Zorgt bluetooth voor schadelijke straling?

unsplash_oortjes_bluetooth_digitaal_2020.jpg

nieuws

Bluetooth-technologie, gebruikt om toestellen op korte afstand met elkaar te verbinden zonder vervelende kabels, maakt steeds meer deel uit van ons dagelijks leven. Denk maar aan draadloze oortjes, speakers, toetsenborden, computermuizen en printers. Die opkomst zorgt ook voor vragen rond mogelijke effecten van de elektromagnetische straling, uitgezonden door de apparaten, op onze gezondheid.

Dergelijke vragen zijn begrijpelijk, want zulke straling blijft mysterieus omdat ze onzichtbaar is en we ze niet kunnen ‘vastpakken’. Er wordt ook dikwijls gesproken over de potentieel schadelijke effecten van overmatige blootstelling aan stralingen toegepast voor medische doeleinden, bv. bij radiografieën of CT-scans. Belangrijk is echter dat het bij dit medisch gebruik gaat om ioniserende stralingen, die veel krachtiger zijn dan de niet-ioniserende stralingen aangewend bij o.a. microgolfovens, mobiele telefoons en ook bluetooth.

Geen bewijs voor gevaar

Hoewel er enkele beperkte studies op cellen en dieren zijn die wijzen op mogelijke risico’s van niet-ioniserende straling, is er op dit moment absoluut geen wetenschappelijk bewijst dat mobiele telefoons of bluetooth slecht zijn voor de gezondheid. 

Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stipuleert wel dat intensief bellen met een mobiele telefoon potentieel zou kunnen zorgen voor een verhoogd risico op glioom (een soort hersentumor) en akoestisch neuroom (goedaardig gezwel aan de gehoorzenuw). Maar het IARC benadrukt ook dat het risico op deze aandoeningen op zich al erg klein is en dat het gevonden verband mogelijk slechts schijnbaar is – het gevolg van toeval of een vertekening van resultaten. Volgens het IARC is er dan ook meer onderzoek nodig.

Zwakkere straling dan mobiele telefoon

Belangrijk daarbij is dat het IARC het in deze niet heeft over bluetooth, daar is simpelweg nog te weinig onderzoek naar gedaan om conclusies over te trekken. In ieder geval heeft bv. een bluetooth-oortje een zendvermogen dat honderden keren kleiner is dan dat van een mobiele telefoon, dus word je met zo’n oortje aan een veel minder sterke straling blootgesteld dan als je de telefoon tegen je oor houdt. Vandaar dat experten, o.a. van de FOD Volksgezondheid, het gebruik van zo’n oortje juist aanraden om eventuele risico’s te verlagen. 

Bronnen:
https://www.allesoverkanker.be/
https://www.who.int/
https://www.health.belgium.be/


auteur: Andy Furniere, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: november 2021
BUDDY DEAL – Stop in mei met roken! BUDDY DEAL – Stop in mei met roken!
Stichting tegen Kanker

Samen stoppen? Of wil je iemand helpen stoppen? Schrijf je gratis in en ontvang ons advies!

Ontvang je steunpakket

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram