Geen koemelk onder de 3 jaar

Laatst bijgewerkt: April 2015 | 37 reacties
melk-gieten-170_400_06.jpg

tips Koemelk mag pas vanaf de leeftijd van 3 jaar worden gegeven. Tot die leeftijd moet het kind borstvoeding en/of speciale flessenmelk krijgen. Dat zegt de Werkgroep Voeding van de Vlaamse Vereniging Kindergeneeskunde in haar nieuwe richtlijn over babyvoeding, opgesteld in samenwerking met de Vlaamse Pediatrische Diëtisten en Kind en Gezin.

In gewone melk is óf het eiwitgehalte te hoog (met bv. een verhoogd risico op latere obesitas en hypertensie) óf het ijzergehalte te laag (met bv. een verhoogd risico op infecties voor gevolg).
In een betere kunstvoeding is, in vergelijking met natuurlijke koemelk, het gehalte aan caseïne verlaagd tot 30-50 %, het gehalte aan wei verhoogd tot 50-70 %, is het vetgehalte en de kwaliteit van de vetten aangepast, zijn mineralen zoals natrium sterk verlaagd terwijl andere zoals ijzer verhoogd zijn. Bovendien is de calcium/fosfor verhouding aangepast.

• ‘Volledige zuigelingenmelk’ of ‘startvoeding’ is aangewezen van 0 tot 6 maanden. Wei- of lactalbumine-overwegende startvoedingen zijn een eerste keuze alternatief voor borstvoeding.
• Kunstvoeding blijft nodig tot de leeftijd van 3 jaar. Vanaf 6 maanden is opvolgvoeding aangewezen. Schakel over van eersteleeftijdsmelk op opvolgvoeding van zodra dagelijks vaste voeding wordt bijgegeven, bij voorkeur vanaf 6 maanden. Verander op andere momenten niet van melk, tenzij er zich problemen voordoen.
• Tussen 12 en 18 maanden wordt overgeschakeld op groeimelk. Groeimelk is verrijkt met mineralen, vitaminen en essentiële vetzuren t.o.v. koemelk. Het is immers vrijwel onmogelijk om met uitsluitend gewone koemelk voldoende ijzer en vitamine D op te nemen. Koemelk bevat ook te veel eiwitten.
Geef bij voorkeur groeimelk die niet gezoet is en geen toegevoegde smaak bevat. Bij groeimelk met toegevoegde smaak kan een kindje namelijk de originele melksmaak verleren.
• Kunstvoeding voor zuigelingen op basis van soja-eiwit is geen eerste keuze kunstvoeding. Kunstvoeding op basis van soja-eiwit kan gebruikt worden om gezonde zuigelingen te voeden, maar sojavoeding heeft geen enkel nutritioneel voordeel ten opzichte van kunstvoeding op basis van koemelk.
Kunstvoedingen op basis van soja zijn aangewezen voor kinderen die om culturele of religieuze redenen (zoals veganistische levensstijl) geen voeding op basis van koemelk kunnen of mogen krijgen.
• Pas vanaf de leeftijd van 3 jaar kan gewone koemelk gegeven worden. Gebruik steeds gepasteuriseerde volle melk. Magere melk is ongeschikt voor peuters.
• Als ouders er toch voor kiezen om op de leeftijd van 12 à 18 maanden over te schakelen naar koemelk, krijgt het kind best extra vitamine D tot de leeftijd van 2 jaar. Bovendien is een evenwichtige vaste voeding met aandacht voor beperkte eiwitinname noodzakelijk.

bron: Werkgroep Voeding van de Vlaamse Vereniging Kindergeneeskunde - Richtlijnen over borstvoeding en kunstvoeding voor zuigelingen van 0 tot 12 maand ;www.vvkindergeneeskunde.be; www.kindengezin.be
verschenen op : 13/05/2015

37 reacties

Geen koemelk onder de 3 jaar

door anoniem, 5 September 2016 om 15:01

toeval !!!! Hoeveel kleine kinderen,jong geboren krijgen koemelk of een gerelateerd product en hebben geen uitslag en allergie ??

Geen koemelk onder de 3 jaar

door anoniem, 5 September 2016 om 12:30

Nou het is geen onzin wat ze zeggen over koemelk. Zoontje van iemand die ik ken heeft op zn 1e levensjaar koemelk gekregen en zit onder de exceem en heeft een heleboel allergien opgebouwd.

Geen koemelk onder de 3 jaar

door anoniem, 19 May 2015 om 11:43

wat een ,bijna criminele, desinformatie. Miljoenen kinderen (ook de onze, ikzelf en mijn broers en zussen (9!) en hun nakomelingen)) hebben vanaf hun geboorte verse koemelk gekregen en zijn allemaal gezond, geen enkele afwijking!!!

Geen koemelk onder de 3 jaar

door anoniem, 25 September 2012 om 12:20

Vroeger kregen peuters melk vers van de koe, aangelengd met water en verder wat de pot schafte. Je moet ook niet willen proberen om via melk aan ijzer te komen! IIzer pik je op uit vlees, groente, noten, peulvruchten, juist niet gecombineerd met zuivel!

Geen koemelk onder de 3 jaar

door anoniem, 25 September 2012 om 12:12

Wat een waanzin en disinformatie! Alles om de fabrikanten van de zgn. opvolgmelk en groeimelk naar de portemonee te praten. Het beste voor een kind is bortstvoeding en daarna zo natuurlijk mogelijke voeding die niet in een fabriek wordt geknutseld.

bekijk alle 37 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub