Mag u levensmiddelen consumeren waarvan de houdbaarheidsdatum is overschreden?

nieuws Voorverpakte voedingswaren die onderhevig zijn aan bederf moeten een houdbaarheidsdatum vermelden. De houdbaarheidsdatum op het etiket geeft aan hoe lang een product houdbaar is en dus veilig kan worden gebruikt.

De houdbaarheidsdatum op de verpakking is alleen betrouwbaar als:
- de verpakking niet beschadigd of geopend is,
- als de bewaarvoorschriften (bv. koel bewaren) worden gerespecteerd.

De houdbaarheidsdatum kan op twee manieren worden aangegeven:
• Te gebruiken tot (TGT): de uiterste consumptiedatum
Op snel bederfelijke voedingswaren zoals vlees, vis, kip, verse zuivelproducten, voorgesneden groenten en kant-en-klare maaltijden staat: ‘te gebruiken tot…’. Dit is de zogenaamde TGT-datum. Deze datum is de uiterste datum waarop het product gegeten mag worden. ‘Te gebruiken tot’ betekent dat het product na de vermelde datum niet meer betrouwbaar is. U kunt deze producten niet meer opeten of drinken zonder risico voor uw gezondheid.
Deze producten moeten meestal gekoeld bewaard worden zoals aangegeven wordt op de verpakking (bijvoorbeeld: ‘bewaren bij max. 4° C’).

• Ten minste houdbaar tot (THT): de datum van minimale houdbaarheid
Minder bederfbare voedingsproducten hebben een zg. THT-datum, Ten minste houdbaar tot. De THT-datum garandeert de kwaliteit van het product tot en met de aangegeven datum, mits het product ongeopend is en volgens het bewaarvoorschrift wordt bewaard. Na deze datum kan de kwaliteit (smaak, kleur, geur...) minder zijn, maar kan het product nog wel te eten zijn.
Deze aanduiding vinden we vooral op producten die vrij lang houdbaar zijn en meestal bij kamertemperatuur mogen worden bewaard (bv. droge voedingsmiddelen, sterk zure producten, producten met een hoog suikergehalte, conserven).

Is de houdbaarheidsdatum verplicht?

De houdbaarheidsdatum is verplicht op het etiket, behalve in de volgende gevallen:

- verse groenten, aardappelen en fruit, die niet geschild of gesneden zijn of geen andere soortgelijke bewerking hebben ondergaan;
- wijn, likeurwijn, mousserende wijn, gearomatiseerde wijn en soortgelijke producten verkregen uit andere vruchten dan druiven (bv. cider);
- dranken met een alcoholgehalte gelijk aan of hoger dan 10 volumeprocent;
- broodbakkerij- en banketbakkerijproducten die bedoeld zijn om binnen de 24 uur na de bereiding te worden geconsumeerd;
- azijn;
- keukenzout;
- vaste suiker en gearomatiseerd en/of gekleurd suikergoed;
kauwgom en soortgelijke producten;
afzonderlijke porties consumptie-ijs.

Mag u een product waarvan de houdbaarheidsdatum is overschreden nog gebruiken?

• Producten met de vermelding "te gebruiken tot..." (TGT-datum) op het etiket, mogen na het verstrijken van de uiterste consumptiedatum niet meer worden gebruikt. Deze producten kunnen bedorven zijn (zonder dat het altijd zichtbaar is) en de gezondheid schaden.

• De kwaliteit van producten met de vermelding "ten minste houdbaar tot..." is na het verstrijken van de datum van minimale houdbaarheid niet meer gegarandeerd. Smaak-, geur- of kleurafwijkingen zijn mogelijk.

• Ga na of de verpakking van het product nog intact is, controleer op scheuren, openingen, roest, blutsen en vorm (gebolde verpakkingen). Wanneer de verpakking beschadigd of geopend is, is de houdbaarheidsdatum niet langer van toepassing.
Het is bijna altijd een goed idee om voeding of drank na opening van de verpakking zo vlug mogelijk te consumeren: ze bederven meestal snel en moeten koel bewaard worden. Deze algemene regel kent enkele uitzonderingen: vb. droge pasta kan nog een jaar na het openen van de verpakking verbruikt worden, bloem en suiker twee jaar.

• Kijk of het product er nog goed uitziet, let op mogelijke schimmelvorming, kleurveranderingen, ranzigheid... Het is beter het voedingsproduct niet te eten wanneer een gedeelte zichtbaar aangetast is. Probeer dus niet het bedorven gedeelte te verwijderen, maar gooi het product in zijn geheel weg. Indien er geen teken van visuele degradatie is, kunnen deze levensmiddelen worden geconsumeerd zonder enig risico.

• Wees alert voor veranderingen in geur (ruik) en smaak (proef).

• Beperkt houdbare producten (bv. zachte kaassoorten, cake, koek met vulling,…) raken snel beschimmeld of worden vlug ranzig. Deze producten worden best niet meer geconsumeerd na de THT-datum.

• Bij lang houdbare producten (bijvoorbeeld harde kazen, droge koekjes, chips, zoet broodbeleg, ontbijtgranen,…) kunt u zelf beoordelen of de producten geschikt zijn voor consumptie. Ze kunnen mogelijk nog tot 2 maanden (en zelfs langer) na de THT-datum geconsumeerd worden.

• Bij zeer lang houdbare producten (bijvoorbeeld harde snoep, frisdrank, conserven, rijst, droge pasta, suiker, bloem,…) kunt u zelf beslissen of de producten nog geschikt zijn voor verbruik. Ze kunnen mogelijk nog tot een jaar (en zelfs langer) na de THT-datum gegeten of gedronken worden.

• Droge ongekookte pasta, rijst, griesmeel: letten op hardheid, vochtabsorptie, afwezigheid van insecten en mijten, …

• Koekjes, beschuiten: letten op smaakverlies of –verandering, uitdrogen, verandering van textuur,…

• Suiker, poedervormige dranken, koffie, bloem: kijken of de textuur nog goed is (niet nat, niet geklonterd …),…

• Conservenblikken, bokalen en producten in tetrabrik: kijken of verpakking niet gebold staat, of de verpakking niet geblutst is, letten op smaak-, kleur- of geurveranderingen, …

• Drank in flessen: smaak-, geur-, kleurverandering, verandering van fysicochemische eigenschappen, bezinksels,

bron: Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen FAVV - www.afsca.be/home-nl/

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram