De meeste voedingssupplementen hebben geen enkele zin voor (amateur)sporter

nieuws Eiwitpreparaten, creatine, carnitine, NO-boosters, megadosissen vitamines en mineralen...: in de miljoenenbusiness van de sportsupplementen valt heel wat te kiezen. Vijftig tot 80 % van de atleten, ook amateursporters, zou regelmatig één of meerdere voedingssupplementen gebruiken. Er zijn momenteel zijn honderden verschillende soorten (sport)voedingssupplementen op de markt, al dan niet van buitenlandse origine. Maandelijks komen er weer nieuwe bij.

Met uitzondering (voor sommige sporten) van creatine, bèta-alanine en caffeïne is van deze sportvoedingssupplementen niet of onvoldoende wetenschappelijk bewezen dat ze effectief zijn. Vaak blijkt uit onderzoek dat een middel niet die resultaten geeft die het belooft en dan is het dus zonde van het geld. Ze kunnen zelfs gevaarlijk zijn: er kunnen allerlei stoffen in zitten die niet op de verpakking staan, en het combineren van allerlei supplementen in hoge doseringen kan de gezondheid schaden.

Koop daarom beter geen voedingssupplementen via het internet, en zeker niet in het buitenland. De kans bestaat immers dat het geleverde product andere stoffen bevat die niet op de bijsluiter vermeld staan en problemen kunnen opleveren bij een (eventuele) dopingcontrole.

1. De meeste sporters, en zeker amateursporters, hebben geen speciale diëten of supplementen nodig. Supplementen kunnen een onevenwichtige voeding en ongezonde levensstijl niet compenseren. Supplementen gebruiken als aanvulling van voedingstoffen, bijvoorbeeld na een zware training, is in de meeste gevallen niet nodig. Op enkele uitzonderingen na zijn verbeteringen in de voeding meestal voldoende om een zware training op te vangen. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat sporters met een verhoogd energieverbruik automatisch meer gaan eten met als gevolg dat de sporter ook meer waardevolle stoffen (vitaminen, mineralen) binnenkrijgt.

2. Toch zijn er situaties waarbij een aanvulling op de normale voeding zinvol kan zijn. Dit is o.a. het geval bij herhaalde, langdurige zware inspanningen waarbij een zeer hoog calorieverbruik vereist is, zoals een (meerdaagse) etappewedstrijd bij wielrennen, bergbeklimmen of sporttoernooien. Zware trainingen bv. voor een triathlon vergen ook enorme hoeveelheden calorieën per dag.

Wanneer de atleten die energie uitsluitend via vaste voeding moeten opnemen, kan dit tot maag- en darmklachten leiden. Bovendien is de eetlust tot enkele uren na zware lichamelijke inspanning vaak verminderd, hetgeen tot een energietekort kan leiden. In die situaties kunnen vloeibare koolhydraten als aanvulling op of als gedeeltelijke vervanging van het normale menu worden gebruikt. In zo’n situatie kan ook het gebruik van vitaminesupplementen soms aanbevolen worden.
Hetzelfde geldt voor sporters die een vermageringsdieet volgen.

Lees ook: Extra vitaminen of mineralen voor (amateur)sporters

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram