Meralgia paraesthetica: een geknelde zenuw in het bovenbeen

Laatst bijgewerkt: september 2015 | 5 reacties | 72054 x gelezen

dossier U heeft pijn en soms ook minder gevoel aan de voor- en zijkant van uw bovenbeen. De pijn kan dof, brandend of prikkelend zijn en komt meestal aan één been voor.

Mogelijk lijdt u aan Meralgia paraesthetica of het syndroom van Bernhardt-Roth. Dat is een beknelling van een huidzenuw aan de buitenkant van het bovenbeen, de nervus cutaneus femoris lateralis (NCFL) die het 'gevoel' regelt in de huid aan de voor- en zijkant van uw bovenbeen.

Het is een eerder zeldzame aandoening, maar het zou wel de meest voorkomende vorm van zenuwpijn door compressie zijn. Ze wordt het meest gezien in de leeftijdsgroep tussen 30 en 40 jaar, maar komt ook bij kinderen voor. Ze zou 3 keer meer bij mannen dan bij vrouwen voorkomen. Bij twee van drie patiënten verdwijnen de klachten binnen twee jaar vanzelf, zeker als de oorzaak kan worden weggenomen.

Klachten

• Gewoonlijk constante pijn aan de buitenkant van het dijbeen, soms tot aan de buitenzijde van de knie.

• Brandend, tintelend of doof gevoel in de huid van het dijbeen.

• Meerdere bijensteekachtige pijnen in het betreffende gebied.

• Soms pijn in het kruis of richting de billen.

• Meestal gevoeliger bij lichte aanraking dan bij druk ter plaatse.

• Overgevoeligheid voor warmte: warm water van de douche geeft brandend gevoel.

Hoe ontstaat meralgia paraesthetica?

De nervus cutaneus femoris lateralis kan op drie plaatsen bekneld raken: naast de wervelkolom, in de buikholte waar de zenuw door het bekken loopt en bij het verlaten van het bekken.

Op die plaats doet zich het vaakst een beknelling voor. De gevoelszenuw kan bekneld raken als er lange tijd iets drukt op de onderbuik of lies, bijvoorbeeld bij:
• Strakzittende riemen, korsetten of kleding.
• Grote sleutelbossen, een GSM of een portemonnee in de voorste broekzak.
• Vaak en langdurig met de benen over elkaar zitten.
• Vaak en veel sporten, waarbij het bovenbeen vaak naar achteren wordt gebracht, zoals schaatsen of langlaufen.
• Zwangerschap.
• Zwaarlijvigheid.
• Door een verwonding (bv. de autogordel na een auto-ongeval).
• Stofwisselingsziekten, zoals diabetes mellitus.
• Littekens, ontstaan na een operatie in dat gebied.

Bij mensen met Meralgia paraesthetica komt het carpaletunnelsyndroom veel vaker voor, zodat een zekere gevoeligheid voor het ontwikkelen van neuropathie wordt vermoed.

zie ook artikel : Carpale tunnelsyndroom

Wat kan u zelf doen?

Neem zo mogelijk de meest waarschijnlijke oorzaak weg:

• Draag geen strakzittende riemen, korsetten of kleding.

• Draag geen sleutels, mobiele telefoons of een portemonnee in uw voorste broekzak.

• Houd de benen naast elkaar met zitten en sla ze niet over elkaar heen.

• Aanpassen van intensieve sportinspanningen en rustpauzes inlassen tijdens lange perioden van staan, lopen, fietsen of andere uitlokkende activiteiten.

• Probeer af te vallen als u te zwaar bent.

Behandeling

Bij twee van drie patiënten verdwijnen de klachten binnen twee jaar vanzelf, zeker als de oorzaak kan worden weggenomen.

Mogelijke behandelingen zijn:
• koelen met ijscompressen,
• pijnstillers (NSAID’s zoals naproxen, diclofenac en ibuprofen),
• carbamazepine (medicijn tegen epilepsie),
• capsicumcrème (pijnstillende crème),
• een injectie met een pijnstiller, eventueel met een ontstekingsremmer.

Er is nauwelijks wetenschappelijk onderzoek wat de beste behandeling is.

Het kan veel tijd (weken) duren voordat de pijn verdwijnt en soms blijft er een doof gevoel ondanks de behandeling.

Als de pijn ondanks behandeling blijft aanhouden, ook als de mogelijke oorzaken zijn weggenomen, dan kan de huisarts u naar een neurochirurg verwijzen. Deze zal eventueel een elektromyografie uitvoeren om de zenuwgeleiding te meten. Daarnaast kan beeldvormingonderzoek worden uitgevoerd (Röntgenfoto’s, CT- of MRI-scan) om botafwijkingen of weefselafwijkingen uit te sluiten die druk op de zenuw kunnen uitoefenen.

Bij zeer ernstige en aanhoudende klachten kan de zenuw worden vrijgemaakt (neurolyse) of doorgesneden (neurectomie). Het gebied van uw bovenbeen blijft dan wel gevoelloos.

bron: www.thuisarts.nl/meralgia-paraesthetica/ nhg.artsennet.nl
verschenen op : 06/03/2013 , bijgewerkt op 24/09/2015 -932

Reacties op "Meralgia paraesthetica: een geknelde zenuw in het bovenbeen"

Meralgia paraesthetica: een geknelde zenuw in het bovenbeen

door anoniem, 23 juni 2015 om 19:58

Door een operatie in mijn buik zijn er zenuwen doorgesneden met als gevolg zenuwpijn in bovenbeen. pijn bij aanraking, steken en doof zwaar gevoel in het bovenbeen, Gebruik nu Peapure creme en tabletten, heb hier zeer goede baat bij. Ben nu bijna pijnvrij

pijn in de liesstreek bovenbeen en operatiewond

door Thea Wouters, 29 december 2013 om 16:03

Ik ben 9 november 2012 aan een femorale liesbreuk geopereerd.Geen kijk operatie een echte. Na de operatie kreeg ik al snel klachten.De chirurg zei U weet dat aan alle operaties consequenties verbonden zijn Maar ik denk dat de klachten wel zullen verdwijnen Maar niets van dat.Er is een scan gemaakt en er werd weer gezegd alles is o.k. Misschien heeft U last van atrose in de heup Er zit wel atrose maar niet van dien aard van die klachten die ik heb kan veroorzaken Toen een speciale injectie in mijn lies gehad om uit te sluiten of het de heup was of iets anders Na 1 dag was de pijn in de lies alweer hevig terug Het lijkt erop dat er wat wordt afgekneld Als ik in mijn bed lig dan kan ik me nauwelijks omdraaien dan verga ik van de pijn Als ik s,avonds in mijn stoel zit dan moet ik om de haverklap gaan staan want dan heb ik het gevoel dar er wat klem zit.Ik hoop dat U wat met mijn klachten kan doen . Thea Wouters

Meralgia paraesthetica: een geknelde zenuw in het bovenbeen

door dusty barbion, 30 november 2013 om 10:57

ik heb hetzelfde probleem. Alleen snapt de rva niet dat geen enkele werkgever u een job ga geven die afwisselend genoeg is om de pijn te vermijden. Auto rijden is pijnlijk en dat beperk ik zoveel mogelijk. Om te slapen hetzelfde probleem, pijn. Ook al spuiten in gekregen, bont en blauw gezien daardoor, maar geen effect. Dan zeggen de dokters, leer er mee leven en anders vermagert 30 kg , dat scheelt ook wel. Precies of dat gaat allemaal zo simpel. Soms is het zo zwart voor mij dat het eigelijk allemaal niet meer hoeft...

Meralgia paraesthetica: een geknelde zenuw in het bovenbeen

door De Vleesschauwer Noël, 14 november 2013 om 18:08

2 jaar geleden geopereerd van prostaat. Sinsdien onhoudbare pijn in Li lies en Li bovenbeen. In 't begin ook in rug. Mijn leven is een hel. Geen enkel sociaal contact meer. Pijn verdwijnt nagenoeg volledig bij liggen op warmtekussen. Tientallen onderzoeken ondergaan. Duizenden € betaald. 4 facetinfiltraties, infiltratie in lies. Alles zonder baat. Duizenden € betaald. Hebben nu pernicieuze anemie gevonden. Medicatie tot en met, gevolg gastritis. Eén grote ellende. Kan niet meer met auto rijden want pijn vooral bij zittende houding.

Meralgia paraesthetica: een geknelde zenuw in het bovenbeen

door anoniem, 7 oktober 2013 om 12:34

Inderdaad het kostenplaatje van alle onderzoeken en therapieën is al heel hoog opgelopen.Ik probeerde alles en niets heeft geholpen.18 jaar terug werd de bovenkant van mijn rechter knie voos meer niet ook daarom ben ik ermee blijven lopen.Vier jaar later is het voze gevoel steeds hoger geklommen en aan de zijkant ook en voelde ik naalden daarna waren het al priemen ,soms een brandend gevoel en soms een koud gevoel en dan heel stram en hard gevoel.Sinds vijf jaar agressieve pijn alsof ze er stukken uit rukken.Eigenaardig is dat het op heel warme en droge dagen nauwelijks voorkomt....Medicatie weiger ik nog te nemen ! Ze hebben mij zelfs anti depressieve voorgeschreven in combinatie met een ander pijnstillend middel(vergeten).Het zou werken op de zenuw banen ....ach ja,ik was niet van plan als een zombie rond te gaan lopen of verslaafd te worden aan de medicatie,ik ben verdomme niet depressief ! het diende daar ook dan wel niet voor,maar dit was een brug te ver.Laatste mogelijkheid Diagnostische facetinfiltratie en facetdenervatie,zeker niet zonder gevaar.Aldus deze maal ook geweigerd,er was ook geen zekerheid of het helpen zou .Ze zouden prikken in mijn linker zijde daar waar ik onlsngs een week veel pijn aan had,maar ondertussen was de pijn al weer weg,behalve in mijn onderrug waar ze steeds aanwezig zal blijven .Als ze daar hadden ingeprikt,in die linker zijde en ik zou vier uur geen pijn hebben zouden ze de oorzaak volgens hen gevonden hebben ....Maar waarom prikken dat de dag van de afspraak de pijn daar niet meer aanwezig was????Zo kan ik toch geen antwoord geven ! MRI heb ik ook gehad,aan mijn rug was niets te zien er zouden mensen jarloes zijn om zo een rug als ik te hebben....nogthans loopt mijn rug onderaan helemaal krom,op MRI niets te zien ,aldus ....Ik ben radeloos,ik veronderstel zelfs dat ik niet serieus wordt genomen en zoals ik hier las,krijg ik dan ook die antwoorden van "leer er mee leven "Makkelijker gezegd dan gedaan,als ik eerlijk ben dan leef ik tien maanden per jaar niet meer ,ik kan geen tien meter ver lopen en moet mijn been optillen en er fel op wrijven ,en heel hard op mijn tanden bijten om niet te gaan gillen van de pijn,en dit al vijf jaar lang!RADELOOS dat ben ik een een hoop ellende ,ik kan niet werken ik kan niet sporten ,ik kan niet wandelen ,joggen,ik kan niet lang staan,ik kan nergens meer heen en ga zomaar verde.Heel mijn sociaal leven is er ook mee om zeep,inderdaad ik kan nooit iets samen met vrienden doen,heel normaal ben absoluut niet boos op hen.Zij gaan verder met hun leven en dat recht hebben ze!Maar ondertussen weet ik van internet dat er meerdere mensen zoals ik zijn,magere troost en erg inderdaad,maar ik snap niet dat er geen enkele arts iets kan aan veranderen en dat ze niet weten wat de oorzaak is!Ik heb in mijn leven nog eens een probleem gehad maar ik was een zeldzaamheid en dan kan ik mij best veronderstellen dat er weinig onderzoek naar is.Maar in dit geval ....ik veronderstel dat we met vele zijn .Ik ben blij even te hebben kunnen praten en dank diegene die hieraan aandacht gaven,maar ik heb jullie ook hiermee niet kunnen helpen ,spijtig !

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
gezondheid.be op Facebook

pub