Tips om de kans op nierschade te verlagen

123-kruiden-zout-peper-170_03.jpg

nieuws U kunt zelf iets doen om de kans op nierschade te verlagen. Namelijk door gezond te leven. Dat betekent: gezond eten, een gezond gewicht, voldoende bewegen, niet roken en matig drinken. Het gaat om dezelfde leefstijladviezen die gegeven worden om hoge bloeddruk en diabetes type II te voorkomen, ziekten die op zichzelf tot nierschade kunnen leiden.

Gezond eten
Gezond eten betekent eten volgens de regels van de actieve voedingsdriehoek: eet gevarieerd, niet te veel, minder verzadigd vet, veel groente, veel fruit en brood en eet veilig.
www.vigez.be/index.php?page=5&detail=27

Gezond gewicht
Mensen met overgewicht hebben een verhoogd risico op nierschade. En op andere ziekten, zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Het is dus belangrijk te streven naar een gezond gewicht. Wereldwijd wordt de Body Mass Index (BMI) gebruikt om te bepalen of iemand een gezond gewicht heeft. De BMI is een maat voor het gewicht in verhouding tot de lichaamslengte. Het gewicht (in kilo’s) wordt gedeeld door de lengte in het kwadraat (in meters). Een gezond gewicht heb je met een BMI tussen de 20 en 25. Bij een BMI van 25-30 heb je overgewicht en is het getal hoger dan 30 dan is er sprake van ernstig overgewicht, obesitas.

Voldoende bewegen
Voor uw gezondheid is het goed om dagelijks een half uur te bewegen. Zodanig dat u er een matige tot redelijke inspanning voor moet leveren. U beweegt goed als u er behoorlijk voor moet ademhalen en uw hart sneller gaat kloppen. Dat blijkt uit onderzoek en dat is ook het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het bewegen hoeft niet aaneengesloten te zijn. Het mag gerust een optelsom zijn van bijvoorbeeld twee keer 15 minuten stevig fietsen of drie keer 10 minuten pittig wandelen. Meer bewegen mag natuurlijk altijd.

Niet roken
Stoppen met roken zorgt ervoor dat iemands gezondheid meteen met sprongen vooruitgaat. De resultaten zijn snel merkbaar: de ademhaling verbetert, het hoesten wordt minder, de conditie gaat omhoog, en ruiken en proeven gaat beter.

Matig alcohol drinken
Matig alcohol drinken is drinken volgens de regels van verantwoord drinken. Deze zijn voor volwassen mannen: drink gemiddeld niet meer dan 2 standaardglazen per dag en drink per gelegenheid niet meer dan 5 standaardglazen. Voor volwassen vrouwen: drink gemiddeld niet meer dan 1 standaardglas alcohol per dag en drink per gelegenheid niet meer dan 3 standaardglazen. Drink niet als je zwanger bent, zwanger wilt worden of borstvoeding geeft. Voor beiden geldt: drink geen alcohol als u nog wilt werken, studeren of sporten. In het verkeer mag u maximaal een alcoholpromillage hebben van 0,5. Pas op met alcohol bij medicijngebruik.

Gebruik zo min mogelijk zout
Hoewel de gevoeligheid voor zout per persoon verschilt, heeft vrijwel iedereen baat bij een zoutarm dieet. Zout trekt vocht aan, dus hoe meer zout u eet, hoe meer vocht uw lichaam vasthoudt. De totale hoeveelheid bloed in het lichaam neemt daardoor toe. Hoe meer bloed, hoe groter de belasting voor het hart en de bloeddruk stijgt. Daarmee neemt ook de druk toe op de slagaderwanden en op de kleine bloedvaatjes van de nieren. Zeer beperkt zout gebruiken is heel belangrijk bij het voorkomen van nierschade. Zout kan leiden tot hoge bloeddruk, wat schadelijk is voor de nieren. En zout is ook rechtstreeks schadelijk voor de nieren, zeker als er al nierschade is. Eiwitverlies in de urine – wat schadelijk is voor nieren, hart en bloedvaten – neemt ook af door zoutbeperking.

Tips om de hoeveelheid zout in uw voeding te beperken:
• Laat producten die veel zout bevatten zoveel mogelijk staan. Zoals kant en klare soepen en maaltijden, snacks, chips e.d.
• Voeg geen extra zout aan uw eten toe. Breng uw eten op smaak met andere smaakmakers, zoals verse kruiden.
• Over het algemeen geldt dat verse voedingsmiddelen, zoals vlees, kip, kalkoen en vis, van nature weinig zout bevatten. Wanneer vlees of vis gekruid, gepaneerd of gemarineerd is, kunt u het beter laten staan. Hetzelfde geldt voor bewerkte vleessoorten als rookworst, knakworst, hamburgers, saucijzen en slavinken.
• Groenten, fruit, aardappelen, rijst en pasta bevatten van nature weinig zout.

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram