Hooikoorts kan ook leiden tot voedselallergie

Laatst bijgewerkt: April 2013 | 1 reacties
vr-neus-allerg-hooik--170_400_02.jpg

tips Ongeveer een derde tot de helft van de mensen die een stuifmeel- of pollenallergie (allergische rhinoconjunctivitis) hebben, ontwikkelen ook een allergie voor bepaalde fruit- of groentensoorten en noten. Men noemt dat een kruisallergie. Wanneer ze een van deze voedingsmiddelen eet, krijgen ze reacties in de mond, zoals een branderig gevoel, gezwollen lippen en tong, jeuk in de mond en aan de huig, soms ook een loopneus en/of tranende ogen. Die reacties worden samengevat onder de term oraal allergiesyndroom.

De belangrijkste kruisallergieën tussen pollen en voedingsmiddelen:
Ambrosia Appel, perzik
Alsem (bijvoet) Koriander, peterselie, kervel, venkel, selder, wortel
Berk (en boompollen
in het algemeen)
Aardappel, hazelnoot, abrikoos, amandel, appel, kers, kiwi,
meloen, paprika, peer, peterselie, perzik, pindanoot, pruim, selder, soja, tomaat, walnoot, wortel
Graspollen Aardappel, ananas, appel, banaan, erwt, graansoorten, hazelnoot, lychee, paprika, peer, pinda, selder, soja, tomaat, wortel.

Sommige mensen met hooikoorts hebben alleen gedurende het pollenseizoen klachten na het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Anderen hebben ook buiten het pollenseizoen klachten.

Deze klachten zijn meestal eerder vervelend dan ernstig. Uiterst zelden kan een dergelijke kruisreactie ernstiger klachten geven, zoals zwelling in de keel en ademhalingsproblemen, huiduitslag en maag-darmklachten. Bij louter mond-keelsymptomen hoeft het voedingsmiddel niet vermeden te worden.

Als de groenten of het fruit bewerkt (verhit) wordt, blijft de reactie meestal achterwege omdat het eiwit dat de allergische reactie veroorzaakt, gevoelig is voor hitte. Vandaar dat de meeste mensen wel appelmoes of hazelnootchoco verdragen.


verschenen op : 13/04/2013

1 reacties

pollen en jeuk,

door anoniem, 20 April 2013 om 15:44

jeetje wat moet een mens dan eten?? als dat alles mogelijk is ik eet al geen vlees ( word altijd al smerig mee om gegaan in plaats eet ik bonen /walnoten veel vers zoals paprika ( schandalige prijzen voor iemand met weinig middelen ook appels /kiwi/ banaan melde jullie de rest lust ik nog niet eens ( ga voort het liefst snel dood ) wat een wereld vandaag ben ik jarig word om 23.30. 82 jaar ik hoef niet zo nodig heb altijd gezond geleefd dacht ik nu kun je dat niet meer maar als ik zonder pijn blijf ben ik happy toch ! weet niet of jullie hier op reageren maar wens de redactie alle goeds toe en fijn wekend verder groetje van Suzan voor jullie en je dierbare , daaag xxx***.

bekijk alle 1 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub