Over patiëntenwijzers: Medisch Handboek en Geneesmiddelengids.

boeken-interviews Patiënten worden de laatste jaren overspoeld door informatie over ziekte en gezondheid. Op internet is gezondheid een van meeste voorkomende onderwerpen en ook in de ‘klassieke’ publicaties verschijnen er gezondheidsgidsjes aan de lopende band. We worden om de oren geslagen met do’s en dont’s tot we er het noorden bij verliezen.. Patïënten worden mondiger en komen met allerlei informatie aandraven op het spreekuur, maar kunnen vaak het kaf van het koren niet scheiden. Artsen rukken zich – met reden óf ten onrechte - wel eens de haren uit het hoofd door die overvloed aan informatie.
Recent verschenen twee interessante gidsen, een kleintje en een héél dikke, die de patiënt weer wat meer wegwijs (zouden) moeten maken.

Het Medisch Handboek

boek-het medisch-handboek.jpg
Het Medisch Handboek en Geneesmiddelengids
, Orde van Medische Specialisten, Lifetime, Kosmos Z&K Uitgevers, 2002, ISBN 90 215 3572 6

Dit najaar verscheen ook met de nodige poeha een omvangrijk naslagwerk voor de patiënt, ‘Het Medisch Handboek’. Dit meer dan duizend pagina’s dikke boek is een intensieve bewerking van de Amerikaanse ‘Complete Home Medical Guide’ en werd naar eigen zeggen zeer minutieus gecontroleerd door Belgische en Nederlandse geneesheer-specialisten. Er wordt van bij de eerste pagina op gehamerd dat deze gids een leidraad is en de arts nooit kan vervangen. ‘Een betrouwbare vraagbaak en veilige bron van advies’, niet meer of minder wil deze gids zijn. Zo kan, volgens de specialisten die hieraan meewerkten, een win-win situatie voor arts en patiënt ontstaan.
Het boek is opgedeeld in vijf thematische hoofdstukken waarin alle aspecten van gezondheid, ziekte en genezing worden behandeld. De gids wil dit doen aan de hand van wetenschappelijke aangetoonde argumenten en zo de patiënt ook een kijkje geven in de ‘richtlijnen’ voor artsen. Het moet gezegd dat het handboek er erg fraai uitziet, helder is opgebouwd en een heel brede waaier aan informatie biedt. Achteraan zijn lijsten van geneesmiddelen, (Nederlandse) guidelines, nuttige adressen en websites opgenomen, evenals een uitgebreid trefwoordenregister. Een mooi eindejaarscadeau.

Geneesmiddelen, wat de bijsluiter niet vertelt’

geneesmiddelen-wat-de-bijsluiter-niet-vertelt.jpg
Gert Laekeman,
‘Geneesmiddelen: wat de bijsluiter niet vertelt’

, Acco 2002, ISBN 90 334 5076 3

Het zakboekje ‘Geneesmiddelen, wat de bijsluiter niet vertelt’ van apotheker Gert Laekeman (Acco) geeft een rondleiding door het landschap van zo’n drieduizend gecommercialiseerde geneesmiddelen. Ze zijn ingedeeld volgens aandoeningen en worden begeleid door informatie over de manier van gebruik. De gids laat toe verschillende geneesmiddelen of klassen te vergelijken en eventueel vragen te stellen aan arts of geneesheer. Het boekje is nauwgezet onderbouwd en is een praktische, ‘populaire’ versie van het officiële ‘Geneesmiddelenrepertorium’. Aan het tempo waarmee geneesmiddelen komen en gaan, zal een jaarlijkse update (zoals gebeurt voor het Repertorium) wel nodig zijn!

- Gert Laekeman,
‘Geneesmiddelen: wat de bijsluiter niet vertelt’

, Acco 2002, ISBN 90 334 5076 3
-
Het Medisch Handboek

, Orde van Medische Specialisten, Lifetime, Kosmos Z&K Uitgevers, 2002, ISBN 90 215 3572 6


Laatst bijgewerkt: februari 2016

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram