Water drinken tegen hoofdpijn?

Laatst bijgewerkt: October 2012 | 2 reacties
vr-water-dr-170_400_10.jpg

nieuws 1,5 l water extra per dag zou hoofdpijn door migraine kunnen verzachten. Dat blijkt uit onderzoek aan de Universiteit van Maastricht bij meer dan 100 patiënten die regelmatig last hadden van lichte of ernstige hoofdpijn. Ongeveer 50% van de patiënten had ten minste één migraineaanval in de eerste maand van het onderzoek. Rond de 20% had een episode van migraine met aura.

De proefpersonen leerden hoe ze de pijn konden verzachten, zoals door het verminderen van stress, het verbeteren van de slaapgewoonten en het vermijden van cafeïne. Daarnaast moest de helft van de proefpersonen gedurende drie maanden anderhalve liter water drinken, bovenop hun normale vochtinname. Na drie maanden bleken de waterdrinkers zich duidelijk beter te voelen dan de andere proefpersonen. Meer water drinken zorgde voor een kleine verbetering van de levenskwaliteit (verbetering van 4,5 punt op de Migraine Specifieke Kwaliteit van Leven-(MSQOL)-schaal). Daarnaast rapporteerde 47% in de watergroep een verbetering van de hoofdpijnklachten, tegenover 25% in de controlegroep. Er was geen verandering in het aantal dagen met ten minste matige hoofdpijn.

Volgens de onderzoekers is het op basis van dit beperkte onderzoek alleszins zinvol om patiënten met hoofdpijn aan te raden om gedurende een korte periode meer water te drinken om te zien of ze verbetering ondervinden. Baat het niet, het schaadt ook niet.

bron: www.henw.org
verschenen op : 29/10/2012 , bijgewerkt op 31/10/2012

2 reacties

Water drinken tegen hoofdpijn?

door Norbert, 5 September 2013 om 17:48

Uit mijn ervaring helpt er niets, maar dan ook niets tegen hoofdpijn. Na al die jaren hevige hoofdpijn te hebben en alles uitgeprobeerd te hebben werkt er nog steeds niets, en we hebben een kast vol pillen,

Water drinken tegen hoofdpijn?

door De Neve Marcel, 8 March 2013 om 20:28

mijn echtgenote drinkt minimum 1,5 l water per dag ,maar niemand heeft meer hoofdpijn dan zij . dus die uitleg klopt niet hé .

bekijk alle 2 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub