noscaflex, Nosca Mereprine, Touxium Antitussivum.
  • Raadpleeg altijd je huisarts voor je een hoestwerend middel neemt indien je lijdt aan een chronische longziekte (zoals astma of COPD).
  • Voor alle hoestmiddelen die codeïne of een afgeleide ervan bevatten, zoals Bromophar, Bronchodine, Broncho-Pectoralis Codeine, Glottyl, Bronchosedal Codeine enz., heb je altijd een voorschrift van je arts nodig, ook voor volwassenen. Deze producten worden alleszins afgeraden tijdens zwangerschap en borstvoeding.
  • Hoestwerende middelen die meerdere actieve bestanddelen combineren (bv. een hoestremmend middel + een koortswerend middel of een vaatverdichtend middel) worden sterk afgeraden.


Lees ook: Honing bestrijdt hoest beter dan geneesmiddelen

Lees ook: Waarom mogen kinderen jonger dan 1 jaar geen honing eten?

Slijmoplossers (expectorantia)

Sommige geneesmiddelen bestrijden niet de hoest zelf, maar vergemakkelijken het ophoesten van slijm. Deze slijmoplossers of expectorantia maken het slijm vloeibaarder of zorgen ervoor dat het gemakkelijker loskomt. Slechts in zeer specifieke gevallen (bijvoorbeeld voor kinderen met mucoviscidose) zijn deze slijmoplossers echt noodzakelijk. Voor een gewone hoest worden ze niet aanbevolen omdat hun werkzaamheid niet is aangetoond.

  • In ons land zijn slijmoplosmiddelen met guaifenesine, zoals Actifed New, Balsoclase Antitussivum, Lysotossil, Nortussine Mono, Vicks Expectorant ... verboden voor kinderen jonger dan 6 jaar.
  • Combinatieproducten met een slijmoplosmiddel en een hoestremmer worden sterk afgeraden.

Lees ook: Wat kan je doen als je baby of peuter vaak hoest?

Lees ook: Wat kan je doen als je kind ’s nachts blijft hoesten?

Suppo’s met terpeenderivaten

Suppo’s met terpeenderivaten (zoals eucalyptol, kamfer) tegen hoest worden ten zeerste afgeraden bij kinderen jonger dan 30 maanden en bij kinderen met een voorgeschiedenis van epilepsie of koortsstuipen omwille van de bezorgdheid van een risico van neurologische stoornissen, vooral stuipen.

In België gaat het om Eucalyptine Le Brun (op basis van codeïne en eucayptol) en Eucalyptine Pholcodine Le Brun (op basis van folcodine, eucalyptol, fenol, guaiacol en kamfer).

Lees ook: Wat kan je doen als je baby of kind verkouden is?

Neusdruppels

Hoesten gaat vaak samen met verkoudheid. In dat geval is het goed om je neus open te houden met een zoutoplossing. Eén theelepel zout in een limonadeglas lauw water is de goede verhouding. Druppel zo vaak als nodig is om je neus open te houden.

  • Neusdruppels die één van de volgende actieve bestanddelen bevatten: fenylefrine, efedrine, nafazoline en tramazoline, worden afgeraden bij kinderen jonger dan 7 jaar.
  • De neusdruppels die oxymetazoline (Nesivine, Vicks Sinex) of xylometazoline (Nasa Rhinatiol, Nasasinutab, Nuso-San, Otrivine Anti-Rhinitis, Xylometazoline EG) bevatten, met de specifieke pediatrische vormen (0-2 jaar, 2-6 jaar), kun je eventueel wel gebruiken bij kinderen.
  • Combinaties van  ontzwellende neusdruppels met lokale antibiotica, of met corticosteroïden zijn alleszins af te raden.
  • Voor alle neusdruppels is het aanbevolen dat hun gebruik van korte duur is (maximum 5 dagen).
  • Het gebruik van doseersprays die een gekende hoeveelheid vrijgeven is te verkiezen boven niet-gedoseerde neusdruppels.

Lees ook: Hoe moet je het neusje van een baby spoelen met fysiologisch water?

Bronnen:
https://www.fagg.be
https://www.bcfi.be


Laatst bijgewerkt: juli 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram