Tintelende of gevoelloze vingers? Denk aan het carpale tunnelsyndroom.

Laatst bijgewerkt: May 2013
pols-pijn-comp-rsi-carp-170_560_04.jpg

tips Hebt u last van tintelende vingers en/of gevoelloosheid in de vingers en de hand? Treden deze klachten vooral ‘s nachts of ‘s ochtends op? Mogelijk lijdt u aan het carpale tunnelsyndroom. Dit is een veel voorkomende storing in de functie van de middelste of medianus-zenuw in de pols. Deze zenuw loopt van de onderarm naar de handpalm via een tunnel (de carpale tunnel) die wordt gevormd door de handwortelbeentjes en een stevig peesblad (de dwarse polsband) aan de handpalmzijde van de pols. Door die tunnel lopen ook de buigpezen van de vingers. De beknelling van de zenuw ontstaat door zwelling van het bindweefsel, waardoor de druk in de tunnel toeneemt.

Tekenen die kunnen wijzen op het carpale tunnelsyndroom:
• Een prikkelend en pijnlijk gevoel, hinderlijke tintelingen en/of een dof gevoel in de eerste drie of vier vingers, dat wil zeggen de duim, wijs- en middelvinger en een deel van de ringvinger, en in de handpalm. Wapperen met de hand of de hand laten hangen, kan verlichting geven.
• Soms een gevoel alsof de hand opgezwollen is, of dat er elektrische trillingen door de hand lopen.
• Een uitstralende pijn naar de onderarm, de elleboog en de schouder.
• Soms krachtverlies in uw hand waardoor u zomaar dingen kunt laten vallen.

Hoewel de klachten meestal aan één hand voorkomen, kan het gebeuren dat men last krijgt van de andere hand.
Vaak komen deze klachten in de loop van de nacht voor en zorgen ervoor dat u wakker wordt. De klachten treden ook vaak op na huishoudelijke activiteiten (wringen, aardappels schillen, borduren…). Ook kunnen de klachten optreden na langdurig vasthouden van fiets/autostuur.

Verder onderzoek
Vaak volstaan de klachten om de diagnose van carpale tunnelsyndroom te kunnen stellen. Indien bij lokale druk op de zenuw de klachten toenemen, dan staat bijna vast dat u een carpale tunnelsyndroom hebt. De arts kan bijkomend spierzenuw-onderzoek doen om de diagnose te bevestigen. Dit onderzoek noemt men een EMG (Electro-MyoGrafie). Hierbij worden de handzenuwen met stroomstootjes gemeten. Eventueel zal ook een echografie worden gemaakt. Deze laatste onderzoeken gebeuren vooral indien een operatie overwogen wordt.

Morgen: Hoe ontstaat een carpale tunnelsyndroom en wat kan u er aan doen?


verschenen op : 06/05/2012 , bijgewerkt op 01/05/2013
pub