Schorseneren: lekker én gezond

Laatst bijgewerkt: October 2013
123-schorseneren-groenten-170_10.jpg

tips Schorseneren zijn een typische wintergroente. Ze wordt ook wel eens winterasperge of ‘armeluisasperge’ genoemd, omdat de smaak inderdaad een beetje op asperges lijkt. Een goede bereiding met schorseneren hoeft niet onder te doen voor asperges.
Een andere bijnaam is ‘keukenmeidenverdriet’ of ‘huisvrouwenleed’ omdat het nogal een klus is om de zwarte wortels schoon te maken.

Voedingswaarde
Schorseneren leveren ongeveer 70 kcal per 100g op, wat iets meer is dan de meeste groenten. Ze bevatten veel ijzer, vezelstoffen en vitamine C, en behoorlijke hoeveelheden kalium, fosfor, calcium en magnesium. Ze bevatten ook inuline, dat is een fermenteerbaar, niet-oplosbaar zetmeel dat in het lichaam wordt omgezet tot fructose en dat werkt als prebioticum: het zou een positieve invloed hebben op de darmflora. Voor mensen met een prikkelbaar darmsyndroom zijn ze afgeraden, precies omwille van de aanwezigheid van die fermenteerbare suikers.

Aankopen
Schorseneren zijn tegenwoordig bijna het hele jaar te koop, maar ze zijn het best van november tot maart. Ze moeten bij aankoop stevig aanvoelen, niet vertakt en helemaal droog zijn.
U kunt ook schorseneren uit diepvries, blik of glas kopen, die bevatten nog altijd veel vitamines en mineralen.
Reken op ongeveer 250 g verse schorseneren per persoon voor een hoofdmaaltijd.

Bewaren
Verse schorseneren kunt u bewaren op een koele droge plaats. In de koelkast kunt u ze ongeveer een week bewaren, op een koele, droge plaats kunt u ze in een papieren zak enkele weken bewaren.

Schoonmaken
Spoel de schorseneren goed af en schil ze dan met een dunschiller. Draag daarbij keukenhandschoenen omdat het kleverige melksap de handen hardnekkig vuil maakt.
Leg de geschilde schorseneren meteen in een kom water met citroensap of azijn om bruinkleuren te voorkomen.
U kunt de schorseneren ook ongeschild koken. Borstel ze dan droog goed af, kook ze gaar en schraap dan de schil af. Ook hiervoor gebruikt u het best een keukenhandschoen.

Bereiden
U kunt schorseneren koken, stomen, bakken, frituren of zelfs rauw eten gemengd in een slaatje; u kunt ze opdienen als groente, bv. puur met een klontje boter, met een bechamel- of kaassaus of gegratineerd in de oven, verwerkt tot puree of in de soep.
Voeg een scheutje melk toe aan het kookwater, zo voorkomt u dat de schorseneren bruin verkleuren. Reken ongeveer 10 à 15 minuten om ze gaar te koken. Controleer af en toe tijdens het koken, ze moeten nog beetgaar zijn.


verschenen op : 28/11/2013
pub