Fietsen met kinderen: tips voor een veilige aanhangfiets

123_aanhangfiets_natuur_fietsen.jpg

nieuws U ziet hem ook bij ons steeds meer: de aanhangfiets, een halve fiets of een kinderfiets die achter een gewone fiets wordt voortgetrokken als een soort tandem. Het is een veilige oplossing als uw kind al wel de motoriek heeft om mee te trappen, maar nog niet aan (langere stukken) zelfstandig fietsen toe is. De fiets is bedoeld voor kinderen van ongeveer 3 à 4 jaar oud tot ongeveer 9 jaar, afhankelijk van de lengte van het kind en de vaardigheden die het heeft.

Een groot voordeel van de aanhangfiets is dat kinderen mee kunnen trappen en al fietsend ervaring met de verkeersregels opdoen. Een ander voordeel is dat de ouder een stuk geruster kan fietsen omdat het kind niet plotseling uit kan wijken.

Er zijn twee soorten aanhangfietsen, nl. de halve fiets en de kinderfiets aan de stang. De halve fiets heeft alleen een achterwiel. Het frame zit vast aan de fiets van de ouder. Met het stuur kan niet gestuurd worden. De kinderfiets aan de stang wordt vastgemaakt aan de fiets van de ouder en waarbij het voorwiel van de kinderfiets wordt opgetild. Het stuur van de kinder-fiets kan dan niet meer bewegen.

• Zorg ervoor dat uw eigen fiets, waarmee u de aanhangfiets trekt, veilig is.

• Zorg dat de aanhangfiets een geschikte koppeling heeft voor de (trek)fiets, let daarbij op trillingen en stevigheid. De aanhangfiets kan onder het zadel worden bevestigd of op een speciale bagagedrager. Dat laatste is meestal het stabielst. Indien u de gewone kinderfiets aan uw fiets wilt bevestigen bestaat er ook een systeem (Follow-Me) waarbij de fiets wordt bevestigd aan de as van het achterwiel.

• Maak een proefrit met de aanhangfiets (achter uw eigen fiets).

• Zorg dat de aanhangfiets goed uitgelijnd wordt achter de trekfiets, anders gaat de aanhangfiets zwabberen.

• Koop een aanhangfiets met versnellingen . Zo voorkomt u dat het kind hard moet trappen om het tempo van de bestuurder bij te houden. Leg uw kind uit hoe de versnellingen werken.

• Zorg voor een veiligheidsvlag. Andere weggebruikers rekenen niet op een aanhangfiets. Met een veiligheidsvlag vergroot u de zichtbaarheid.

• Koop een aanhangfiets met verlichting aan de achterkant en reflectoren aan de achter- en zijkant om uw zichtbaarheid te vergroten.

• Plaats een spiegel op het stuur van de (trek)fiets zodat u uw kind in de gaten kunt houden.

• Zorg dat het zadel en het stuur van de aanhangfiets verstelbaar zijn en op de juiste hoogte staan voor uw kind. Controleer regelmatig of de hoogte nog steeds goed is.

• Zet het kind een fietshelm op.

• Met aanhangfiets bent u zwaarder dan zonder: het opstarten gaat langzamer en uw remweg is langer.

• Zorg dat de remmen van de (trek)fiets goed werken. Een fiets met een rem op beide wielen is veiliger, gebruik liever geen fiets met alleen een terugtraprem.
• De aanhangfiets beschikt het best over een dubbele standaard, om stabiel te parkeren.

• Zorg voor een spatbord en een spatlap achter het achterwiel van de (trek)fiets om te voorkomen dat uw kind last heeft van opspattend modder en water. Een aanhangfiets heeft best ook een extra spatlap vooraan aan de stang.

Meer info
www.fietsersbond.nl
www.veiligheid.nl
http://fietsenmetkinderen.info
www.mobiel21.be


Laatst bijgewerkt: februari 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram