Wat moet u doen tijdens wintersmog?

nieuws Door smog kunnen acute gezondheidsklachten ontstaan, vooral bij mensen met chronische long- en/of hart- en vaatziekten, ouderen en kinderen. Het gaat hierbij om klachten aan de luchtwegen, zoals hoesten, piepen en kortademigheid. Ook kunnen bestaande chronische long- of hart- en vaatziekten erdoor verergeren.

Al deze klachten zijn meestal tijdelijk. Bij mensen met al bestaande long-, hart- of vaatziekten kan smog leiden tot een ziekenhuisopname en zelfs tot sterfte. Ook mensen die veel inspanning leveren en daardoor meer (verontreinigde) lucht inademen, zoals sporters en kinderen die buiten spelen, lopen een groter risico op gezondheidsklachten. Ernstige smog kan bij iedereen klachten veroorzaken.

Klachten kunnen het beste worden voorkomen door de blootstelling aan smog te verminderen. Dit kan door zware inspanning te vermijden en uit de buurt te blijven van straten met druk verkeer.

• Mensen die bijzonder gevoelig zijn voor luchtvervuiling (jonge kinderen, ouderen, personen met COPD, personen met hart- en vaatziekten enz.), doen het best geen lichamelijke inspanningen, ook niet bij lage smog-concentraties.

• Iedereen wordt aangeraden tijdens een ernstige smog-episode langdurige fysieke inspanningen (bijvoorbeeld joggen) zo veel mogelijk te vermijden (zowel binnen- als buiten).

• Omwille van de kleine afmeting (diameter kleiner dan een honderdste van een millimeter) van de fijnstofdeeltjes kunnen ze gemakkelijk overal binnendringen en zijn de concentraties ervan binnenshuis niet significant lager dan in de buitenlucht. Vooral als daar vervuilingsbronnen zijn zoals gasfornuizen, open haarden, geisers en brandende tabak. Heeft u die bronnen in huis, dan moet er goed geventileerd worden. Ook tijdens een (koude) smogperiode. Als u aan een drukke straat woont, ventileer dan liever niet aan de straatzijde.

Wat kan u doen om luchtverontreiniging te verminderen?
• Beperk zoveel mogelijk het gebruik van de wagen en maak indien mogelijk gebruik van het openbaar vervoer. Gebruik voor korte verplaatsingen de fiets of ga te voet.

• Als u de wagen gebruikt, probeer dan milieuvriendelijk te rijden:
- respecteer de snelheidslimieten: Tijdens episodes van ernstige smog, wordt de snelheid op bepaalde secties van ringwegen en autosnelwegen beperkt tot 90 km/u. Hierdoor kan de concentratie aan dieselroet in de lucht verminderen met 5 tot 30%;
- vermijd “sportief” rijgedrag: schakel bij lage toerentallen (vanaf 2500 toeren);
- warm de motor niet onnodig op voor het vertrek, maar rij de eerste kilometers aan matige snelheid;
- laat uw wagen zorgvuldig onderhouden;
- controleer regelmatig de bandenspanning.

• Verbruik zo weinig mogelijk energie.
- laat regelmatig de installatie van de centrale verwarming nakijken;
- zet de thermostaat een graadje lager;
- stook verstandig in de open haard of houtkachel.

Meer info
www.zorg-en-gezondheid.be
www.rivm.nl/Onderwerpen/Onderwerpen/S/Smog

Lees ook: Waarom is wintersmog gevaarlijk?


Laatst bijgewerkt: mei 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram