Voor jou gelezen op De Standaard

Nieuwe operatietechniek bij pancreaskanker halveert risico op overlijden

Laatst bijgewerkt: februari 2020

nieuws Een nieuwe operatietechniek bij patiënten met kanker van de pancreas of peri-ampullaire regio (galkanaal, twaalfvingerige darm) waarbij de pancreas in de maag en niet in de dunne darm gereconstrueerd wordt, halveert het overlijdensrisico. Dat blijkt uit een studie onder leiding van professor Baki Topal (UZ Gasthuisberg) waaraan acht Belgische centra deelnamen. De resultaten werden recent in The Lancet Oncology gepubliceerd.

Bij deze kankerpatiënten is een ‘Whipple-operatie’ waarbij de pancreaskop, twaalfvingerige darm, galweg, galblaas en soms ook een stuk maag chirurgisch wordt weggenomen de enige kans op genezing. Op het einde van deze hoog-risico operatie wordt de pancreas gereconstrueerd door het resterende deel van het orgaan, de lever met galweg en de maag opnieuw met de dunne darm in verbinding te stellen. Het betreft een hoog-risico operatie die soms gepaard gaat met ernstige verwikkelingen.

Uit de studie blijkt dat het overlijdensrisico bij gebruik van de nieuwe operatiemethode in de deelnemende centra slechts 3,6 procent bedraagt terwijl het nationaal gemiddelde enkele jaren terug toen de klassieke methode gebruikt werd nog 8,4 procent bedroeg. De voornaamste doodsoorzaak na dergelijke operatie is het ontstaan van een lekkage ter hoogte van de reconstructie. In vergelijking met de klassieke reconstructie werden drie keer minder lekken genoteerd en beduidend minder ernstige verwikkelingen.

Artikel uit De Standaard
bron: http://www.standaard.be/cnt/dmf20130731_00676726


De Standaard
volgopfacebook

volgopinstagram