Vogelgriep (Aviaire influenza)

Laatst bijgewerkt: November 2016 | 15 reacties
In dit artikel
Vogelgriep (Aviaire influenza)

dossier Vogelgriep, aviaire influenza, wordt veroorzaakt door een Influenza A virus dat tot dezelfde groep behoort als de griepvirussen bij de mens. Het is zeer besmettelijk voor kippen en kalkoenen. Ook parelhoenders, eenden, ganzen, kwartels, duiven, fazanten, patrijzen en loopvogels (struisvogels) zijn vatbaar voor klassieke vogelpest.
'Vogelgriep' is een juistere naam dan vogelpest, de ziekte wordt veroorzaakt door een (griep)virus en niet door een pestbacil. In de volksmond wordt vaak 'vogelpest' gebruikt omdat er zoveel slachtoffers vallen.

123-vogelgriep-dieren-kippen--ren-170_08.jpg
Het is bij deze dieren een snel verlopende ziekte die duidelijk zichtbaar is en leidt tot sterfte. Besmetting van pluimvee kan plaatsvinden via direct contact met zieke dieren of door blootstelling aan besmet materiaal, zoals mest. Ook via de lucht is indirecte besmetting mogelijk.
Influenzavirussen komen veel voor bij trekvogels, vooral onder wilde watervogels. Sommige typen kunnen bij pluimvee vogelpest veroorzaken.
Symptomen van klassieke vogelpest zijn onder andere: zwellingen aan kop en hals, sufheid en vooral onverwachte, snelle sterfte.
De vogelpest of -griep die momenteel in een groot deel van Azië woedt en waaraan ook reeds enkele mensen zijn gestorven, wordt veroorzaakt door een virus dat nauw verwant is aan het menselijk griepvirus. Het is vooral zeer besmettelijk voor kippen en kalkoenen. Het is bij deze dieren een snel verlopende dodelijke ziekte.

In 2003 werd ook Nederland en België geteisterd door de vogelgriep en werden duizenden dieren afgemaakt. Het vogelpestvirus dat nu in Azië heeft toegeslagen (H5N1), is van een ander type dan hetgeen bij ons woedde.
In 1997 werd een wereldwijde gezondheidscrisis als gevolg van vogelgriep voorkomen doordat de autoriteiten van Hongkong drastische maatregelen namen nadat het virus H5N1 daar zes mensen het leven had gekost. In totaal werden toen 1,4 miljoen kippen afgemaakt in de voormalige Britse kroonkolonie.
Specialisten vermoeden dat de huidige vogelpestepidemie al enkele maanden geleden ontstond in China en zich vandaaruit razend snel over andere landen heeft verspreid.

Is vogelgriep gevaarlijk voor mensen?

Er zijn meer dan honderd mogelijke varianten van het vogelpestvirus.
De gevallen van vogelgriep die wij in Europa kennen waren tot nu toe niet besmettelijk voor de mens.
Het virus van de vogelpest dat in Nederland is vastgesteld (type H7N7) is niet gevaarlijk voor mensen. Alleen van het H5- en H9-type is de besmettingsmogelijkheid voor de mens gebleken, in 7 gevallen met fatale afloop. Deze gevallen vonden alle in Hongkong plaats, 6 in 1997 en 1 in 2003. In1997 werden in Hongkong 1,5 miljoen kippen afgemaakt vanwege vogelgriep.

Op dit moment kan niet voorspeld worden welke aviaire influenzastammen in potentie infectieus zijn voor de mens.
Van het nu in Nederland circulerende virus is bekend dat het in zeldzame gevallen oogontsteking kan veroorzaken. In uitzonderlijke gevallen kan het griepvirus dat vogelpest veroorzaakt veranderen en bij de mens tot griepverschijnselen lijden. Alleen mensen met zeer intensief contact met veel besmette kippen lopen hierop een klein risico. Dit zijn dus de pluimveehouders maar vooral ruimers van besmet pluimvee.
Bij een ruimer van besmet pluimvee in Nederland is een oogontsteking vastgesteld die veroorzaakt is door het vogelpestvirus. Dit is al eerder in andere landen voorgekomen. Deze ontsteking is niet besmettelijk en kan dus niet van mens op mens overslaan.
Vogelpest is een griepvirus dat in zeer uitzonderlijke gevallen kan veranderen en ook besmettelijk worden voor de mens. Dit zou kunnen gebeuren als het in aanraking komt met iemand die tegelijkertijd een menselijke griep heeft. Er bestaat dan een kleine kans dat de virussen zich mengen. Zo kan een nieuwe menselijke virusvariant ontstaan die mogelijk gevaarlijk is voor de volksgezondheid. Om deze onwaarschijnlijke situatie te voorkomen, moet iedereen die direct bij de ruiming van pluimvee betrokken is ingeënt zijn tegen de griep.
Ook mensen met hoge koorts en luchtwegklachten moeten contact met van vogelpest verdachte en besmette bedrijven vermijden.
Pluimveehouders (en de familie die op het bedrijf woont) lopen zelf alleen bij zeer intensief contact met veel pluimvee een kleine kans op besmetting. Zij moeten zoveel mogelijk voorkomen dat zij besmet materiaal via zieke kippen, stof of mest binnenkrijgen. Als zij koorts hebben en luchtwegklachten moeten zij wegblijven bij de bedrijven die besmet zijn of van besmetting verdacht worden. Wanneer dit niet kan moet tenminste het contact vermeden worden met dieren die besmet zijn of van besmetting verdacht worden.

zie ook artikel : De meest gestelde vragen over vogelgriep


verschenen op : 13/11/2016

15 reacties

Tamiflu en steranijs

door anoniem, 8 November 2005 om 13:02

www.siegfried.ch/pdf/symposium/Karpf_Tamiflu_booklet.pdf Kijk vooral naar de eenvoudige fotovoorstelling ergens in het midden van de pdf-file. "Chinese star anise" met het embleem van Roche ...

Tamiflu en Steranijs

door anoniem, 8 November 2005 om 12:57

Vooral, "het geneesmiddel" is je immuunsysteem en dat heeft iedereen in huis. En het is zeker niet verschrikkelijk dom om dat te stellen. Het is verschikkelijk dom om dit te ontkennen en ervan uit te gaan dat de geneesmiddelenindustrie en de regering ons gaat komen redden moet het tot een pandemie komen, ha ! Het is namelijk zo dat geen enkel medicijn je kan genezen van griep, geen enkel. Dat doe je zelf, dat doet je lichaam, je immuunsysteem. Als het zwak is, kan je niet vechten tegen het griepvirus en dan kan dat virus de overhand krijgen. Vooral eerst zorgen dat je immuunsysteem extreem goed werkt. Hoe doe je dit ? Wel je zorgt dat je meer dan voldoende vitamines en mineralen binnen krijgt. Voldoende verse gezonde voeding rijk aan groenten en fruit. Je darmflora is ook belangrijk, probiotica is het sleutelwoord, maar als je goed eet krijg je die voldoende binnen. De Yakults en aanverwanten kunnen een hulp zijn. Het stoort me verschrikkelijk dat men weet dat er niet genoeg Tamiflu zal beschikbaar zijn (als het al zal werken) in het geval van een pandemie, en dat men dan toch geen alternatief naar voor schuift, inklusief op deze gezondheidssite. Als je slim bent begin je nu al aan je imuunsysteem te werken, nu heb je nog de tijd want dat is niet zomaar op een paar dagen opgebouwd. Wees kritisch maar kijk vooral toch ook eens naar de antivirale, antibacteriele en immuunsysteem bevorderende werking van groenten en kruiden zoals o.a. shiitake champignons, echinacea, astragalus, zoet hout, olijfblad, katteklauw, look, ajuin, gember, groene thee, kruidnagel ... dit alles in een tinctuur zal zeker zo goed zijn als Tamiflu. Als je gaat voor Tamiflu en je kan het niet te pakken krijgen, koop dan een tinctuur met bovenstaande ingredienten, dit is alleszins een alternatief dat je leven kan redden. De medische wetenschap weet niet of Tamiflu zal werken, dat geven ze zelf toe, dus wat blijft er over ? Juist, een supersterk immuunsysteem !

Tamiflu en steranijs.

door wim, 8 November 2005 om 12:02

Ik heb het dus even verder uitgezocht. Tamiflu-productie hangt af van shikimi-zuur. Shikimi-zuur kan uit een aantal planten gewonnen worden, waaronder alle illicium soorten, maar Roch heeft ook al een manier om het synthetisch aan te maken. Shikimi-zuur is ook commercieel gewoon te koop aan ca. 50 US$ per g, maar niemand kan blijkbaar hoeveelheden leveren. Stellen dat Tamiflu uit steranijs komt, is dus op zijn minst een beetje verwarrrende voorstelling. Voor de geïnteresseerden is er een kort overzicht op deze pagina: http://pubs.acs.org/cen/news/83/i35/8335tamiflu1.html

Tamiflu en steranijs.

door wim, 8 November 2005 om 11:45

Ik denk dat ik niet duidelijk genoeg geweest ben. Ik bedoel het natuurlijke geneesmiddel uit de traditionele Chinese en Japanse kruidengeneeskunde. En dat is niet de steranijs uit de keuken, maar één van de twee andere, of zelfs beide. Hoe deze vergissing leidt tot ongevallen kan je hier lezen: http://www.vwa.nl/php/news_archive.php?news_id=93 Nog maar veertien dagen geleden zijn er in Nederland een aantal mensen in 't ziekenhuis beland... Maar je bent echt niet de enige: http://www.agripress.be/start/artikel/123766/nl Agripress schrijft aan de ene kant erover alsof het een keukenkruid is, aan de andere kant gebruiken ze "Japanse steranijs". Waarschijnlijk ook gewoon niet verder gekeken... Tamiflu wordt van een soort steranijs gemaakt. Welke kan ik niet met zekerheid vaststellen, want de wetenschappelijke pagina van Roche zelf, geeft een error 404. Er zijn echter duizenden andere nieuwspagina's die illicium verum als de bron van Tamiflu citeren. Dat kan je dus nauwelijks "verborgen" noemen als het hele net ervan gonst, ook al schrijft mogelijk iedereen dezelfde fout van mekaar af. Bijna iedereen heeft het dus over Illicium verum. Nochtans lijkt me de aanvoer van illicium verum geen groot probleem, tenzij Roche er duizenden tonnen van nodig heeft, wat best kan. De twee andere wel, want die worden maar op een hele kleine schaal geteeld. En Japanse steranijs wordt ook vooral in China geteeld. En hoe goed Tamiflu tegen vogelgriep werkt, daar heb ik echt geen idee van. In ieder geval willen de originele ontwikkelaars die het verkochten aan Roche, het nu graag terug. Donald Rumsfeldt op kop... Illicium religiosum is een giftige plant, ook gebruikt om kleurstof uit te trekken, maar wordt in de traditionele Japanse kruidengeneeskunde toegepast onde de naam Shikimi. het wordt toegepast oa. als diureticum en tonicum. Illicium spp is op grote schaal in onderzoek door de pharma-industrie. Wat ze uit welke plant halen, is echt niet altijd duidelijk. Tot nu toe heb ik geen enkele wetenschappelijk referentie gezien dat Tamiflu uit illicium verum zou komen. Zo maar gaan roepen dat we "het geneesmiddel" al in huis hebben is dus verschrikkelijk dom.

Tamiflu en Steranijs

door anoniem, 7 November 2005 om 15:24

Helemaal fout ! Echt, hier moet je wel mee oppassen met wat je de mensen allemaal wijsmaakt om je gelijk te krijgen. Tamiflu wordt wel degelijk gemaakt van de Chinese ster anijs (Illicium verum). In Chinese steranijs zitten geen gevaarlijke stoffen die er moeten uitgehaald worden zoals beweerd wordt. Om met een leugen je gelijk te halen vind ik straf, heel straf ! Trouwens, er gebeuren veel meer ongelukken met vrij verkrijgbare geneesmiddelen dan met kruiden, veeeeeel meer. Tamiflu is ook niet echt 100 % een oplossing tegen vogelgriep. Het is immers een geïsoleerde en geconcentreerde stof, en daar zijn we het toch over eens dat die niet zo goed werkt. Je hebt het beste medicijn tegen griep reeds in huis, het heet immuunsysteem. Zorg dat dat ijzersterk is en je zal geen angst moeten hebben van een pandemie, echt niet. Er zijn een heel deel goede kruidenmengelingen op de markt waarmee je dit immuunsysteem nog meer kan opkrikken en dan werk je ook aan het globale van je lichaam. Een "medicijn" nemen als je al ziek bent is als het ware vijgen na pasen, want je werd pas echt ziek omdat je lichaam (lees; immuunsysteem) te zwak was voor het virus te overmeesteren. Dat is iets wat Roche je niet zal vertellen ! Ze laten mensen nog liever sterven dan andere alternatieven voor te stellen dan hun slecht verkrijgbare Tamiflu en dat is zo fout als het maar kan zijn. Dat is inderdaad een samenzwering waar de gewone mens het slachtoffer zou kunnen van zijn.

bekijk alle 15 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub