print 4 reacties |145.767x gelezen

Teelbalkanker: let op de symptomen

Teelbal- of zaadbalkanker wordt vaak laat ontdekt. Meestal gaan mannen pas naar de dokter als er al sprake is van uitzaaiingen. Nochtans is de zwelling van de zaadbal die op kanker kan wijzen meestal al enige tijd duidelijk voelbaar is. Hij wordt vaak niet opgemerkt omdat hij meestal pijnloos is. Of er wordt gewoon geen aandacht aan geschonken. En ook als de huisarts wordt geraadpleegd denkt deze niet zelden bijvoorbeeld eerder aan een ‘bijbalontsteking’, waarvoor dan antibiotica worden voorgeschreven. Ook bij bijvoorbeeld rugklachten denkt men zelden aan een probleem van de teelballen.

Symptomen: veranderingen aan de teelbal
• een toename in grootte van de zaadbal,

• soms een of meerdere harde knobbel(s) in de zaadbal.

• soms een scherpe pijn in de aangetaste bal.

Andere mogelijke symptomen
• Een dof, zwaar gevoel in de onderbuik, achter de balzak of in de balzak zelf;

• Vermoeidheid zonder aanwijsbare reden;

• Afnemend libido.

Bij uitzaaiingen kunnen andere klachten ontstaan:
• buik- of rugpijn

• een zwelling van de borstklier of van het gebied rond de tepel, met of zonder pijn

Bij uitzaaiingen in de longen:
• kortademigheid;

• borstpijn;

• hoesten en bloed opspugen.

Vroege ontdekking en tijdige behandeling van zaadbalkanker is erg belangrijk. In principe geldt dat hoe kleiner de tumor is bij ontdekking, des te gunstiger de vooruitzichten zijn. Als je met één of meerdere klachten naar je huisarts gaat, zal hij een algemeen lichamelijk onderzoek doen.

Onderzoeken

Als de huisarts de klachten en lichamelijke veranderingen
verdacht vindt, zal hij je doorverwijzen naar een uroloog. De uroloog zal het lichamelijk onderzoek herhalen en bij verdenking van zaadbalkanker vermoedelijk als eerste overgaan tot een echografie van de balzak en de buik en een bloedonderzoek op tumormerkstoffen. Bij zaadbalkanker kunnen bepaalde stoffen in verhoogde mate in het bloed aanwezig zijn. Deze stoffen worden tumormerkstoffen (tumormarkers) genoemd. HCG of bèta-HCG ((bèta-)humaan choriongonadotrofine) en alfa-FP (alfa-foetoproteïne) zijn zulke merkstoffen. Een verhoogde hoeveelheid van deze stoffen is meestal een aanwijzing voor zaadbalkanker. Ook wordt altijd de hoeveelheid LDH (lactaatdehydrogenase) in het bloed gemeten. LDH is geen specifieke tumormerkstof, maar de hoeveelheid LDH is wel bij bijna alle mannen met zaadbalkanker hoger dan normaal.

Als de uitkomsten van het lichamelijk onderzoek, de echografie en het bloedonderzoek op zaadbalkanker wijzen, is weefselonderzoek nodig om de diagnose definitief te kunnen stellen. Dit gebeurt zo spoedig mogelijk na het bloedonderzoek.

Voor het weefselonderzoek moeten de zaadbal, de bijbal en de zaadstreng worden weggenomen. De operatie gebeurt onder narcose, en vindt bijna altijd plaats via de lies. Je wordt hiervoor een of twee dagen in het ziekenhuis opgenomen. Het wegnemen van de zaadbal (orchidectomie), de bijbal en de zaadstreng is tevens het begin van de behandeling.

Het verlies van één zaadbal leidt zelden tot vermindering van de geslachtsdrift en ook niet tot impotentie. Ook is er meestal geen blijvende invloed op de vruchtbaarheid.

Als uit het weefselonderzoek is gebleken dat er inderdaad sprake is van zaadbalkanker, is verder onderzoek nodig om na te gaan of er elders in het lichaam uitzaaiingen zijn. Op grond van dit onderzoek wordt het stadium van de kanker bepaald.

Bij iemand met zaadbalkanker wordt altijd een CT-scan gemaakt van de buik en van de longen. Soms wordt ook een CT-scan gemaakt van de hersenen, als de arts vermoedt dat daar uitzaaiingen zitten.

Een skeletscintigrafie (ofwel een botscan) is een onderzoek dat (eventuele) uitzaaiingen in de botten zichtbaar kan maken. Dit onderzoek wordt alleen gedaan als de specialist vermoedt dat je uitzaaiingen heeft in de botten. Dit komt bij zaadbalkanker weinig voor.
Ook door middel van een MRI-scan zijn afwijkingen in de testes en uitzaaiingen op te sporen.

Behandeling
Bij patiënten met een sterk vermoeden van teelbalkanker wordt de aangetaste teelbal verwijderd voor weefselonderzoek, zoals hierboven aangegeven.

Afhankelijk van het type kanker en het stadium is een aanvullende behandeling van radiotherapie of chemotherapie gewoonlijk noodzakelijk. In deze gevallen moet voor het opstarten van de behandeling de bewaring van sperma overwogen worden.

Meer info
www.zaadbalkanker.nl/

verschenen op : 17-02-2013

 

Meer over:   uro-genitale kanker     moeheid     rugpijn     chemotherapie     operaties     seks en seksualiteit     man     bloedonderzoek    

Vind je deze informatie nuttig? Deel deze dan nu:
print 4 reacties |145.767x gelezen

Reacties

Teelbalkanker: let op de symptomen

door broos , 16 april 2015 om 09:17

ik heb het gevoel dat mijn linkerteelbal wat op ge zwollen is ...

lees verder »

zaadbalkanker

door anoniem , 15 april 2013 om 01:22

ik heb 2 keer zaadbalkanker gehad. De eerste keer was ik 57 jaar, de tweede keer was ik 74. De eerste keer heb ik een langdurige chemo behandeling gekregen. -6 ...

lees verder »

Teel- zaadbalkanker

door anoniem , 10 april 2013 om 12:22

Niet alleen voor huisartsen maar zelfs nascholing voor urologen blijkt noodzakelijk. Een uroloog verbonden aan een Brussels ziekenhuis stuurde mijn zoon naar ...

lees verder »

Teelbalkanker: let op de symptomen

door M , 09 april 2013 om 21:14

Lezen! ...

lees verder »

Reageer op dit artikel

email:
naam:
verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
onderwerp:
bericht: tekens over.
terug naar begin artikel »
pub
pub
pub