Een gratis app om de ernst van psoriasis te meten

Laatst bijgewerkt: October 2013 | 15 reacties
123-psoriasis-vergrootgl-rug-170_10.jpg

tips Psoriasis is een chronische huidziekte gekenmerkt door rode vlekken bedekt met witte schilfers. De ziekte komt dikwijls familiaal voor: er bestaat ongeveer 10 procent kans dat een kind psoriasis krijgt indien één ouder psoriasis heeft; 50 procent kans indien beide ouders psoriasis hebben. Men vermoed dat het gaat om een immuniteitsstoornis waarbij ons immuunsysteem een verkeerd signaal geeft waardoor de groeicyclus van de huidcellen versneld wordt.

De huiduitslag komt vooral voor op de hoofdhuid, de strekzijde van knieën en ellebogen, de onderkant van de rug, de benen en armen, de handen en voeten, de lichaamsplooien en het gezicht (vrij zeldzaam). Een veralgemeende vorm over het hele lichaam is zeldzaam. Soms treden nagelafwijkingen (putjes, dystrofie) of artritis (vingers, tenen) op.

Psoriasis is niet bij alle patiënten even erg. Sommige patiënten hebben maar hier en daar een vlekje, anderen staan van kop tot teen vol. Psoriasis kent ook een golvend verloop: periodes van opstoten worden afgewisseld met periodes van verbetering (remissies). Om de ernst van de aandoening in kaart te brengen, gebruiken artsen de PASI (Psoriasis Area and Severity Index) score. Hierbij deelt men het lichaam op in 4 zones en per localisatie bekijkt men het percentage getroffen oppervlakte.

Het farmaceutisch bedrijf Janssen heeft een gratis app ontwikkeld die u inzicht geeft in de ernst van uw psoriasis en de gevolgen van uw psoriasis voor uw dagelijks leven. De tool bestaat uit een PASI-calculator en een korte impactvragenlijst. De PASI meet de ernst van de psoriasis en drukt deze uit in een score tussen 0 en 72. De PASI-score combineert de ernst van de huidaandoening (mate van roodheid, verdikking en schilfering) met het aangedane oppervlakte. Aan de hand van de impactvragenlijst, die uit tien vragen bestaat, kunt u bepalen in hoeverre de psoriasis uw leven beïnvloedt. Met de Psoriasis-app weet u elk moment hoe het met u gaat en hoe u reageert op een behandeling. ( Via deze link kan u meer info vinden: http://www.pvnnet.nl/index.php/pasi-calculator ). U kunt de meetresultaten ook bespreken met uw dermatoloog.

29 oktober Wereld Psoriasisdag
www.worldpsoriasisday.com/

bron: www.pvnnet.nl/index.php/pasi-calculator
verschenen op : 29/10/2013 , bijgewerkt op 29/10/2013

15 reacties

Een gratis app om de ernst van psoriasis te meten

door danny, 12 November 2013 om 15:09

had vrij ernstige psoriasis, enkele dagen Medrol genomen en de psoriasis is verdwenen, Komt soms nog even terug op de buitenkant van mijn linkerbeen maar dan smeer ik deze plaatsen in met "silver" van Louis Widmer. Hoop dat het bij jullie ook werkt Danny

Een gratis app om de ernst van psoriasis te meten

door de vreese etienne, 1 November 2013 om 20:33

maak een mengsel op de huid met euceta eucerin ph5 en cremicort(kleine hoeveelheden)mijn ouderdomspsoriasis verdwijnt er volledig mee 3x per dag . ps:kleine aangetaste plek binnenkant li hand; empirisch geconstateerd

bekijk alle 15 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub