print 10 reacties |102.953x gelezen

Phyto-oestrogenen in soja

In vergelijking met Westerse vrouwen, hebben Aziatische vrouwen veel minder kans op het ontwikkelen van borst- en baarmoederhalskanker, op hart- en vaatziekten, op botontkalking en op allerlei ongemakken tijdens de menopauze. Dat zou vooral te maken hebben met hun eetgewoonten en met name de dagelijkse consumptie van soja.

Sojabonen bevatten namelijk een bepaald soort eiwit, isoflavones, die de merkwaardige eigenschap hebben dat ze werken als een soort oestrogeen, het vrouwelijk hormoon. Men noemt ze dan ook phyto-oestrogenen, plantaardige oestrogenen. Van die phyto-oestrogenen is bekend dat ze, enerzijds, de natuurlijke oestrogenen nabootsen waardoor ze de typische ongemakken van de menopauze en botontkalking kunnen afremmen. Anderzijds blokkeren die phyto-oestrogenen dan weer de negatieve effecten van de natuurlijke oestrogenen op bepaalde lichaamsweefsels, waardoor ze naar alle waarschijnlijkheid een beschermend effect hebben tegen bepaalde vormen van kanker (zoals borst- en baarmoederhalskanker) en tegen hart- en vaatziekten.

De laatste tijd zijn er in de wetenschappelijke pers een aantal grote studies verschenen uit ondermeer de Verenigde Staten en Australië, waaruit bijvoorbeeld blijkt dat borst- en baarmoederhalskanker veel minder voorkomt bij vrouwen die geregeld sojaproducten eten. Een andere studie wees uit dat vrouwen én mannen die dagelijks 30 g soja-eiwitten verbruiken, het risico op hart- en vaatziekten met 15 tot 25% zien afnemen.

Ook als men met dit soort studies voorzichtig moet omspringen en van soja niet direct het mirakelproduct moet maken zoals in sommige reclames wordt beweerd, dan staat het toch wel stilaan vast dat het een zeer waardevol voedingsmiddel is dat zeker een plaats verdient in ons dagelijks menu. Soja is zeer rijk aan eiwitten (40%) en bevat bovendien ong. 20% koolhydraten en 20% vet (vooral de vanuit gezondheidsoverwegingen meest aanbevolen poly-onverzadigde vetten). Het bevat geen cholesterol, maar wel veel ijzer, magnesium, B-vitamines en vezels.

zie ook artikel : Aangepaste voeding doet kankersterfte dalen

Soja

• De sojaboon is afkomstig van de gele sojaplant, een peulvrucht vergelijkbaar met onze witte bonen. Rauw zijn ze moeilijk verteerbaar, maar ze kunnen net als onze bonen verwerkt worden in allerlei gerechten.
Soja bestaat tegenwoordig echter in vele gedaanten. Het bekendst zijn de sojaproducten die als een alternatief voor melkproducten worden aangeboden. Naast de zogeheten ‘sojamelk’ (Tonyu), die afkomstig is van geweekte en fijngemalen bonen en meestal wordt verrijkt met calcium, zijn er allerlei desserts op basis van soja, soja-yoghurt (Yofu) en zelfs ‘sojakaas’ (Tofu). Tofu lijkt een beetje op platte kaas en kan rauw worden gebruikt in slaatjes, worden gebakken of als een alternatief voor kaas worden toegevoegd aan soep, een omelet of een quiche.
In het begin is het misschien even wennen aan de smaak van deze ‘melk’producten, maar eens u ermee vertrouwd bent zal u nog nauwelijks het verschil merken.

• Ook bekend is soja-olie die rijk is aan poly-onverzadigde vetzuren en arm aan verzadigde vetzuren en die, zoals alle plantaardige oliën, geen cholesterol bevat, en daarom wordt aanbevolen in een hartvriendelijk dieet. Er bestaan ook minarines op basis van soja, maar deze zijn vanuit gezondheidsstandpunt minder aanbevolen omdat ze te veel verzadigde vetten en transvetzuren bevatten.

• Minder bekend, tenzij dan bij mensen die vertrouwd zijn met de vegetarische keuken, zijn producten als miso, tamari en tempeh die meestal gebruikt worden om vegetarische schotels op smaak te brengen.

 Sojascheuten (in Vlaanderen) of taugé (in Nederland) is de ontkiemde mungoboon

Sojascheuten (in Vlaanderen) of taugé (in Nederland) is de ontkiemde mungoboon

• De befaamde sojascheuten die veel gebruikt worden in de Chinese keuken en die ook bij ons steeds populairder worden, zijn niet afkomstig van soja. Het zijn de kiemen van de mungoboon (ook wel eens ‘groene soja’ genoemd) omdat die een fijnere smaak hebben en sneller kiemen. Deze sojascheuten of taugé worden verkregen door de mungboon te laten ontkiemen in water.

Ook de zogeheten sojasaus die in de Chinese keuken wordt gebruikt, heeft niets te maken met de gele soja. Sojasaus wordt gemaakt door gele soja samen met graan en andere ingrediënten te laten gisten.
Bovendien bevat deze saus relatief veel glutamaten, een smaakversterker die wel eens aanleiding kan geven tot het zg. ‘Chinese restaurantssyndroom’, een soort warmte-aanval na een etentje bij de Chinees. Dus niet direct een aanrader voor mensen die hiervoor gevoelig zijn.

• Is soja op zich een waardevol voedingsmiddel, dan vormt het bovendien een interessant alternatief voor mensen die kleine of grote verteringsproblemen hebben na het drinken van melk (diarree, buikkrampen, enz.). De meeste sojaproducten worden verrijkt met calcium zodat ze een vrij goed vervangmiddel zijn voor melkproducten. Er bestaan ook speciale sojamelksurrogaten voor baby’s met koemelkallergie. Maar die mogen alleen worden gebruikt op doktersadvies, en nadat vast staat dat de baby ook niet allergisch voor soja.

verschenen op : 01-09-2000   |  bijgewerkt op : 09-05-2012

 

Meer over:   eiwitten     vegetarisch     functionele voeding    

Vind je deze informatie nuttig? Deel deze dan nu:
print 10 reacties |102.953x gelezen

Reacties

Cancer en fyto oestrogenen

door Renee Naber , 25 juni 2014 om 23:37

Geachte heer,mevrouw Vanaf mijn vijftigste gebruik ik al Phyto Soya 1 maal per dag. Wil nu natuurlijk weten of er inderdaad gevaar bij dit middel aanwezig i ...

lees verder »

Soja en phyto-oestrogenen

door Vanandroye Dirk , 07 maart 2013 om 20:10

Wij gebruiken alle dagen soja produkten om te koken en om te smeren ,sinds kort heb ik een verhoging van mijn bloeddruk , vrienden hebben mij vertelt dat soja p ...

lees verder »

Soja en borstkanker

door Neng , 23 februari 2013 om 11:17

Hallo Annelies, jammer dat je je hrkleijee rust weer moet verruilen voor drukke dagen, maar voor ons leuk om je weer te horen. Geniet nog even na en kijk alvast ...

lees verder »

Soja en borstkanker

door Enis , 01 juli 2011 om 19:56

Ik ben zeker geen voedingsdeskundige maar, is het niet zo dat die phyto-oestrogenen de testosteronproductie van de man zou kunnen remmen? ...

lees verder »

Cancer en fyto oestrogenen

door anoniem , 30 mei 2011 om 11:51

Soya lijkt de oplossing voor veel mensen te zijn maar men vergeet dat met een groot aantal mensen dit niet het geval is. Cancer dat onstaan vanwege de intoleran ...

lees verder »

Soja en borstkanker

door rené , 16 maart 2011 om 09:33

Voor ons komt deze vaststelling als een donderslag bij heldere hemel Geen enkele behandelende arts heeft mijn vrouw ooit gezegd dat sojamelk niet mag!!!! Ik h ...

lees verder »

Soja en borstkanker

door anoniem , 06 maart 2011 om 07:24

Hallo, ben blij dit te lezen heb zopas operatie achter de rug moet nu nog starten met de bestralingen en een hormonen pil voor 5 jaar volgende week ga ik naar m ...

lees verder »

Reageer op dit artikel

email:
naam:
verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
onderwerp:
bericht: tekens over.
terug naar begin artikel »
pub
pub
pub