Een steenmarter in huis: wat kan je doen?

dossier

De laatste jaren komt de steenmarter in Vlaanderen meer en meer voor. Ze nemen vaak hun intrek in gebouwen, vooral op zolders, in kelders, tussen de isolatielaag onder het dak of in de spouwmuur, in schuren en tuinhuisjes. Dat kan voor flink wat overlast zorgen. Wat kan je doen?


Lees ook: Wat kan je doen tegen bedwantsen?

Hoe weet je of je een steenmarter in huis hebt?

Nachtlawaai, geurhinder (uitwerpselen, prooiresten) en beschadiging (dakisolatie, elektrische kabels), dat zijn de drie voornaamste symptomen van een steenmarter in huis. Steenmarters op zolder of in huis kunnen ook een vlooienplaag of bromvliegplaag veroorzaken. Regelmatig treffen we ze ook aan onder de motorkap van auto’s, waar ze de elektrische bedrading kunnen beschadigen.

Lees ook: Zijn vliegen schadelijk voor onze gezondheid?

Hoe ziet een steenmarter eruit?

De steenmarter (Martes foina) is een 40-50 cm lang roofdier. Een volwassen steenmarter heeft zowat het formaat van een slanke huiskat, met een dikke pluizige staart. Het lichaam is beige tot lichtbruin, de poten en de staart zijn donkerbruin. Het dier heeft een opvallend witte keelvlek, die doorloopt naar beide voorpoten. Soms vindt men op zolder of in schuurtjes uitwerpselen van de steenmarter: 4-8 centimeter lange en 0,5-1,5 centimeter dikke ‘worstjes’ met een gedraaide punt, vaak in de vorm van een vraagteken. Als de ondergrond stoffig is, kan je misschien ook voetsporen ontdekken. Een andere aanwijzing vormen krabsporen op bomen, struiken, muren, regenpijpen of dakgoten. 

Wat kan je doen?

Steenmarters zijn in ons land beschermd. Dat betekent dat je ze niet mag vangen of doden. Het is overigens ook geen oplossing aangezien vrijgekomen territoria bijna onmiddellijk worden ingenomen door een andere steenmarter. De enige oplossing bestaat erin om je zolder of kelder ongeschikt te maken voor de marters. 

Tips om steenmarters weg te jagen:

  • Bij valavond, als de diertjes actief worden, zal regelmatig lawaai en fel licht er voor zorgen dat ze een andere woonplaats opzoeken.
  • In de handel is anti-marterspray te verkrijgen, vooral effectief om onder de motorkap van geplaagde auto’s te spuiten, maar ook bruikbaar op zolders en andere gesloten ruimten. De geur is voor marters zo intensief dat zij andere oorden zullen opzoeken. Ook restjes parfum, ammoniak, bleekwater, toiletblok met sterke citroengeur, mottenbollen enz. kunnen helpen om de marters te verjagen. 
  • Een elektrisch toestelletje dat ultrasoon geluid voortbrengt en in de handel verkrijgbaar is. Ervaring leert echter dat dit doorgaans niet effectief is.
  • Schrikdraad: er zijn systemen beschikbaar waarbij geëlektrificeerde plaatjes her en der onder de motorkap van de wagen worden geplaatst.


Hoe kan je voorkomen dat ze terugkomen?

Wanneer het gelukt is de steenmarter te verjagen, kan je best de toegang tot de zolder of kelder afsluiten om herhaling te voorkomen. In veel gevallen is het afsluiten van de toegang niet eenvoudig, omdat steenmarters uitstekende klimmers zijn. Een opening van 5 cm doorsnede is al voldoende om binnen te geraken (bv. door een dakpan op te heffen). Een geschikte schuilplek wordt snel teruggevonden door het geurspoor van de vorige bewoner. Zorg er bij de afsluiting van de zolder steeds voor dat je zeker bent dat alle dieren (ook de jongen!) buiten zijn. Opgesloten steenmarters kunnen sterven en nadien door ontbinding voor nog meer stankoverlast zorgen dan de levende dieren al deden, of zich een weg naar buiten forceren en zo nog meer schade veroorzaken. 


Lees ook: Hoe slakkenkorrels veilig gebruiken?

Bronnen:
http://steenmarter.be
https://www.natuurhulpcentrum.be


Laatst bijgewerkt: juli 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram