Geen antibiotica bij verkoudheid of keelpijn

Laatst bijgewerkt: November 2012 | 4 reacties
vr-zakd-verkoudh-ziek-hoest-170.jpg

tips Elk jaar rond deze tijd waarschuwen we tegen het gebruik van antibiotica tegen een verkoudheid of keelpijn. Een verkoudheid of keelpijn genezen meestal vanzelf en antibiotica hebben meestal geen enkele zin en kunnen zelfs meer kwaad dan goed doen.

• Een verkoudheid, griep en de meeste keelontstekingen worden veroorzaakt door een virus. Antibiotica hebben geen enkel effect op virussen, ze werken alleen tegen bacteriën.

• Ook wanneer de keelontsteking of de bijholteontsteking (rhinosinusitis) wordt veroorzaakt door bacteriën, zoals bijvoorbeeld pneumokokken of streptokokken, geneest ze meestal vanzelf. In dat geval zouden antibiotica de ziekteduur mogelijk met één of twee dagen kunnen inkorten, op voorwaarde dat de behandeling binnen de twee dagen na het begin van de symptomen wordt gestart. Probleem is dat er geen goede tests bestaan om te snel te weten of het om een virale of een bacteriële infectie gaat, en men dus eigenlijk niet kan weten of antibiotica enig nut zullen hebben.

• Anderzijds zijn antibiotica ook niet onschuldig. Ze kunnen maag- en darmlast of huiduitslag geven, sommige mensen reageren allergisch op antibiotica, en vooral bestaat altijd het risico dat bacteriën resistent worden tegen de gebruikte antibiotica.

Daarom wordt aangeraden om bij een verkoudheid of acute keelpijn geen antibiotica te nemen, behalve:

• bij risicopatiënten (bv. mensen met acuut gewrichtsreuma, met hartklepproblemen, met een verminderde immuniteit, kankerpatiënten...),
• bij een streptokokkenepidemie in gesloten gemeenschappen (bv. in rusthuizen, school),
• bij hoge koorts, slikproblemen, roodheid en zwelling van het gezicht of een vermoeden dat er meer aan de hand is,
• wanneer de keelpijn na een week nog niet genezen is.


verschenen op : 09/11/2012 , bijgewerkt op 07/11/2012

4 reacties

Geen antibiotica bij verkoudheid of keelpijn

door Michiel Costers, 6 February 2013 om 20:37

Meer informatie over het verantwoord gebruik van antibiotica op de website van de nationale antibioticacampagne www.gebruikantibioticacorrect.be

Geen antibiotica bij verkoudheid of keelpijn

door Leen, 14 November 2012 om 20:11

Beste, Misschien heb ik iets voor jou dat u imuunsyteem kan versterken, waardoor je minder vatbaar word. Voor mij is dit zeker het geval. Het is 100% natuurlijk, en een eenvoudige manier om goede voeding aan uw eetpatroon toe te voegen. graag geef ik je vrijblijvend info.

Geen antibiotica bij verkoudheid of keelpijn

door anoniem, 10 November 2012 om 14:03

ja ,dat kan zijn,maar zonder antibiotica wordt ik zieker en zieker .en dan moet ik uiteindelijk toch antibiotica nemen maar dan heb ik zo'n achterstand,dat ik doodziek ben.heb het al meermaals meegemaakt .ik kan erg genoeg niet zonder,dank u.

Geen antibiotica bij verkoudheid of keelpijn

door sabine, 9 November 2012 om 11:41

ik probeer altijd eerst met mijn huisapotheek.Mijn huisarts geeft alleen maar ab indien het echt nodig is na een bloedafname als ze zeker is dat het bakterieel is en dit vind ik haal goed,ikzelf ben tegen ab neem het alleen maar indien nodig.

bekijk alle 4 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub