Wintertips voor psoriasis

Laatst bijgewerkt: December 2017 | 23 reacties
123-psoriasis-hand-12-17.jpg

tips Psoriasis is een veel voorkomende chronische huidziekte gekenmerkt door rode vlekken bedekt met witte schilfers. Vaak voelen deze vlekken verdikt aan. De huiduitslag komt vooral voor op de hoofdhuid, de strekzijde van knieën en ellebogen, de onderkant van de rug, de benen en armen, de handen en voeten, de lichaamsplooien en het gezicht (vrij zeldzaam).

In de winter kan psoriasis verergeren. De winterse koude, de lagere luchtvochtigheid en de hoge binnentemperaturen, drogen de huid uit waardoor kleine scheurtjes en kloofjes kunnen ontstaan. Bij psoriasispatiënten leidt dat tot een toename van de klachten. Ook het gebrek aan zonlicht kunnen de psoriasis verergeren.

• Vochtinbrengende crèmes beschermen de huid. Gebruik de crème direct na een bad of voordat u gaat slapen. Door de psoriasiskosten in te smeren met vaseline maakt u ze zachter en kunt u ze na enkele uren voorzichtig verwijderen.

• Draag handschoenen wanneer u naar buiten gaat.

• Bescherm uw huid tegen de winterzon.

• Gebruik een beschermende middel tegen schrale lippen.

• Neem niet al te lange hete douches of baden. Door lang en heet douchen verdwijnt de natuurlijke vetlaag op de huid die uitdroging tegengaat.

• Centrale verwarming veroorzaakt droge lucht in huis. Gebruik daarom eventueel een luchtbevochtiger in huis.

• Ga af en toe onder de zonnebank. Een smal spectrum UV-B zonnehemel verdient de voorkeur. In tegenstelling tot UV-A zonnebanken zijn deze vanwege het verhoogde risico op verbranding niet te koop in de winkel. Via de tuiszorg kunt u ze wel tijdelijk lenen. Bespreek dit wel vooraf met uw (huis)arts.

• Infecties zoals griep, een verkoudheid enz. kunnen uw psoriasis verergeren. Laat u daarom vaccineren tegen de griep, en neem voorzorgsmaatregelen tegen verkoudheden (bv. handen geregeld wassen).

• Ga naar de arts wanneer de klachten toch verergeren.

bron: www.psoriasis.nl
verschenen op : 27/07/2017 , bijgewerkt op 07/12/2017

23 reacties

dodezee zout

door andy verhelst, 16 December 2012 om 22:59

dodezee zout kan je krijgen in een dieetwinkel regelmatig in je bad doen goede resultaten en goedkoop

Psoriasis

door anoniem, 16 December 2012 om 16:51

Ik heb ook last van Psoriasis. Net zoals in het artikel beschreven verergert dit tijdens de wintermaanden. Ik ontdekte een aantal maanden geleden de producten van Zarqa. Het is een Nederlandse verzorgingslijn, maar de producten worden tegenwoordig ook in België verkocht. Zarqa heeft een kuur ontwikkeld speciaal voor mensen met Psoriasis. De producten bevatten geen allergenen, parfum etc. en de kuur werkt echt bij mij! Mijn huid is veel gezonder dan voorheen! Ik durf eindelijk tijdens de feestdagen feestelijke kledij dragen die mijn armen niet volledig bedekt.

bekijk alle 23 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub