Hormoontherapie bij transgender personen is veilig en doeltreffend

123-voorschr-medic-pillen-170_08.jpg

nieuws Onderzoekers aan het Universitair Ziekenhuis Gent hebben aangetoond dat een hormonale behandeling voor transgender personen veilig en doeltreffend is. Ze kwamen tot die conclusie na een Europese studie in vier universitaire centra voor seksuologie die gespecialiseerd zijn in de behandeling en begeleiding van transmannen en –vrouwen.

Transgender personen kunnen hormonale en/of chirurgische behandelingen ondergaan om de secundaire geslachtskenmerken van het gewenste geslacht te bekomen, in overeenstemming met hun genderidentiteit (d.w.z. het gevoel man of vrouw te zijn). Bij die hormonale behandeling worden al jarenlang vrij hoge dosissen vrouwelijke of mannelijke hormonen toegediend en dat deed (ook al jarenlang) vragen rijzen over de veiligheid daarvan. Deze Europese studie nam 52 transseksuele mannen en evenveel transseksuele vrouwen onder de loep. Bij hen werd vastgesteld dat een hormonale therapie van 12 maanden op korte termijn veilig en effectief is en relatief weinig bijwerkingen kent.

Geen complicaties
De meest voorkomende effecten van een hormoonbehandeling bij mannen die als vrouw willen leven (transvrouwen), zijn de gewenste borstontwikkeling, opvliegers, (meer) emotioneel gedrag en verminderde seksuele interesse. Ze ontwikkelden bovendien een vrouwelijk patroon van vetverdeling en verloren spiermassa. Transmannen kregen onder andere meer zin in seks, een lagere stem, meer acne, lichaamsbeharing en spiermassa. In beide groepen werden geen ernstige complicaties vastgesteld.

Waardevolle informatie
"Het aantal transgender personen dat hormonale of chirurgische behandeling wenst, is de afgelopen jaren drastisch toegenomen. Dit maakt dat deze gedetailleerde multicentrische studie over de effecten van cross-sekse hormonale behandeling net op tijd komt", zegt dr. Katrien Wierckx, onderzoekster aan het UZ Gent. "Ons onderzoek geeft waardevolle informatie over de gevolgen van de drastische veranderingen in geslachtshormonen op het suikermetabolisme, de lichaamssamenstelling en de cardiovasculaire veiligheid. Daardoor kunnen we onze toekomstige cliënten, hun familie en andere zorgverleners voortaan nog beter informeren over de gewenste effecten en eventuele bijwerkingen van de hormonale behandeling."

Extrapolatie
Maar de resultaten zijn niet alleen belangrijk voor de groep van transmannen en -vrouwen. "Onze bevindingen kunnen ook helpen om de veiligheid van hormonale behandelingen voor andere indicaties te verduidelijken", zegt Katrien Wierckx. "Sommige van onze bevindingen kunnen geëxtrapoleerd worden naar andere en grotere patiëntengroepen, die geassocieerd worden met veranderingen in geslachtshormonen, zoals hyperandrogenisme (teveel aan androgenen of mannelijke hormonen) bij vrouwen, het polycystisch ovarieel syndroom (eierstokken produceren te veel mannelijke hormonen en maken cystes aan) en androgeen deprivatietherapie (chirurgische of chemische castratie) bij mannen, bijvoorbeeld tijdens de behandeling van prostaatkanker."


Laatst bijgewerkt: oktober 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram