Meer meldingen over ongewenst grensoverschrijdend gedrag op het werk

123-psych-pesten-vr-roddel-170_08.jpg

nieuws In 2012 heeft de inter-bedrijfsgeneeskundige dienst Groep IDEWE 848 meldingen binnengekregen van ongewenst grensoverschrijdend gedrag op het werk (OGGW), dit is een stijging van 5,7% ten opzichte van 2011.
86% van de meldingen gaat over pesten (54%) en conflicten (32%). Het gaat dan vooral om roddels (16%), inspanningen niet naar waarde schatten (18%) en informatie achterhouden (16%). Herhaaldelijke opmerkingen over iemands privéleven, beledigingen en grappen of onaangename verrassingen uithalen vallen eveneens onder de noemer pesten, maar komen beduidend minder voor (3-6%).

De overige klachten zijn psychisch (verbaal) geweld (6%) ongewenst seksueel grensoverschrijdend gedrag (5%), fysiek geweld (2%) en racisme/discriminatie (1%).
Deze volgorde wordt weerspiegeld in de bevraging die Groep IDEWE uitvoerde bij bijna 3.000 Belgische werknemers in 2011-2012. Daaruit blijkt dat in de afgelopen 6 maanden 19% van de werknemers maandelijks minstens 1 vorm van conflictueus gedrag of pesterijen heeft meegemaakt, 4% met een vorm van verbaal geweld te maken kreeg, 3% minstens 1 vorm van ongewenste intimiteiten heeft ondervonden en 1% minstens met 1 vorm van fysiek geweld in aanraking kwam.

In 57% van de gevallen gaat het over aangeklaagden met een hogere positie dan de klager, 27% heeft een gelijke positie. Ongewenst gedrag uitgaande van een medewerker met een lagere hiërarchische functie en andere mogelijke combinaties komen zelden voor.

Dit staat in contrast met de cijfers uit de eerdere bevraging van de Groep IDEWE, daar lijkt immers het omgekeerde waar: in 51% van de situaties wordt een collega als veroorzaker van ongewenst gedrag aangewezen, een leidinggevende maar in 22% van de situaties.
De sekseverhoudingen liggen anders naargelang iemand klager of aangeklaagde is bij ongewenst gedrag. Bij de klagers merken we dat 36% mannen en 64% vrouwen zijn. Bij de aangeklaagden liggen de verhoudingen anders: 51% mannen t.o.v. 36% vrouwen (13% is een combinatie van beiden).

Opvallend is dat bij 40% van de klachten het probleem op het moment van de melding eerder op inter-persoonlijk niveau ligt; een vertroebelde relatie tussen twee personen. Werknemers lijken sneller hulp te vragen bij een interpersoonlijk conflict, alvorens het escaleert tot een ruimere problematiek op team- en organisatieniveau.
Bij zo'n 35% van de gevallen ligt de hoofdoorzaak op team- en/of organisatieniveau. Als problemen op dit niveau worden aangepakt, kan dit een bijdrage leveren aan de preventie van inter-persoonlijke conflicten.

90%van de klachten wordt informeel behandeld. Hulp wordt geboden door middel van ondersteunende gesprekken (49%), betrekking van de hiërarchische lijn (33%) of bemiddeling (7%).
Slechts 10% van de meldingen eindigt in een formele interventie. Dan wordt een onderzoek gestart waarbij gesprekken gevoerd worden met de klager, aangeklaagde(n) en getuigen die betrokken zijn bij het ongewenste gedrag en wordt er een formeel rapport aan de werkgever overhandigd. Als deze weg wordt bewandeld, is er tot drie keer meer kans op ongewenst ontslag voor de klager (34% tegenover 11%) en is er duidelijk minder kans op een verbetering van de psychosociale problematiek dan wanneer de melding informeel blijft (11% tegenover 25%).
Er zijn ook ongewenste gevolgen verbonden aan ongewenst gedrag. In totaal gaat 35% van de betrokkenen in ziekteverlof, dit loopt op tot 39% als het specifiek over pesten gaat en naar aanleiding van fysiek geweld komen we tot maar liefst 59%.


Laatst bijgewerkt: september 2013

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram