Baby’s leren moedertaal vanaf baarmoeder

123-vr-zw-buik-rood-170_07.jpg

nieuws Pasgeboren baby’s kunnen onderscheid maken tussen klanken die in hun moedertaal thuishoren en klanken die tot een vreemde taal behoren. Dat blijkt uit onderzoek met 80 pasgeboren baby’s in een Amerikaans en een Zweeds ziekenhuis gepubliceerd in het Acta Paediatrica.

De baby’s kregen 17 Zweedse of Engelse klanken te horen en konden zelf bepalen hoe vaak ze de klanken te horen kregen door op een speen te zuigen die verbonden was aan een computer. Elke keer als de baby’s aan de speen zogen, kregen ze een nieuwe klank te horen. Zowel in Zweden als in de VS zogen de baby’s meer op hun speen wanneer ze klanken te horen kregen uit een vreemde taal. Wanneer ze klanken uit de taal van hun moeder horen, zogen ze minder vaak op de speen.

Volgens de onderzoekers toont dit aan dat baby’s direct na de geboorte al kleine onderdelen van spraak beheersen. Wanneer een foetus ongeveer dertig weken oud is, ontwikkelt deze de mechanismen die nodig zijn om te kunnen luisteren. En blijkbaar gebruikt de foetus de laatste tien weken in de baarmoeder om de klanken van de moeder te leren.

Het was al langer bekend dat we voor de geboorte bepaalde stemmen en geluiden leren herkennen. Dit onderzoek toont aan dat we ook bepaalde klanken uit de taal van de moeder voor de geboorte leren.


Laatst bijgewerkt: april 2013

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram