print 10 reacties |248.733x gelezen

De ziekte en het fenomeen van Raynaud

Als je in de winter of bij het manipuleren van diepvriesvoeding direct ijskoude vingers hebt die blauw of wit worden, dan kan het zijn dat je lijdt aan het fenomeen van Raynaud. Het verschijnsel begint meestal aan één of enkele vingers (of tenen) en verspreidt zich dan symmetrisch naar andere. De wit of blauwverkleuring is scherp afgelijnd.

externe link : De IVF-behandeling

In tweede instantie kunnen de vingers of tenen rood worden en opzwellen en tintelen. Soms kan een brandend gevoel ontstaan.
Aan de basis ligt een plots verhevigd samentrekken van de bloedvaten. Men denkt dat in meer dan 80% van de gevallen het gewoon om een versterkte normale reactie op koude gaat. Maar er kunnen ook andere aandoeningen aan de basis liggen, of het kan een eerste symptoom zijn van een minder goede doorbloeding van de aders. Ook sommige geneesmiddelen (bv. betablokkers) kunnen een dergelijke reactie uitlokken.
Men spreekt van een primaire RF (PRF) wanneer er geen duidelijke ziekte of oorzaak aan ten grondslag ligt, en van een secundaire vorm (SRF) wanneer dit wel het geval is.

Het primaire wordt vaak geassocieerd met migraine bij dames en zal meestal verdwijnen wanneer ze in de menopauze terechtkomen.
Het secundair fenomeen is voornamelijk de vaataantasting in het kader van bindweefselziekten.
Secundaire Raynaud-fenomenen kunnen ook het gevolg zijn van o.a. arbeidsomstandigheden (drilboor) en bepaalde medicatie.
De verschijnselen van een secundair Raynaudfenomeen zijn vaak ernstiger dan die van de primaire vorm.

Als er na onderzoek geen duidelijke oorzaak voor de aandoening bestaat, dan spreekt men van de ziekte of het fenomeen van Raynaud. Meestal begint de aandoening op vrij jonge leeftijd (gemiddeld 14 jaar), zelden na 40 jaar. Het komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Meestal gaat het om vrij milde aanvallen. Wanneer de aandoening voorkomt in de familie, is het risico verhoogd. Roken kan de symptomen verergeren of zelfs uitlokken.
Wanneer de symptomen voor het eerst optreden na 30 jaar, gepaard gaan met intense pijn en assymetrisch verloopt (dus niet aan beide handen of voeten), dan is er waarschijnlijk meer aan de hand.

Behandeling

Uiteraard moeten lage temperaturen zo veel mogelijk worden vermeden (handschoenen en sokken dragen). Roken wordt absoluut afgeraden. Ook geneesmiddelen die een samentrekking van de bloedvaten veroorzaken moeten worden vermeden.
Bij ernstige klachten kan de arts vaatverwijdende geneesmiddelen voorschrijven. Meestal zal het gaan om een calciumantagonist (Nifedipine, felodipine, amlodipine, nisoldipine, isradipine). Omwille van de mogelijke nevenwerkingen moet hiermee voorzichtig worden omgesprongen. Andere vaatverwijdende geneesmiddelen worden soms toegepast, maar zijn minder bestudeerd voor deze aandoening.
In zeer ernstige gevallen kan een operatie worden overwogen waarbij de zenuwen die het samentrekken van de bloedvaten veroorzaken, worden doorgeknipt. Maar over het nut van een dergelijke operatie bestaat in medische kringen geen overeenstemming.

zie ook artikel : Wintertenen - Winterhanden (Perniones)

verschenen op : 13-02-2003   |  bijgewerkt op : 28-12-2010

 

Meer over:   vaataandoeningen     bindweefselziekten     huiduitslag     wintersport     sporter    

Vind je deze informatie nuttig? Deel deze dan nu:
print 10 reacties |248.733x gelezen

Reacties

De ziekte en het fenomeen van Raynaud

door veerle , 15 februari 2015 om 20:25

He ik heb al bijna 20jaar last van deze ziekte het is allemaal begonnen na mijn chemo tot 5jaar geleden viel het allemaal nog wel mee ik had daar alleen last va ...

lees verder »

De ziekte en het fenomeen van Raynaud

door Marjan , 04 januari 2015 om 09:49

Hallo Nancy, Heb je al geprobeerd een shiatsubehandeong geprobeerd? Dat op geregelde basis en je voeding aanpassen kan al heel veel soelaas brengen zonder la ...

lees verder »

De ziekte en het fenomeen van Raynaud

door anoniem , 16 september 2014 om 23:15

Itegenstelling totde beweringen inhet hoofdartikel,begon deziekte bij mij,namijn 50ste levensjaar.Heis altijd bij7 vingers op 1 lijn.Die 8ste benik kwijt door e ...

lees verder »

ziekte van Renaud

door diane laureyn , 15 maart 2014 om 17:50

sinds 5 maanden heb ik zulke vingers als de ziekte van Renaud,heb testen laten doen en ze zegeen da ik de ziekte van burger heb maar ben daar ni van overtuigt d ...

lees verder »

raynaud

door anoniem , 03 januari 2014 om 21:54

hallo,heb reeds verschillende dokters geraadpleegd omwille van pijn aan mijn rechter dikke teen (blauw, purper en wit worden).dat gaat gepaard met helse pijnen ...

lees verder »

De ziekte en het fenomeen van Raynaud

door Nancy , 28 oktober 2013 om 14:53

Ik ben al jaren met de ziekte geconfronteerd en in de ergste vorm en moet alle maanden naar de kliniek om Aredia en dat is de enige manier om wat draagbaar te h ...

lees verder »

De ziekte en het fenomeen van Raynaud

door anoniem , 20 september 2013 om 16:24

Hoi ik heb ook de ziekte van Raynaud en heb er heel erg veel last van en ben heel nieuwschierig naar dit infuus?? heb er nog niks over gehoord van mijn reumatol ...

lees verder »

Reageer op dit artikel

email:
naam:
verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
onderwerp:
bericht: tekens over.
terug naar begin artikel »
pub
pub
pub