Houd uw weerstand op peil

nieuws Om zich te wapenen tegen een verkoudheid en andere winterse kwaaltjes nemen veel mensen extra vitamines of andere voedingssupplementen die hun weerstand zouden verhogen. Van geen enkel van die middeltjes is aangetoond dat ze effect hebben. Een normaal, gezond mens heeft geen extra vitaminen nodig.

Dat er onvoldoende bewijs is dat vitaminepillen en probiotica-drankjes helpen de weerstand te verhogen, wordt bevestigd door de Europese Voedsel- en Warenautoriteit. Die heeft producenten van vitaminepreparaten en drankjes met ‘goede’ darmbacteriën sinds kort verboden om de claim ‘verhoogt de weerstand’ te gebruiken op de verpakking of in reclames.

Wat wel een positieve invloed heeft is een gezonde en evenwichtige voeding met voldoende groenten en fruit, (volkoren)brood, goede oliën, noten enz.
Het klopt overigens niet dat uw weerstand in de herfst en winter lager is dan in de zomer. Uw weerstand heeft het alleen zwaarder te verduren omdat we meer binnen zitten en daardoor meer in contact komen met allerlei virussen en bacteriën.

Vitamine D
Er is geen bewijs dat vitamine D-supplementen bij gezonde mensen helpen om geen verkoudheid te krijgen. Dat werd recent nog bevestigd in een langdurig onderzoek in Nieuw Zeeland gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association (http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=1367547).
Ook een recent onderzoek aan de universiteit van Leiden komt tot het besluit dat vitamine D-supplementen (en de zonnebank die het vitamine D-gehalte kan verhogen) geen effect heeft op het voorkomen van verkoudheden (www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23104230).

Vitamine C
Volgens een analyse van de wetenschappelijke literatuur door de onafhankelijke Cochrane Collaboration hebben vitamine C-pillen (dagelijks 0,2 mg of meer) geen enkel effect op het voorkomen van een verkoudheid bij gezonde mensen. Bij mensen onder extreme fysieke stress (zoals maratonlopers en skiërs) zou vitamine C de kans op een verkoudheid met de helft verminderen. Wel zijn er aanwijzingen dat vitamine C-pillen de duur en de ernst van een verkoudheid mogelijk een beetje kunnen verminderen, maar de onderzoeksresultaten spreken elkaar op dit punt tegen.
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15495002
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17636648

Echinacea
Over het effect van Echinacea om de immuniteit te versterken en verkoudheden te voorkomen of sneller te genezen, bestaan tegenstrijdige gegevens (www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16437427).
Volgens het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie zijn er onvoldoende gegevens beschikbaar om het gebruik van Echinacea bij een verkoudheid aan te raden (www.bcfi.be/Folia/index.cfm?FoliaWelk=F38N10B).

Volgens een recente studie van Cardiff University zou Echinacea de kans op en de duur van een verkoudheid (uitgedrukt in aantal verkoudheidsdagen) bij gezonde volwassenen met 25% vermindert in vergelijking met mensen die een placebo namen. De deelnemers aan de studie namen 3 dosissen van 0,9 ml Echinaforce drops of 2,4 mg per dag gedurende 4 maanden. Tijdens een verkoudheid werd de dosis verhoogd tot 5 dosissen van 0,9 ml of 4 mg per dag.

Het onderzoek, dat gedeeltelijk gefinancierd werd door Echinacea-producent A. Vogel Bioforce, werd gepubliceerd in het medische tijdschrift Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine (www.hindawi.com/journals/ecam/2012/841315/).
Deze studie zou echter heel wat methodologische tekorten vertonen, en kreeg heel wat kritiek (zie: www.nhs.uk/news/2012/10October/Pages/Herbal-remedy-echinacea-does-protect-against-colds.aspx).

Recent heeft de Britse Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency (MHRA) gewaarschuwd om Echinacea niet te gebruiken bij kinderen jonger dan 12 jaar wegens gebrek aan bewijs van doeltreffendheid en (zeldzaam) risico van soms ernstige allergische reacties, vooral bij atopische patiënten.

Zinkpillen
Een recente analyse van de wetenschappelijke literatuur, een zogenaamde meta-analyse, toont aan dat zinktabletten mogelijk de duur en de ernst van de symptomen van een verkoudheid kunnen verminderen. Preventief toegediend gedurende minstens 5 maanden vermindert zink het optreden van een banale verkoudheid. Maar omdat er veel tegenstrijdige resultaten zijn én omdat er frequent vervelende bijwerkingen (zoals misselijkheid) optreden, raden de onderzoekers zinktabletten af. (www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22566526)

Wat kan u wel doen om verkoudheden te vermijden?
Verkoudheden vermijden is moeilijk. De virussen die een verkoudheid kunnen veroorzaken, zijn erg besmettelijk. Even niezen of iemand de hand schudden is al genoeg om het virus door te geven. Men kan ook twee of meer verkoudheden na elkaar krijgen omdat het om twee verschillende virussen gaat. U kan meerdere keren per jaar een verkoudheid krijgen - volwassenen worden gemiddeld 2-5 keer per jaar verkouden, kinderen wel 6-10 keer per jaar.

Een goede lichamelijke weerstand en een goede conditie kunnen wel de klachten verminderen en de ziekteduur inkorten.

• Zorg voor voldoende beweging en kom geregeld buiten.
• Slaap voldoende.
• Probeer stress te vermijden.
• Was uw handen goed en regelmatig.
• Ventileer uw huis goed.
• Niet roken: rokers hebben een groter risico om een verkoudheid te krijgen omdat ze gemakkelijker besmet worden en hiervan ook sneller ziek worden.

Tenslotte nog een ander hardnekkig misverstand: u kan geen verkoudheid krijgen door in de tocht te staan, buitenlopen zonder jas of door een nat pak in een regenbui. Een beginnende verkoudheid zal er ook niet erger door worden.


Laatst bijgewerkt: juni 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram