print 2 reacties |34.085x gelezen

Koelbewust voeding bewaren

Meer dan 60 % van de voedselvergiftigingen vinden hun oorzaak in de eigen keuken. De schuldigen zijn meestal ziekteverwekkende bacteriën. Zodra ze in onze maag en darmen belanden, kunnen ze ons serieus ziek maken. Bij gezonde mensen met een goed afweersysteem blijft het vaak beperkt tot vervelende maag- en darmstoornissen. Bij kleine kinderen en bejaarden die minder weerstand hebben, kan het meer ernstige gevolgen hebben en soms zelfs fataal zijn.

Naast de nodige hygiëne in de keuken (bv. regelmatig de handen wassen, propere vaatdoeken gebruiken, keukenmateriaal met heet water en zeep reinigen) is ook een correcte bewaring van voedingsmiddelen belangrijk. Als eenvoudige vuistregel geldt: als het product in de winkel in de koeling ligt, hoort het thuis ook in de koelkast. Hou daarnaast ook nauwlettend de houdbaarheidsdatum én de temperatuur in je koelkast in het oog.

Uit een onderzoek in Nederland blijkt dat bijna de helft van de consumenten de koelkast te warm heeft afgesteld.

zie ook artikel : Voeding & hygiëne

De beste temperatuur in de koelkast is 4 tot maximaal 7 °C

Bij deze lage temperatuur is de vermenigvuldiging van bacteriën en andere organismen beperkt. Bij temperaturen boven de 7 °C krijgen ziekmakende organismen zoals bacteriën meer kans waardoor gezondheidsrisico’s ontstaan. Door de koelkast in te stellen op de juiste temperatuur en levensmiddelen correct en op de juiste temperatuur te bewaren zijn veel voedselvergiftigingen te voorkomen.

Wat is de temperatuur in jouw koelkast?

Met een koelkastthermometer, te koop in het grootwarenhuis, kan je gemakkelijk controleren of de temperatuur in je koelkast juist is ingesteld.

zie ook artikel : Veilig koken - vermijd voedselvergiftiging

verschenen op : 05-12-2002   |  bijgewerkt op : 22-01-2014

 

Meer over:   voedselvergiftiging     hygiëne     veiligheid(regels)    

Vind je deze informatie nuttig? Deel deze dan nu:
print 2 reacties |34.085x gelezen

Reacties

bewaren van voedsel in de koelkast

door Ingeborg , 05 september 2006 om 13:42

Daar ben ik ook benieuwd naar. Groente hoort onderin de de groentela. Maar dan!?! ...

lees verder »

bewaren van voedsel in de koelkast

door Michèle Pintelon , 09 september 2003 om 09:08

Hoe verdeel ik mijn producten in de frigo? De temperatuur is niet overal dezelfde, onder of bovenaan. ...

lees verder »

Reageer op dit artikel

email:
naam:
verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
onderwerp:
bericht: tekens over.
terug naar begin artikel »
pub
pub
pub