Westers dieet verhoogt risico op acne

Laatst bijgewerkt: januari 2003

nieuws Het eten van veel geraffineerde suiker en zetmeel verhoogt de kans op acne, zegt een nieuwe Amerikaanse studie. De moderne voedselproductie van brood, granen, chocolade enz. op basis van geraffineerde suikers, verhoogt de productie van insuline door het lichaam wat op zijn beurt aanleiding geeft tot een verhoogde productie van mannelijke hormonen. Dit leidt tot een verhoogde afscheiding van sebum door de huid, waardoor de huidporieën dichtslibben en acne kan ontstaan.
De studie bestudeerde de voedingsgewoonten van twee primitieve stammen in Papua New Guinea en Paraguay die leven van de jacht en de visvangst en waar acne niet voorkomt. Volgens de onderzoekers kan dat alleen verklaard worden door de voedingsgewoonten. Zij raden dan ook aan om vooral voedsel te eten met een lage glycemische index (zoals verse groenten en fruit, onbewerkte graanproducten, mager vlees en vis). Geraffineerde producten hebben daarentegen een hoge glycemische index, wat betekent dat ze een snelle verhoging van het suikergehalte van het bloed veroorzaken.
De studie onderzocht evenwel niet of er mogelijk ook genetische factoren meespelen die zouden kunnen verklaren waarom bij die twee stammen geen acne werd vastgesteld.
Bron: Archives of Dermatology, december 2002


verschenen op : 18/01/2003

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub