Niet-pluisgevoel zet dokters op het goede spoor bij ernstig zieke kinderen

123-kind-ziek-oz-dr-stetosc-170_11.jpg

nieuws Ernstige infecties bij kinderen zijn gemakkelijk te missen, de symptomen zijn in het begin vaak onduidelijk. Toch kan de dokter het sterke gevoel hebben dat er iets niet klopt: het niet-pluisgevoel.
Een groep Vlaamse onderzoekers ontdekte dat het niet-pluisgevoel een belangrijk alarmsignaal is. Dokters moeten hun niet-pluisgevoel daarom altijd serieus nemen, zo betogen de onderzoekers in het vakblad Huisarts en Wetenschap.

Ernstige infecties bij kinderen, zoals een hersenvliesontsteking of een longontsteking, zijn zeer zeldzaam. De eerste tekenen zijn vaak onduidelijk en daardoor zijn kinderen met zo’n zeldzame infectie in het begin van de ziekte voor de huisarts vaak moeilijk te herkennen. Toch vertrouwt de dokter het soms niet. Hij reageert daarmee intuïtief op de ongerustheid van de ouders en de algemene toestand van het kind (sufheid, niet meer lachen, abnormaal ademen). Het is belangrijk dat artsen dit niet-pluisgevoel serieus nemen, aldus de Vlaamse onderzoekers. Zij kunnen daarmee het aantal gemiste gevallen van ernstige infecties sterk verminderen zonder dat ze kinderen ten onrechte doorverwijzen.

De klinische signalen die het sterkst samenhangen met niet-pluisgevoel zijn de algemene respons van het kind (sufheid, niet meer lachen), abnormaal ademen, gewichtsverlies en convulsies (koortsstuipen). De sterkste contextuele factor is ongerustheid van de ouders omdat de ziekte anders is dan eerdere ziekten.

Dokters moeten aandacht hebben voor de ongerustheid van ouders omdat die een ernstige infectie waarschijnlijker maakt, zelfs als het lichamelijk onderzoek niets oplevert. Jonge artsen leren vooral objectieve factoren te beoordelen, zoals de ademhaling of de temperatuur. Deze routinematige beoordeling is echter niet altijd genoeg. Het intuïtieve niet-pluisgevoel is een waardevolle aanvulling op de strikt medische kennis en vaardigheden van de arts.

Een niet-pluisgevoel moet altijd reden zijn om het kind van top tot teen te onderzoeken. Daarnaast raden de onderzoekers de huisarts aan een collega te consulteren of aanvullend onderzoek aan te vragen. Tot slot adviseren ze huisartsen om aan de ouders een duidelijk advies te geven wanneer zij moeten terugkomen.

www.henw.org/archief/volledig/id5514-het-niet-pluisgevoel-bij-ernstige-infecties-van-kinderen.html


Laatst bijgewerkt: december 2013

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram