Herken de signalen van CO-vergiftiging

Laatst bijgewerkt: December 2016 | 4 reacties
co-vergift-bulex-170_400_01.jpg

tips Elk jaar sterven in België ongeveer 50 mensen door CO vergiftiging en worden er meer dan 2000 in het ziekenhuis opgenomen na zulke koolstofmonoxidevergiftiging. De meeste daarvan zijn jonger dan 30 jaar, in 40% van de dodelijke ongevallen gaat het om 65-plussers. De meeste ongevallen gebeuren in het weekend.

De meeste koolstofmonoxydevergiftigingen worden veroorzaakt door waterverwarmingstoestellen. Het is dus niet verwonderlijk dat de helft van de vergiftigingen in de badkamer gebeurt. Tussen november en april stelt men de meeste ongevallen vast.

De meeste koolstofmonoxidevergiftigingen worden veroorzaakt door waterverwarmingstoestellen. Alle leeftijdsgroepen kunnen slachtoffer zijn, maar Voor deze laatste bevolkingsgroep is de kachel vaker de oorzaak.

•Wat is CO?

Koolstofmonoxide (CO) is een kleurloos, reukloos, smaakloos en niet-irriterend gas dat normaal gezien vrijkomt bij elke (onvolledige) verbranding van hout, kolen, gas, mazout, enz. Zelfs bij een geringe aanwezigheid in de lucht kan er een CO-vergiftiging optreden. Vooral kinderen zijn gevoelig voor CO-vergiftiging en de gevolgen zijn bij hen ook ernstiger.

De eerste tekenen van een CO-vergiftiging die het vaakst voorkomen zijn zeer banaal en worden dikwijls nauwelijks herkend:
• hoofdpijn,
• misselijkheid
• een onverklaarbare vermoeidheid, problemen om zich voort te bewegen
• verwardheid
• braken, duizeligheid en bewustzijnsverlies

Eerste hulp
1. Deuren en vensters openen
2. Zo mogelijk het (de) in werking zijnde toestel(-len) afzetten
3. Het (de) slachtoffer(s) uit het vertrek halen
4. Verwittig huisarts of bel noodnummer 100 of 112
5. Indien het slachtoffer niet meer ademt, moet onmiddellijk met kunstmatige beademing worden gestart.

zie ook artikel : Preventie van koolstofmonoxidevergiftiging (of CO-vergiftiging)

bron: www.poisoncentre.be - www.koolstofmonoxide.be
verschenen op : 31/10/2013 , bijgewerkt op 20/12/2016

4 reacties

Herken de signalen van CO-vergiftiging

door vermoesen eric, 4 March 2014 om 14:40

het beste plaatst je de melder op ongeveer op 2meter hoogte op een kast of liefst dicht bij het verwarmingstoestel.

CO intoxicatie

door anoniem, 3 March 2014 om 21:56

Als gerechtsdeskundige heb ik al vele CO intoxicaties onderzocht. CO intoxicatie gaat steeds gepaard met volgende symptomen: 1. Water(damp)vorming op de ramen 2. Onverklaarbare vermoeidheid die leidt tot slaap 3. Hoofdpijn 4. Steeds muffe geur In tegenstelling tot wat algemeen aangenomen wordt, heeft CO gas wel degelijk een geur. Wanneer je een ruimte binnentreedt waarin zich CO heeft gevormd dan neem je een duidelijke muffe geur waar. Door gewenning als gevolg van langere aanwezigheid in een ruimte wordt deze geur moeilijk(er) waargenomen. Vandaar dat steeds gesteld wordt dat CO geurloos is.

EHBO

door anoniem, 3 March 2014 om 12:48

Aangezien Co zwaarder is dan lucht, kan je beter als eerste het SO uit de ruimte halen en geen tijd verliezen met het openen van ramen enz. Kunstmatige beademing kan je beter vervangen door enkel borstcompressies en geen beademing, zo krijg je zelf zeker geen Co binnen.

bekijk alle 4 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub