Geneesmiddelen tegen reizigersdiarree

nieuws

Of je bij reizigersdiarree geneesmiddelen moet gebruiken, is afhankelijk van de ernst van de diarree en de omstandigheden.


1. Weinig hinderlijke diarree

Geen geneesmiddelen nemen.

Lees ook: Reizigersdiarree: oorzaken, symptomen en behandeling

2. Hinderlijke diarree

Bij een hinderlijke diarree (losse of waterige stoelgang en matige krampen, eventueel lichte koorts) kan het innemen van een darmtransitremmer, een product dat de darmtransit vertraagt (zoals loperamide bv. Imodium) het aantal ontlastingen sterk doen dalen.

De aanvangsdosis bedraagt 2 capsules per dag voor volwassenen en 1 capsule voor kinderen ouder dan 6 jaar. Het Instituut voor Tropische Geneeskunde van Antwerpen adviseert op reis een voorzichtige dosis van 1 capsule of instanttablet na elke losse ontlasting, met een maximum van 4 capsules per dag (dit is minder dan wat de bijsluiter aanraadt, die hogere dosis kan thuis wel maar niet op reis). Hierdoor kan het aantal ontlastingen sterk verminderen. Indien dit geen effect heeft, mag de dosis niet verhoogd worden.

Zodra de stoelgang vaster wordt of indien er meer dan 12 uur geen stoelgang optreedt, moet je stoppen met de pillen. Neem op reis nooit langer dan 3 dagen loperamide. Reserveer loperamide voor situaties zoals bus- of vliegtuigreizen, wanneer diarree om comfortredenen beter vermeden wordt. Bij kinderen moet je uiterst voorzichtig zijn met loperamide, en bij kinderen onder de 2 jaar is het volledig af te raden. Ook als je zwanger bent, is loperamide minder aan te raden.

Bij bloederige stoelgang, of bij hoge koorts met buikkrampen, mag loperamide niet gebruikt worden. De diarree is immers een beschermingsmechanisme van het lichaam om zo snel mogelijk de verwekker kwijt te raken.

Indien dit onvoldoende werkt, bij matige koorts of in specifieke omstandigheden (bijvoorbeeld een vliegtuig- of busreis) kan u 1 dagdosis loperamide combineren met een antibioticum (zie verder). Van andere geneesmiddelen tegen diarree (zoals de zogenaamde absorbentia en adstringentia) of van geneesmiddelen die de darmflora zouden bevorderen, is de doeltreffendheid niet bewezen. Niet aangeraden zijn in elk geval behandelingen met antispasmodica, probiotica, preparaten op basis van klei, zwarte kool enzovoort.

Lees ook: Hoe reizigersdiarree voorkomen?

3. Ernstige diarree

Tracht bij ernstige diarree (met koorts en/of bloed in de stoelgang en/of hevige krampen, die langer dan 48 uur aanhoudt) steeds een arts ter plaatse te raadplegen. Alleen wanneer dit echt niet mogelijk is, kan je op eigen initiatief met een antibioticum starten. Een snelle en correcte (zelf)behandeling kan immers in een aantal gevallen een ziekenhuisopname overbodig maken.
Indien de symptomen niet verbeteren binnen de 48 uur, moet altijd medische hulp gezocht worden. Bij kinderen, en als je zwanger bent of boven de 60, dan moet – indien mogelijk – sneller medische hulp gezocht worden.

Lees ook: Antibiotica bij reizigersdiarree


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram