Wortelen een weldaad voor mooie ogen?

Laatst bijgewerkt: November 2015 | 14 reacties

dossier Iedereen kent ongetwijfeld het grapje: “Waarom zie je nooit konijnen met een bril? Omdat zij veel worteltjes eten.” Wat is hiervan aan?

Wortelen, een bron van beta-caroteen

Wortelen bevatten zeer veel beta-caroteen dat deel uitmaakt van de groep van de carotenoïden. Als één van de weinige carotenoïden kan beta-caroteen in het lichaam worden omgezet in vitamine A. Daarom wordt het ook pro-vitamine A genoemd.
Vitamine A komt ook als dusdanig voor in de voeding, namelijk in dierlijke producten zoals lever, boter, vis, (half)volle melk en melkproducten en eidooier.

Vitamine A en onze ogen

wortelen-170_400_10.jpeg
Vitamine A is onder meer nodig voor het goed functioneren van de ogen, met name voor het aanpassen van de ogen aan de duisternis. Nachtblindheid kan het gevolg zijn van een langdurig en ernstig tekort aan vitamine A. De meest ernstige vorm van een vitamine A-gebrek is xeroftalmie of uitdroging van de ogen waarbij uiteindelijk letsels aan de cornea ontstaan die kunnen leiden tot volledige blindheid. Veel kinderen in ontwikkelingslanden worden hiervan het slachtoffer. Eén van de pistes die men volgt om hieraan te verhelpen is onder meer proberen om het gehalte aan beta-caroteen in hun voeding te verhogen.

Van beta-caroteen naar vitamine A

Er wordt aanbevolen dagelijks 600 tot 700 µg vitamine A (uitgedrukt in retinolequivalenten) per dag in te nemen. Deze hoeveelheid kan gemakkelijk door een evenwichtig samengestelde voeding worden aangebracht, temeer omdat vitamine A ook uit beta-caroteen kan worden gevormd. Om een deel vitamine A te vormen heb je wel 6 maal zoveel beta-caroteen nodig.

100 g rauwe wortelen levert 1067 µg vitamine A en dit vooral in de vorm van beta-caroteen (ongeveer 6400 µg). Dit komt overeen met ruim 1,5 maal de gemiddelde dagelijkse aanbeveling voor vitamine A. De naam beta-caroteen is trouwens afgeleid van het woord wortel (carrot) omdat het in 1831 voor het eerst geïsoleerd en gezuiverd werd uit wortelen. Beta-caroteen zit ook nog in andere groenten en fruit, zij het in mindere mate, en in het bijzonder in koolsoorten, donkergroene bladgroenten en geel of oranje gekleurde vruchten en groenten.

zie ook artikel : Aanbevelingen voor vitaminen

Te veel vitamine A is schadelijk. Geldt dit ook voor beta-caroteen?

Een overdreven vitamine A-inname (meer dan 7500 µg per dag), vooral door het verkeerd gebruiken van supplementen of het eten van te veel lever en leverproducten, kan schadelijk zijn, in het bijzonder ook voor de onvoldragen vrucht wanneer je zwanger bent. Van grote hoeveelheden beta-caroteen zijn daarentegen geen schadelijke gevolgen bekend. Wel kunnen de ogen en de huid een oranje-gele kleur krijgen door te veel beta-caroteen. Dit verdwijnt echter zodra er minder van wordt geconsumeerd.

bron: Nice- www.nice-info.be


verschenen op : 15/03/2014 , bijgewerkt op 01/11/2015

14 reacties

beta caroteen + vitA

door P.F., 3 April 2014 om 11:04

Beta caroteen kocht ik om flamingos roze pluimen te geven ! Na macula hole oogopertie besloot ik 150g wortelen /dag gestoomd te eten omdat het NODIG is voor oogcensor cellen . Duitse info zegt RAUW WORTELS geven je GEEN Vit A . Wel na koken of stomen ! Paarden wortelen 3€/25 Kg zijn waarscijnlijk gezonder dan tuinwortels door minder nitraat ;zoals gekend bij salaat Norm 50mg NO3-/Kg in de winter 4000mg NO3-/Kg door op te peppen !

Wortelen een weldaad voor mooie ogen?

door Klaas , 25 November 2013 om 14:53

Niet alleen goed voor de ogen maar ook om de kans op kanker te verminderen zoals prostaatkanker Het is een antioxidant Aldus dr N Barnard MD USA

Wortelen een weldaad voor mooie ogen?

door anoniem, 12 May 2013 om 09:43

Ik kreeg last van fel licht en kon bijna niet meer naar tv en pcscherm kijken; dagelijks een glas wortelsap afgewisseld met wat gojysap drinken heeft mij enorm geholpen.

Wortelen een weldaad voor mooie ogen?

door maria, 28 April 2013 om 12:37

ik heb teveel aan afval stoffen ,mag ik dan dagelijks mijn klein glas wortelsap drinken vers geperst?en word ik daar niet te dik van? Dank u

Betacaroteen

door Bowmore, 26 April 2012 om 15:47

Hallo , Ik heb al een paar artikels gelezen waarin staat dat bij rokers betacaroteen de kans op longkanker verhoogt . Andere artikels zeggen daar niets over , heeft iemand zich daar al in verdiept ?

bekijk alle 14 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub