De ziekte en het fenomeen van Raynaud

Laatst bijgewerkt: november 2015 | 95 reacties | 283715 x gelezen

dossier Als je in de winter of bij het manipuleren van diepvriesvoeding direct ijskoude vingers hebt die blauw of wit worden, dan kan het zijn dat je lijdt aan het fenomeen van Raynaud. Het verschijnsel begint meestal aan één of enkele vingers (of tenen) en verspreidt zich dan symmetrisch naar andere. De wit of blauwverkleuring is scherp afgelijnd.

externe link : Brusselsivf.be

In tweede instantie kunnen de vingers of tenen rood worden en opzwellen en tintelen. Soms kan een brandend gevoel ontstaan.
Aan de basis ligt een plots verhevigd samentrekken van de bloedvaten. Men denkt dat in meer dan 80% van de gevallen het gewoon om een versterkte normale reactie op koude gaat. Maar er kunnen ook andere aandoeningen aan de basis liggen, of het kan een eerste symptoom zijn van een minder goede doorbloeding van de aders. Ook sommige geneesmiddelen (bv. betablokkers) kunnen een dergelijke reactie uitlokken.
Men spreekt van een primaire RF (PRF) wanneer er geen duidelijke ziekte of oorzaak aan ten grondslag ligt, en van een secundaire vorm (SRF) wanneer dit wel het geval is.

Het primaire wordt vaak geassocieerd met migraine bij dames en zal meestal verdwijnen wanneer ze in de menopauze terechtkomen.
Het secundair fenomeen is voornamelijk de vaataantasting in het kader van bindweefselziekten.
Secundaire Raynaud-fenomenen kunnen ook het gevolg zijn van o.a. arbeidsomstandigheden (drilboor) en bepaalde medicatie.
De verschijnselen van een secundair Raynaudfenomeen zijn vaak ernstiger dan die van de primaire vorm.

Als er na onderzoek geen duidelijke oorzaak voor de aandoening bestaat, dan spreekt men van de ziekte of het fenomeen van Raynaud. Meestal begint de aandoening op vrij jonge leeftijd (gemiddeld 14 jaar), zelden na 40 jaar. Het komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Meestal gaat het om vrij milde aanvallen. Wanneer de aandoening voorkomt in de familie, is het risico verhoogd. Roken kan de symptomen verergeren of zelfs uitlokken.
Wanneer de symptomen voor het eerst optreden na 30 jaar, gepaard gaan met intense pijn en assymetrisch verloopt (dus niet aan beide handen of voeten), dan is er waarschijnlijk meer aan de hand.

Behandeling

Uiteraard moeten lage temperaturen zo veel mogelijk worden vermeden (handschoenen en sokken dragen). Roken wordt absoluut afgeraden. Ook geneesmiddelen die een samentrekking van de bloedvaten veroorzaken moeten worden vermeden.
Bij ernstige klachten kan de arts vaatverwijdende geneesmiddelen voorschrijven. Meestal zal het gaan om een calciumantagonist (Nifedipine, felodipine, amlodipine, nisoldipine, isradipine). Omwille van de mogelijke nevenwerkingen moet hiermee voorzichtig worden omgesprongen. Andere vaatverwijdende geneesmiddelen worden soms toegepast, maar zijn minder bestudeerd voor deze aandoening.
In zeer ernstige gevallen kan een operatie worden overwogen waarbij de zenuwen die het samentrekken van de bloedvaten veroorzaken, worden doorgeknipt. Maar over het nut van een dergelijke operatie bestaat in medische kringen geen overeenstemming.

zie ook artikel : Wintertenen - Winterhanden (Perniones)


verschenen op : 13/02/2003 , bijgewerkt op 01/11/2015

95 reacties

De ziekte en het fenomeen van Raynaud

door anoniem, 31 oktober 2015 om 22:44

Hoi bedoel je aan Chinese of Japanse Accupunctuur Daar zit een verschil in Ik lees het graag want heb er veel last van Dank voor het reageren

De ziekte en het fenomeen van Raynaud

door anoniem, 2 juni 2015 om 12:00

Hallo, Ik heb hier ook last van en heb goede resultaten met acupunctuur. Daar is een speciale behandeling voor Raynaud. Verder veel bewegen of sport doen en niet roken! Veel succes!

De ziekte en het fenomeen van Raynaud

door anoniem, 2 juni 2015 om 10:05

Hallo, Heb sinds drie jaar het syndroom van Raynaud. Neem medicatie voor artritis maar voor dit syndroom hebben ze mij nog niks gegeven, toch verergert het meer en meer, mijn handen worden bijna nooit meer warm met alle nadelen van dien. Heeft iemand raad?

De ziekte en het fenomeen van Raynaud

door veerle, 15 februari 2015 om 20:25

He ik heb al bijna 20jaar last van deze ziekte het is allemaal begonnen na mijn chemo tot 5jaar geleden viel het allemaal nog wel mee ik had daar alleen last van als ik in koude kwam of tijdens de winter maar nu heb ik daar het ganse jaar door ik krijg mezelf niet opgewarmd en het doet enorm veel pijn tijdens de zomer kan ik dit met mijn medicatie en pijnstillers en pleisters (morfine wel te verstaan)nog houdbaar houden maar eens het vochtig en koud is is het een hel ik kan niks meer dan zowel mijn armen,handen,benen en voeten doen immens veel pijn ik kan dan niets meer .niet stappen,zelfstandig naar het toilet gaan,mijn vlees snijden of zelfs mij wassen is een ramp bij alles heb ik hulp nodig, mijn gezin heeft hier echt last van ,aangezien ik al een paar keer ben geopereerd aan mijn aderen en de bloedvaten rond mijn hart zijn ook niet meer zo sterk daarom dat ZE voorlopig mij niet willen opereren is er nog iemand die er zo veel pijn van heeft en wat krijg jij dan ?met andere mensen hier over praten is moeilijk omdat ZE dit niet begrijpen ook omdat het soms zo plots opkomt hopelijk vind ik een lotgenoot om eens te praten

bekijk alle 95 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
gezondheid.be op Facebook

pub