Tintelende of gevoelloze vingers? Denk aan het carpale tunnelsyndroom.

Laatst bijgewerkt: mei 2013 | 5 reacties | 64287 x gelezen

tips Hebt u last van tintelende vingers en/of gevoelloosheid in de vingers en de hand? Treden deze klachten vooral ‘s nachts of ‘s ochtends op? Mogelijk lijdt u aan het carpale tunnelsyndroom. Dit is een veel voorkomende storing in de functie van de middelste of medianus-zenuw in de pols. Deze zenuw loopt van de onderarm naar de handpalm via een tunnel (de carpale tunnel) die wordt gevormd door de handwortelbeentjes en een stevig peesblad (de dwarse polsband) aan de handpalmzijde van de pols. Door die tunnel lopen ook de buigpezen van de vingers. De beknelling van de zenuw ontstaat door zwelling van het bindweefsel, waardoor de druk in de tunnel toeneemt.

Tekenen die kunnen wijzen op het carpale tunnelsyndroom:
• Een prikkelend en pijnlijk gevoel, hinderlijke tintelingen en/of een dof gevoel in de eerste drie of vier vingers, dat wil zeggen de duim, wijs- en middelvinger en een deel van de ringvinger, en in de handpalm. Wapperen met de hand of de hand laten hangen, kan verlichting geven.
• Soms een gevoel alsof de hand opgezwollen is, of dat er elektrische trillingen door de hand lopen.
• Een uitstralende pijn naar de onderarm, de elleboog en de schouder.
• Soms krachtverlies in uw hand waardoor u zomaar dingen kunt laten vallen.

Hoewel de klachten meestal aan één hand voorkomen, kan het gebeuren dat men last krijgt van de andere hand.
Vaak komen deze klachten in de loop van de nacht voor en zorgen ervoor dat u wakker wordt. De klachten treden ook vaak op na huishoudelijke activiteiten (wringen, aardappels schillen, borduren…). Ook kunnen de klachten optreden na langdurig vasthouden van fiets/autostuur.

Verder onderzoek
Vaak volstaan de klachten om de diagnose van carpale tunnelsyndroom te kunnen stellen. Indien bij lokale druk op de zenuw de klachten toenemen, dan staat bijna vast dat u een carpale tunnelsyndroom hebt. De arts kan bijkomend spierzenuw-onderzoek doen om de diagnose te bevestigen. Dit onderzoek noemt men een EMG (Electro-MyoGrafie). Hierbij worden de handzenuwen met stroomstootjes gemeten. Eventueel zal ook een echografie worden gemaakt. Deze laatste onderzoeken gebeuren vooral indien een operatie overwogen wordt.

Morgen: Hoe ontstaat een carpale tunnelsyndroom en wat kan u er aan doen?


verschenen op : 06/05/2012 , bijgewerkt op 01/05/2013 -360

Reacties op "Tintelende of gevoelloze vingers? Denk aan het carpale tunnelsyndroom."

antwoorrd op mail

door caroline, 22 juli 2012 om 23:41

Hallo.. Interessant artikel maar nu even graag als je wilt in mijn mailbox precies uitleggen wat je precies zegt , laat mij toch liever niet in mijn hand snijden. Dus als je wilt vertellen wat je zegt zou ik je raad graag opvolgen , maar dit volg ik niet helemaal concreet antwoord graag. Groetjes van Caroline.

tintelend gevoel in de vingers

door anoniem, 2 juli 2012 om 22:42

ik erken mij in dit tintelend gevoel maar heb dat vooral als ik tamelijk veel handenarbeid gedaan heb gedurende de dag . was 3 weken in vakantie en geen enkele keer heb ik dat gevoel gehad . ( ook niet vorig jaar )

antwoorrd op mail

door arion hill, 23 mei 2012 om 23:41

Operatie is enkel nodig indien je zelf niet aan het probleem wil werken, wat een fundamenteel recht van de mens is. Als iedereen aan zichzelf zou werken, en we elkaar daarin zouden helpen, zou geneeskunde binnen 200-300 jaar bijna volledig zijn uitgestorven. De oorzaak van alle ziektes is zielehouding. Zielehouding veroorzaakt bepaald mentaal/emotioneel gedrag. Dit gedrag veroorzaakt dan weer bepaald fysiologisch gedrag (enfin dit is een beetje discreet uitgelegd, de verschillende spectra lopen eerder continu in elkaar over). Een houding van oprechte dankbaarheid bijvoorbeeld zal andere vibraties in je lichaam genereren dan een houding van oprecht slachtoffer-zijn. Die vibraties zorgen dan voor allerlei fenomenen, die als ze ambetant genoeg worden, ziektes worden genoemd. Je kan dan in je hand laten snijden, maar als je de oorzaak niet wegneemt, dan zal die oorzaak opnieuw hetzelfde effect gaan creeren. Nu is het zo dat staande meditatie bijvoorbeeld al heel wat fysieke klachten kan gaan oplossen. Maar noodzakelijk is dat je percepties (steeds dieper en dieper) gaan veranderen zodat je alles met een hoge subtiele vibratie/bewustzijn kan gaan uitvoeren. Die staande meditatie helpt de verhoging van het bewustzijn en nog wat meer.. Enfin je kan er veel over lezen, maar als je het niet zelf doet, heb je er maar weinig aan. Als je het wel doet, en je groeit erin, is de beloning groot : volledige onafhankelijkheid. Onafhankelijkheid van wat anderen beweren en onafhankelijkheid van wat anderen kunnen. Maar zoals ik zei : lijden is een fundamenteel recht van mens.

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
gezondheid.be op Facebook

pub