Koffie tijdens zwangerschap maakt kind niet hyperactief

unsplash_koffie.jpg

nieuws Het drinken van koffie, thee en cafeïnehoudende frisdranken tijdens de zwangerschap zorgt niet voor een toename in gedragsproblemen bij kleuters. Dit blijkt uit onderzoek van de Amsterdam Born Children and their Development (ABCD) studie gepubliceerd in het medisch tijdschrift Pediatrics.

Ruim 8000 vrouwen vulden in het begin van hun zwangerschap een vragenlijst in waarin werd gevraagd hoeveel koffie, thee en frisdrank zij in de afgelopen week hadden gedronken. Vijf jaar later vulden deze moeders en ook leerkrachten een vragenlijst in over het gedrag van de kinderen. De resultaten tonen aan dat het drinken van cafeïnehoudende dranken tijdens de zwangerschap het risico op gedragsproblemen in de kleuterleeftijd niet vergroot.

Naar schatting drinkt tussen de 75% en 93% van de zwangere vrouwen dagelijks cafeïnehoudende dranken. Cafeïne bereikt via de moederkoek de foetus en het is niet duidelijk of en hoe cafeïne de ontwikkeling van de foetus beïnvloedt. Er zijn wel aanwijzingen dat cafeïne zorgt voor een vertraagde groei van de foetus en een kortere zwangerschapsduur.

Daarom zeggen de onderzoekers dat zwangere vrouwen er goed aan doen om niet te veel koffie te drinken. Vier koppen koffie per dag wordt als een maximum aangeraden.


Laatst bijgewerkt: december 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram