Elk ei krijgt zijn stempel

nieuws Vanaf 1 januari 2004 krijgt elk Belgisch ei een stempel. Daarmee kan de consument achterhalen wat de herkomst van het ei is. Die stempel is een gevolg van de dioxinecrisis. Dank zij de stempel kan men bij een eventuele toekomstige crisis gemakkelijker achterhalen wie de eieren heeft geproduceerd.De stempel op de eierschalen verraadt via een cijfercode de kwaliteit van de eieren. De A's voldoen aan de allerstrengste voorwaarden, terwijl de B-eieren alleen maar strenge controles passeerden. Verder wordt ook het gewicht van de eieren vermeld, van Small tot XL. De stempel vermeldt ook het nummer van het pakstation en een datum. Die laatste kan zowel de leg-, de verpakkings- of vervaldatum zijn.In Groot-Brittannië heeft deze Europese richtlijn voor grote beroering bezorgd bij boeren die vrezen dat zij elk ei zelf met de hand moeten gaan stempelen. Dat is onzin, zegt de Belgische pluimveesector. Er bestaan speciale stempelmachines. De richtlijn kan gemakkelijk uitgevoerd worden. Het enige probleem is dat zo'n machine wel 12.500 euro kost.
bron: de Standaard


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram