Piercings: waar laat u zich beter niet piercen?

Laatst bijgewerkt: January 2017 | 14 reacties
piercing-ooglid-naald-170_08.jpg

tips Steeds meer mensen laten zich piercen en tatoeëeren. Bij piercings wordt een juweel aangebracht in de oren, de neus, de lippen, de tong, de navel enz. Ook piercings van de tepels en de geslachtsdelen komen steeds meer voor. Omdat steeds meer mensen zich laten piercen en elke piercing een gezondheidsrisico inhoudt, bestaan zowel in België als in Nederland strenge veiligheidsregels.

Hygiëne is bij het aanbrengen en verzorgen van piercings van groot belang om infecties en ontstekingen te vermijden. Bovendien bestaat het risico dat zenuwen beschadigd worden. Piercings in de mond (lip, tong...) kunnen tanden beschadigen en het tandvlees aantasten. Piercings kunnen een ook een allergie veroorzaken. Dat geldt vooral maar niet uitsluitend wanneer goedkope juwelen worden aangebracht met een hoog nikkel- of kobaltgehalte. Metalen die niet of nauwelijks met hun omgeving reageren en een glad oppervlak hebben, zoals titanium, niobium en goud, zijn veiliger.

De mogelijke complicaties zijn sterk afhankelijk van de plaats waar de piercing wordt aangebracht. Vooral piercings in de tong, lippen en wangen houden een aantal risico’s in en worden daarom eerder afgeraden. Maar ook elders kunnen piercings complicaties geven.

Af te raden piercings
Het Nederlandse Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid raadt volgende piercings af:
• Piercings in de vlakke huid (surface piercings) zoals op de armen, borst, nek, voorhoofd etc. Deze genezen moeilijk en zullen bijna altijd uitgroeien.
• Een tepelpiercing bij meisjes met onvolgroeide borsten.
• Een piercing overdwars in de tong omdat de kans erg groot is dat er bloedvaten worden geraakt.
• Een piercing tussen duim en wijsvinger geneest zeer slecht vanwege de bewegelijkheid van de hand.
• Een piercing in de wang: er ontstaat vaak een kuiltje.
• Alle piercings in de buurt van belangrijke zenuwen en grote (slag)aders.
• Alle piercings op plaatsen waar zich bulten, donkere moedervlekken, zwellingen of andere vormen van irritatie voordoen.
• Alle piercings op plaatsen waar u plastische chirurgie of radiotherapie hebt ondergaan.
• Clitorispiercings: een clitorispiercing groeit vaak uit en er bestaat een grote kans dat zenuwen beschadigd worden waardoor de clitoris ongevoelig wordt. Deze piercing mag alleszins alleen uitgevoerd worden wanneer de clitoris voldoende groot is.

Laat liever geen piercing aanbrengen of raadpleeg alleszins vooraf een arts indien
• u zwanger bent of op korte termijn zwanger wilt worden;
• u lijdt aan hemofilie of een andere bloedstollingsziekte of geneesmiddelen moet nemen die de bloedstolling beïnvloeden;
• aan een verminderde immuniteit (ook ten gevolge van geneesmiddelen) of indien u herhaaldelijk infecties krijgt;
• aan een allergie (bv. aan nikkel, latex);
• aan een huidaandoening;
• aan een hartziekte;
• aan diabetes.


verschenen op : 20/08/2012 , bijgewerkt op 20/01/2017

14 reacties

piercings.

door anoniem, 28 November 2012 om 00:21

Tegenwoordiger willen zijn van een fameuze firma tattoos en piercings op uw lijf ( gezicht ) resultaat snel binnen en nog sneller de straat op .

Piercing

door HaagscheHop, 22 November 2012 om 14:15

Het zal wel komen omdat ik een ouwe knoepert ben, maar ik wordt helemaal beroerd als ik die mensen zie vol metaal of helemaal vol tatoo's net wandelende kleurboeken de moffen maakten er lampenkappen van in de concentratiekampen, en daar moet ik steeds aan denken walgelijk.

Piercings

door sanne huiskes, 13 November 2012 om 23:46

het is belangrijk om het oor goed te ontsmetten voor het piercen. na het piercen 2 maal daags wassen met unicura handzeep balance en fucidin creme opsmeren met goed gewassen handen. voor het slapen verband aanbrengen net zolang tot de wond is genezen. ik heb in elk oor 6 kraakbeenpiercings zonder complicaties.

Piercings

door ceulemans, 10 November 2012 om 18:11

Als arts heb ik twee gevallen van chondritis of ontsteking van het kraakbeen ter hoogte van de oorschelp gezien. Af te raden dus.

bekijk alle 14 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub