Kleuterverliefdheid

dossier Mag ik trouwen met papa?
Kleuters kunnen enorm verliefd zijn, op hun beste vriendje, vriendinnetje, juf of ouder,...

Hoe kan je hier mee omgaan?

Wat is het?

Op de kleuterleeftijd gaan kinderen vaak voor het eerst echt vriendschappen aan. Na enige tijd krijgen veel kleuters een of twee vriendjes of vriendinnetjes die ze extra leuk vinden. Wanneer een kleuter iemand heel erg aardig vindt of heel erg bijzonder zal de kleuter deze speciale gevoelens ervaren als verliefdheid. Al wordt de naam verliefdheid er vaak aan gegeven door de omgeving.

Kleuters zijn verliefd op een manier die bij hun leeftijdsfase hoort. Verliefd zijn is vaak niet meer dan samen spelen. Handjes vasthouden, knuffelen en kusjes geven is iets wat kleuters vaak niet uit zichzelf doen, maar na aanmoediging uit de omgeving.

Een kleuter kan heel veel mensen speciaal vinden en dus verliefd op deze personen worden zoals de eigen vader of moeder, de meester of juf, oma of de oppas.

Hoe belangrijk is het?

Kleuters hebben dezelfde emoties als oudere kinderen of volwassenen, maar beheersen nog niet evenveel vaardigheden om zich te uiten. Ze kunnen wel degelijk verliefd zijn, maar op een manier die past bij hun leeftijd. Voor het kind zelf zijn die emoties heel belangrijk en ingrijpend.

In de fase dat kinderen voor het eerst verliefd worden, worden kinderen ook voor het eerst bewust van de mening van anderen over hunzelf. Verliefdheid kan ook een kleuter confronteren met afwijzing en dit maakt het kind kwetsbaar. Dit kan zorgen voor onzekerheid. De ene kleuter uit dit in verlegenheid, de andere juist in stoer gedrag.

Ook al is kleuterverliefdheid dus niet te vergelijken met de verliefdheid die jongeren en volwassenen ervaren, het is wel iets wat serieus genomen dient te worden.

Wat kan je doen?

Lach de gevoelens van je kind niet weg («Verliefd? Jij weet nog niet wat dat is.»). Anders maak je je kind eenzaam en ervaart het dat het zijn gevoelens en twijfels thuis beter niet toont.

Gebruik zelf niet als eerste het woord 'verliefd'. Dat maakt voor je kind het verhaal te geladen. Verliefd zijn is voor je kind nieuw. De taal die het gebruikt om dat allemaal te verwoorden moet je kind al doende ontwikkelen. Geef hem de kans zijn eigen woorden te gebruiken. Hij zal die oppikken uit de media of zijn omgeving. Gebruik dus zelf de juiste woorden.

Zorg voor een open sfeer thuis. Het is dan ook goed te praten met het kind over de verliefdheid op een serieuze manier maar forceer geen gesprek. Wil je er echt wél over praten, kies dan een rustig moment en vertel je kind waar jij mee zit en vertel wat je denkt en voelt.

Verliefd zijn leer je niet. Het overkomt je. Maar kinderen moeten leren hoe je met deze gevoelens (blij, bang, verdrietig) moet omgaan; respect te hebben voor elkaar, op te komen voor je mening, zich inleven in de gevoelens van iemand anders, …Dat leren kinderen vaak thuis en van hun ouders.

Een boekje lezen met het kind over verliefdheid en vriendschap kan een goede aanleiding zijn om het te hebben over verliefdheid en vriendschap.

Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram